Søndag Aften

    Kulturpolitik - med andre ord

    • Arkitektur og design
    • Biblioteker
    • Film
    • Kunst og museer
    • Litteratur
    • Medier og internet
    • Musik
    • Politik
      • EU
      • Finanslov
      • Kommunerne
    • Teater og dans
      • Seneste

        Helt aktuelt

      • Medieaftale til 2025

        juni 7, 2022

      • 20 års medieaftaler

        juni 7, 2022

    Aktuelt · Film · Medier og internet · Ophavsret · Politik

    Facebook i februar: Mogens, Mette og Søren

    • marts 5, 2018
    Share
    Print Friendly, PDF & Email

    Mediepolitik, Enhedslistens kulturpalet og doping var blandt februar måneds emner i kulturordførernes Facebookopslag.

    Det kan godt være at der er mange medier som mener, at alle kulturforslag kommer fra højre side i folketingssalen. Det er dog absolut ikke det indtryk, man får, hvis man følger folketingets kulturordførere på Facebook. Her er det tværtimod, især Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, der  er flittig til at lancere kulturpolitiske forslag.

    Mediepolitik

    I disse måneder fylder mediepolitik rigtig meget i den politiske debat.

    Mogens Jensen, Socialdemokratiet, skriver:

    Socialdemokratiet vil i det kommende medieforlig afsætte penge til at DR og Det Kgl. Teater kan samarbejde om at vise forestillinger fra bl.a Operaen i biografer landet over. På den måde får flere danskere adgang til de flotte produktioner på Det Kgl. Teater…

    Han henviser til en artikel på Altinget.dk: Biografer roser S-forslag: Viser gerne forestillinger fra Det Kongelige Teater.

    Opslaget opnår 34 likes og en enkelt kommentar, som er enig og henviser til, at tilsvarende har været forsøgt på engelske museer.

    Mogens Jensen har et andet konkret forslag:

    Vi vil i det ny medieforlig afsætte 40 mio kr til en ny Danmarkspulje, som skal styrke produktionen af film og tv udenfor hovedstadsområdet…

    Her henviser han til en artikel i Århus Stiftstidende: 40 millioner kroner skal styrke regional tv- og filmkunst.

    Opslaget opnår 13 likes og en enkelt kommentar, som fremhæver, at kvalitet intet har med geografi at gøre.

    Og mere fra Mogens Jensen:

    Den danske model skal også gælde mediebranchen, hvor det ikke skal være muligt at lave unfair konkurrence i form af dårlige løn og arbejdsvilkår, når man leverer produktioner til DR og TV2…

    Han henviser til en artikel i Mediawatch: S: Producenter skal have overenskomst for at producere for DR og TV2.(OBS: bag betalingsvæg).

    Opslaget opnår 60 likes, to delinger og fire kommentarer. Kommentarerne er delte, en er enig, en er uenig og to kommentarer finder at dette er en passende anledning til at henvise til lærerkonflikten i 2014.

    Endelig foreslår Mogens Jensen:

    Netflix, HBO, Youtube, Facebook og Google omsætter for mere en 4,7 mia på det danske mediemarked og hiver de fleste af pengene ud af Danmark. Det betyder at der bliver langt færre penge til at producere danske film, tv og aviser. Derfor stiller Socialdemokratiet krav om at de alle skal forpligtes til at bidrage til dansk medieindhold i fremtiden. Det er fair og det gør man andre steder i Europa…

    Han linker til en artikel på dr.dk: S-udspil: Netflix og HBO skal bidrage til finansieringen af dansk indhold.

    Opslaget opnår 102 likes, 11 delinger og 13 kommentarer. Forslaget deler åbenlyst vandene. Nogle synes, det er en god idé, andre at det vil være som en ny form for tvangslicens. En enkelt foreslår, at der laves tilsvarende for streamingtjenesterne med musik.

    Forslaget fra Socialdemokratiet får gensvar fra Kulturminister Mette Bock:

    S-forslag om afgifter på f.eks. Netflix:
    Hvis man tror, at skatter og afgifter på udenlandske streamingtjenester løser den danske mediebranches grundlæggende problemer, tager man fejl. Men det er selvfølgelig lettere at beskatte en “ydre fjende” end at tage fat på at udvikle danske medier til en ny medievirkelighed. Problemerne vil bare være de samme!
    Og så lige for en god ordens skyld: Der har aldrig, samlet set, været investeret så meget i dansk indholdsproduktion som i dag. Alene fra 2010-2016 har der været en vækst på 1,4 milliarder!
    Den største udfordring er forholdet mellem nye og gamle medier, konkurrenceforholdet mellem offentligt finansierede og private medier, den enorme generationskløft i medieforbruget – og så selvfølgelig udvikling af troværdigt indhold og journalistik på en ny tids præmisser. Indhold, der skal være dér, hvor borgerne er!
    Glæder mig til at præsentere regeringens udspil til ny medieaftale. Snart!

