Aktuelt · Arkitektur og design · Film · Kunst og museer · Litteratur · Musik · Politik · Teater og dans
DF: Erstat Statens Kunstfond med regionale kunstfonde
Lokale folkeafstemninger, afskaf legater, afskaf internationalt arbejde og afskaf hædersydelserne. Dansk Folkeparti konkretiserer sin kunstpolitik.
Dansk Folkeparti har fremsat en række kulturpolitiske beslutningsforslag i Folketinget.
Stærkest symbolkraft har nok forslaget om, at nedlægge Statens Kunstfond og erstatte denne med seks regionale kunstfonde. Forslaget indebærer, at alle penge i Statens Kunstfond overføres til de seks regionale fonde ud fra befolkningstal. Regionerne deles således op: Nordjylland, Midtjylland, Sønderjylland, Fyn, Sjælland med Bornholm samt Hovedstaden. I hver region oprettes udvalg for musik, litteratur, billedkunst, kunsthåndværk og design samt scenekunst. Dette svarer til det nuværende system i Statens Kunstfond, dog nedlægges udvalgene for arkitektur og film.
I de enkelte fonde skal være et mindretal af kunstnere, ligesom formanden for udvalgene ikke må være kunstner. “Der udvælges mindst et medlem med dokumenteret kendskab til kultur efter lodtrækning
blandt interesserede borgere, der kan melde sig til det.”
Ordningen skal træde i kraft fra 2021.
Afskaf legater
Måske er forslaget om at afskaffe al legatstøtte under Statens Kunstfond (eller de kommende regionale fonde) endnu mere radikalt.
Støttesystemerne må ikke længere støtte enkeltkunstnere. Al støtte skal derimod gå til kultur- og kunstprojekter, kultur- og kunstinstitutioner samt kultur- og kunstvirksomheder. Disse kan så indbyde kunstnere til at skabe kunst efter ansøgning eller tildele kunstnere et legat. Alle midler, der bliver tildelt, skal samles og lægges op på en portal, så kunstnere let og hurtigt kan finde projekter.
Dansk Folkeparti forestiller sig en model, hvor de ansøgende organisationer skal garantere
et tilsvarende beløb, som tildeles fra fonden. Hermed forestiller sig partiet, at man opnår en ny form for privat-offentligt partnerskab, som vil give flere midler til kunsten.
Kritikere vil nok nemt kunne forestille sig et omfattende bureaukrati med private mellemmænd og nok også, at det er nemmere at etablere disse partnerskaber indenfor felter, hvor man i forvejen er institutionaliserede (fx scenekunsten), hvorimod de områder som præges af enkeltkunstnere (fx litteratur og billedkunst) kan få vanskeligere forhold.
Lokale folkeafstemninger
Dansk Folkeparti foreslår, at en forudsætning for opstilling af kunst i det offentlige rum er forudgående folkeafstemninger i de berørte områder. Der skal gælde en slags nærhedsprincip for disse folkeafstemninger. Hvis en almennyttig boligorganisation indkøber kunst med støtte fra Statens Kunstfond, er det kun beboerne i området, hvor kunsten opstilles, der skal deltage i en folkeafstemning. Det samme hvis det er en plads i en enkelt bydel. Derimod skal alle kommunens borgere deltage i en folkeafstemning, hvis det handler om opstilling af en skulptur foran kommunens rådhus.
Afskaf det internationale arbejde
Alle Statens Kunstfonds internationale aktiviteter skal ophøre, hvis det står til Dansk Folkeparti. Pengene skal i stedet bruges til aktiviteter i Danmark.
Afskaf hædersydelser
Endelig foreslår Dansk Folkeparti, at Statens Kunstfonds hædersydelser skal afskaffes. I stedet skal etableres en hæderspris som uddeles til en kunstner hvert tredje år.
Forslaget forudsætter, at hædersydelserne kan spares væk umiddelbart og anvendes til andre kunst- og kulturformål. Dette forslag vil nok blive mødt med den indvending, at allerede bevilligede hædersydelser til enkeltkunstnere ikke kan trækkes tilbage. Derved vil besparelsen blive væsentligt mindre i starten, men ad åre nå den fulde effekt.
Dansk Folkepartis forslag er stillet som i alt tre beslutningsforslag i Folketinget. Der vides endnu ikke noget om, hvornår de vil blive behandlet.