Aktuelt · Medier og internet · Musik
DR Koncerthuset som kulturhus?
Slip DR Koncerthuset fri, lad scenernes livemusik blive public service. Styrk mangfoldigheden i dansk musikliv.
CulturCommentar:
Op til de forhandlinger om en medieaftale for 2019-2022, som er ved at tage sin start i disse uger, har DR fremlagt institutionens ambitioner for den kommende medieforligsperiode.
Heri indgår også ambitioner for kulturområdet:
- “Styrke synergierne mellem DR’s ensembler og medier for at give den brede befolkning adgang til flere tilbud inden for den levende musik og fastholde DR Koncerthuset som et vigtigt kulturelt mødested for både den klassiske og rytmiske musik.”
- “Skabe flere samarbejder og partnerskaber med andre aktører … herunder samarbejder med undervisnings- og kulturinstitutioner om læring og formidling af den danske kulturarv samt flere partnerskaber med kulturlivet, så DR fortsat kan være kreativ motor for kulturen og talentudviklingen.
Umiddelbart giver dette indtryk af ambitiøse ambitioner. Dog ikke for DR Koncerthuset. Her er ambitionen blot at “fastholde”, altså uændret virksomhed.
Da overvejelserne om en mulig udskillelse af DR Koncerthuset og DR’s ensembler fra DR er opgivet (læs: Det defensive DR), kunne man i stedet overveje andre måder at udvide DR Koncerthusets rolle for hele det danske musikliv.
Public service-kontrakten
Grundlaget for DR’s virksomhed finder man i public service-kontrakten. Det er heri man kan læse, hvilke forpligtelser DR har. Og deraf også udlede, hvad man ikke må.
DR Koncerthuset er kun nævnt ganske kortfattet i den nuværende public service-kontrakt og kun indirekte.
Om DR’s ensembler står:
“De enkelte kor og ensembler skal fortsat udvikle deres høje kunstneriske niveau og styrke indsatsen for at give befolkningen mulighed for at opleve levende musik af høj kvalitet i DRs koncertsal og også uden for DRs koncertsal.”
Altså står der, at DR Koncerthuset skal benyttes af ensemblerne, men også at ensemblerne skal optræde andre steder.
I public service-kontrakten for 2015-2018 kom DR Musikariet ind som noget nyt. Her står bl.a. :
“DR Musikariet, der er forankret i DR Koncerthuset, skal nå børn og unge i hele landet.”
Desuden fremgår af kontrakten:
“DRs public service-hjemmeside skal holdes adskilt fra DRs eventuelle anden internetvirksomhed, som drives på kommercielle vilkår, dvs. uden anvendelse af licensmidler. Dette krav gælder dog ikke DRs sider om Koncerthuset.”
DR Koncerthuset varetager således tre forskellige formål:
- public service-virksomhed i form af koncerter med DR’s ensembler,
- DR Musikariet for børn som er dækket ind under public service-kontrakten.
- kommerciel virksomhed med udlejning til tredjepart.
For den kommercielle del af DR Koncerthuset gælder dog den særregel, at dette gerne må annonceres via dr.dk.
138.000 + moms
Ifølge DR Koncerthuset koster det som udgangspunkt 138.000 kr. plus moms at leje koncertsalen i DR Koncerthuset. Dette stiller således ganske kontante krav til, at arrangører, som ønsker at benytte koncertsalen, skal have et pænt kapitalgrundlag.
Samtidig medfører den klare opdeling mellem public service-formål og kommercielle formål, at disse formål ikke må blandes sammen. DR Koncerthuset er således det eneste musiksted i Danmark, som er udelukket for, med offentlig støtte, selv at kuratere det musikalske indhold, med de kunstneriske og økonomiske risici, det medfører.
Det fører til det besynderlige program, hvor man på den ene side har højt kvalificerede koncerter med DR’s egne ensembler og på den anden side kun kommercielt sikre koncerter med andre. Disse kommercielt sikre koncerter får endda gratis omtale på dr.dk/koncerthuset.
Hvis DR Koncerthuset ønsker at præsentere en koncert med et af landets landsdelsorkestre, kan det kun lade sig gøre, hvis orkestret tør satse de 138.000 kr. plus moms – foruden alle øvrige omkostninger til en sådan koncert.
Konsekvensen af dette er, at DR isoleres fra store dele af det levende danske musikmiljø.
De kommende medieforhandlinger er også en mulighed for at sætte DR’s kulturvirksomhed fri – at gøre DR Koncerthuset til et kulturhus.DR Koncerthuset som public service
Public service medfører en række krav om alsidighed, mangfoldighed, dansk indhold og nordisk indhold. Public service-kontrakterne stiller også krav til DR om både at fremme den klassiske og den rytmiske musik, at alle musikalske genrer skal præsenteres og at vækstlaget skal stimuleres.
Det burde være en oplagt public service-ambition at sikre at DR Koncerthuset, denne gevaldige ressource i Musikdanmark, bliver omfattet af public service-kravene. Live-musik er også public service. Ligesom ved Musikariet for børnene.
Lad publikum opleve public service-funderet musik hele året i DR Koncerthuset. Lad mangfoldigheden af danske musikmiljøer blive en del af denne ressource. Det kan gøres ved at ændre ganske lidt i den kommende public service-kontrakt.
De kommende medieforhandlinger er også en mulighed for at sætte DR’s kulturvirksomhed fri – at gøre DR Koncerthuset til et kulturhus.
Tom Ahlberg
Ansv. redaktør