    Opslaget opnår 74 likes og syv kommentarer. Alle kommentarer er enige med Mette Bock.

    Også Søren Søndergaard fra Enhedslisten engagerer sig i det mediepolitiske:

    Regeringens udspil til forhandlingerne om en medieaftale for 2019-2023 er på trapperne. For nylig havde jeg en længere snak med Mik Schack på DK4, hvor jeg fik mulighed for at præsentere nogle af de overvejelser, som ligger bag Enhedslistens tilgang til forhandlingerne og hvorfor vi ønsker mere public service – ikke mindre. Interesserede kan se med her.

    Opslaget opnår 44 likes seks delinger og 3 kommentarer.

    Enhedslistens forslag

    Søren Søndergaard havde et opslag om de kulturpolitiske beslutningsforslag Enhedslisten har stillet (Læs Søndag Aften arkiv),

    Folketinget diskuterer i disse dage en række forslag fra Enhedslisten til at forbedre kunstnernes vilkår og styrke kulturen i hele landet. I går handlede det om vores forslag om at mindske omkostningerne for f.eks. skuespillere og musikere, som tager arbejde så langt fra deres hjem, at de har brug for en overnatning. Forslaget blev positivt modtaget af bl.a. SF, Alternativet og de radikale, men blev afvist af regeringen. Derfor fik de svar på tiltale i min afslutning, som kan ses her.

    Opslaget opnår 134 likes, 34 delinger og 18 kommentarer. Langt de fleste kommentarer er glade for Enhedslistens forslag. Enkelte bruger kommentarsporet til at fastholde modstand mod statslig støtte til kunst.

    Doping

    Kulturminister Mette Bock skriver:

    Doping og idræt:
    Vinter-OL i PyongChang er slut, og selvom det ikke blev til en dansk medalje i år, så synes jeg, at de danske atleter leverede flotte præstationer. Desværre blev det endnu engang et OL i skyggen af doping-spøgelset med tråde tilbage til OL i Sochi. Det viser med al tydelighed, at indsatsen mod doping er både vigtig og aktuel. Vi har i år støttet arbejdet i de internationale, relevante organisationer, WADA og UNESCO med yderligere 650.000 kr. Kampen for en dopingfri idræt fortsætter! Der er – bogstavelig talt – meget på spil.

    Opslaget opnår fire likes og en enkelt kommentar. Kommentaren mener, at Danmark optræder hyklerisk i forhold til kampen mod doping.

    Også Mogens Jensen skriver om doping:

    Bestikkelse og korruption i den olympiske verden, statsstøttet doping og match-fixing er stadig virkeligheden i den internationale sportsverden. Her min klumme om, hvilke skridt vi kan tage for at komme det til livs…

    Han henviser til blog hos tv2.dk: Vi skal råddenskaben i sporten til livs.

    Opslaget opnår 16 likes.

    Piratkopiering

    Mogens Jensen glæder sig over en dom mod piratkopiering:

    Vigtigt skridt i bekæmpelsen af piratkopiering, som idag betyder at vi mister mange millioner til produktion af danske film. Vi skal følge op med flere tiltag og bl.a øgede midler til oplysning…

    Han linker til en artikel på dr.dk: Første sag i Europa: Dansk mand dømt for spredning af ulovlig filmtjeneste.

    Opslaget opnår 11 likes.

    Kulturarv

    Naser Khader, Konservative, har et enkelt opslag om kulturpolitik, hvor han henviser til en artikel i Kristeligt Dagblad: Skal genstandene tilbage til deres oprindelsesland?

    Nej, for det går ud over vores fælles historie og forståelse for hinandens kulturer, siger historiker. Kulturordfører Naser Khader (K) er uenig: “Det handler om national identitet”

    Synes du, historiske genstande skal tilbage til deres oprindelsesland?

    Opslaget opnår 24 likes, to delinger og 25 kommentarer.

    Kommentarerne er stærkt delte. De fleste er uenige med Naser Khader og synes kulturgenstande skal blive i Danmark. En del prøver at foreslå mere praktiske løsninger på problemstillingen, så som tidsbegrænsede udleveringer eller at beholde kopier af genstande.

    Ghetto-kultur

    Kulturminister Mette Bock skriver:

    Opråb – kultur i belastede områder:
    Regeringen har nu fremlagt sit udspil om parallelsamfund og det bakker jeg fuldt og helt op om.
    Men i slipstrømmen vil jeg spørge jer: Hvilken rolle kan kunst, kultur, idræt og foreningsliv spille, når der skal opbygges tryghed, fællesskaber, integration, gensidig respekt og ansvarlighed?
    Kom med gode eksempler og gode forslag, tak! Hvem kan gøre noget på den front? Hvem har erfaringer?

    Opslaget opnår 11 likes, en deling samt syv kommentarer.

    To kommentarer henviser til erfaringer fra Urbanplanen i København og projektet boernekulturpolitikerne.kk.dk. En henviser til fodbold i Vollsmose i Odense. En henviser til projektet sangglad.dk. Og Statens Kunstfond (?) skriver, at fire kunstnere flyttede ind i Værebroparken samtidig med præsentationen af regeringens ghettoudspil.

     

    Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 28. februar 2018.

    For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.

     

    • Tilbage Blankmedielov udskydes
    • Næste DR Koncerthuset som kulturhus?

      Læs også:

    • Medieaftale til 2025 juni 7, 2022
    • 20 års medieaftaler juni 7, 2022
    • Kunsten at åbne DR’s arkiver juni 7, 2022
    • Medieaftalen: Mindre til medier, mere til politik juni 7, 2022
    • AAA
    • NYHEDSBREV

      Vil du have det månedlige nyhedsbrev?

      • Tidligere udgaver
    • Artikler der fortjener flere læsere

      • Facebook i januar: genåbningen
      • Bibliotekshistorie: bog og arkitektur
      • Munch-museum har indeklimaproblemer
      • Facebook i december: corona, finanslov og mediepolitik
      • Pas på, momsen kommer!
    • Mest læste

      • Færrest biblioteksbøger i København
      • Yderligere fald i biblioteksudlån
      • Lige mange kulturpenge til vest som øst
      • Kulturpolitik fra oven
      • Det internationale engagement fader ud
    • Arkiv

      • juni 2022
      • maj 2022
      • april 2022
      • marts 2022
      • februar 2022
      • januar 2022
      • december 2021
      • november 2021
      • oktober 2021
      • september 2021
      • august 2021
      • juni 2021
      • maj 2021
      • april 2021
      • marts 2021
      • februar 2021
      • januar 2021
      • december 2020
      • november 2020
      • oktober 2020
      • september 2020
      • august 2020
      • juni 2020
      • maj 2020
      • april 2020
      • marts 2020
      • februar 2020
      • januar 2020
      • december 2019
      • november 2019
      • oktober 2019
      • september 2019
      • august 2019
      • juni 2019
      • maj 2019
      • april 2019
      • marts 2019
      • februar 2019
      • januar 2019
      • december 2018
      • november 2018
      • oktober 2018
      • september 2018
      • august 2018
      • juni 2018
      • maj 2018
      • april 2018
      • marts 2018
      • februar 2018
      • januar 2018
      • december 2017
      • november 2017
      • oktober 2017
      • september 2017
      • august 2017
      • juni 2017
      • maj 2017
      • april 2017
      • marts 2017
      • februar 2017
      • januar 2017
      • december 2016
      • november 2016
      • oktober 2016
      • september 2016
      • august 2016
      • juni 2016
      • maj 2016
      • april 2016
      • marts 2016
      • februar 2016
      • januar 2016
      • december 2015
      • november 2015
      • oktober 2015
      • september 2015
      • juli 2015
      • juni 2015
      • maj 2015
      • april 2015
      • marts 2015
      • februar 2015
      • januar 2015
      • december 2014
      • november 2014
      • oktober 2014
      • september 2014
      • august 2014
      • juni 2014
      • maj 2014
      • april 2014
      • marts 2014
      • februar 2014
      • januar 2014
      • december 2013
      • november 2013
      • oktober 2013
      • september 2013
    • Tags

      Alternativet biblioteker biografer Birgitte Bergman Copenhagen Phil corona Dansk Folkeparti Det Kongelige Teater DR e-bøger ebøger Enhedslisten ereolen.dk EU Facebook film Finanslov Joy Mogensen kommuner Konservative kulturarv Kulturministeriet København licens medieaftale Mette Bock Mogens Jensen Morten Marinus Museer Musik musikskoler Nationalmuseet Norge public service Radio24syv scenekunst SF Socialdemokratiet Statens Kunstfond streaming Sverige Søren Søndergaard TV2 Venstre Zenia Stampe
    • Støttet af Statens Kunstfonds Tidsskriftstøtteudvalg
    • Home
    • Aktuelt
    • Facebook i februar: Mogens, Mette og Søren
        • Arkitektur og design
        • Biblioteker
        • Film
        • Kunst og museer
        • Litteratur
        • Medier og internet
        • Musik
        • Politik
        • Teater og dans
        • Kontakt
        • Nyhedsbrev
        • Om Søndag Aften
        • Privatlivspolitik

        © 1997-2021 Søndag Aften. All rights reserved.