Søndag Aften

    Kulturpolitik - med andre ord

    • Arkitektur og design
    • Biblioteker
    • Film
    • Kunst og museer
    • Litteratur
    • Medier og internet
    • Musik
    • Politik
      • EU
      • Finanslov
      • Kommunerne
    • Teater og dans
      • Seneste

        Helt aktuelt

      • De eksklusive streamingtjenester

        marts 6, 2023

      • Bibliotekernes billige e-bøger

        marts 6, 2023

    Aktuelt · Kunst og museer · Medier og internet · Musik · Politik

    Facebook: Den danske sang

    • januar 7, 2019
    Share
    Print Friendly, PDF & Email

    Diskussionen om Den danske sang på CBS tog opmærksomheden blandt kulturpolitikernes Facebookopslag i december.

    Det er ikke hyppigt, de konservatives Naser Khader poster opslag om kulturpolitik på Facebook, men netop sagen om Den danske sang på CBS havde både elementer af udlændingepolitik og kulturpolitik – og gennemslagskraften var tydelig.

    Khader havde to opslag om sagen, som begge fik omkring 3.400 likes, en helt anden rækkevidde end kulturpolitikernes opslag ellers opnår.

    Khaders første opslag lød:

    CBS bør trække deres undskyldning tilbage.

    Vi kan ikke have at offentlige uddannelsesinstitutioner begynder at bortcensurere dansk kultur, fordi nogen føler sig krænket over navnet på en hårfarve. Den blonde pige har endda været ung i snart 100 år, uden nogen har følt sig krænket over det.

    Opslaget opnår 3.400 opslag. 328 kommentarer og 216 delinger.

    Dagen derpå postede Naser Khader et opslag med en video, hvor han sang den omdiskuterede sang:

    “Syng den morgen, middag og aften i juleferien”. Opslaget opnår 3.300 likes, 270 kommentarer og 829 delinger.

    Kommentarerne til Khaders opslag er gennemgående aldeles enige med Khader.  Ind imellem kan man møde kommentarer, som giver den fuld skrue: “Jeg foreslår at CBS flytter til araberland. De kommer ind i ét stykke og ud i mange stykker i sorte sække!” Dette kommenterer Naser Khader ikke.

    Blandt de mange hundrede kommentarer er en halv snes, som prøver at mane til besindighed ved at fremhæve, at sagen er to år gammel, og at der faktisk ikke er indført forbud mod sangen.

    Også Venstres Marcus Knuth har god gennemslagskraft ved at omtale sagen:

    Dagens julekalender handler om vigtigheden af, at vi fastholder og kæmper for vores danske traditioner, som er under stigende pres fra politisk korrekthed. For det er især vigtigt her i juletiden.

    Det seneste eksempel er fra CBS, hvor den ellers skønne højskolesang ”Den danske sang er en ung blond pige” har krænket en underviser. Hun følte sig så krænket, at hun valgte at klage over det. Hun fik en undskyldning med begrundelsen, at CBS var blevet for ’hjemmeblinde’, og nu bliver sangen næppe sunget igen.

    Helt ærligt. Det er en af de danske sange, som bedst beskriver hele kernen i at være dansk. Den er en hjørnesten i vores kultur. Den skal vi aldrig undskylde for. Det er ikke ’hjemmeblindt’ at synge sangen, jeg mener nærmere, at det handler om ’hjemmestolthed’.

    Derfor dedikerer jeg dagens låge til vores alsang her i Folketinget, som min kollega Jan E. Jørgensen arrangerer hver måned. Her synger vi – selvfølgelig – sange fra Højskolesangbogen. I dagens anledning var ”Den danske sang er en ung blond pige” blandt sangene.

    Videoen viser, hvordan jeg synes, vi skal håndtere sager som den på CBS. Vi skal ikke synge mindre eller tale mindre af frygt for, at vi krænker nogen. Tværtimod. Vi skal gøre endnu mere for at fastholde og fejre vores danske traditioner og sange – uden at pakke det ind.

    Opslaget ledsages af en video, hvor man kan høre Venstres folketingsgruppe synge sangen.

    Opslaget opnår 650 likes, 80 kommentarer og 261 delinger. Også her er næsten alle kommentarer enige med Marcus Knuth. En enkelt prøver at få diskussionen på et helt andet spor:

    Den der unge blonde pige….. Sagen er 2 år gammel. Den “krænkede” har tilsyneladende ikke givet udtryk for at føle sig krænket. Måske lidt “smart” spin på de sociale medier? For at aflede lidt opmærksomhed fra finansloven, der blev stemt igennem igår og fx fjerner 800 millioner fra kulturen?

    Mogens Jensen, Socialdemokratiet, kommenterer også sagen:

    Det er en uforståelig beslutning at CBS ikke vil synge en af Højskolesangbogens smukkeste sange “ Den danske sang er en ung blond pige”. Sangen er skrevet i 1924 og skal naturligvis ses i den kontekst. Den kan sagtens synges idag uden at nogen kan anklages for nogen som helst form for diskrimination eller ikke-inklusion.

    Opslaget opnår 385 likes, 123 kommentarer og 44 delinger. Stort set alle kommentarer deler Mogens Jensens forargelse. Enkelte mener at sagen er ude af proportioner, da sagen er to år gammel, og CBS ikke har indført et forbud. En enkelt kræver konsekvenser “Pigen skal smides ud af skolen og Danmark, for at krænke danske traditioner. CBS ledelsen skal omgående bortvises nu.” Mogens Jensen svarer ikke på de mange kommentarer.

    Også Merete Scheelsbeck, Konservative Folkeparti, skriver om sangen:

    Stop stop stop!!!

    “Personligt vil jeg ikke synge med på den sang. Jeg kan heller ikke forestille mig, at der er nogen, der vil tage den op nu, hvor vi har den erfaring i bagagen, at den kan virke stødende.”

    Nu må det altså stoppe! Krænkelseskulturen har taget overhånd.

    Opslaget opnår 137 likes, 20 kommentarer og to delinger. Alle kommentarer er enige med Merete Scheelsbeck, som i øvrigt besvarer en overvejende del af kommentarerne.

    Kulturminister Mette Bock, Liberal Alliance, vælger en helt anden indgangsvinkel til Den danske sang:

    Hvor er det SKØNT, at de synger fra Højskolesangbogen på CBS. Hvor er der meget at glæde sig over!

    Opslaget opnår 54 likes og en enkelt kommentar, som ikke forholder sig til ministerens opslag, men blot udtrykker vrede over regeringens politik.

    Nordisk renæssance

    I en helt anden sag, skriver Mette Bock:

    Norden står overfor en renaissance – og Rigsfællesskaber er vigtigt!
    Regeringen har på finansloven afsat midler til at give unge i rigsfællesskabet bedre mulighed for at komme på højskole (2,4 mio. kr.). Der er også afsat penge (8 mio. kr. i alt) til en film- og tv-støttepulje om rigsfællesskabet, som forhåbentligt kan styrke spirende filmmiljøer i Grønland og på Færøerne. Vi har meget tilfælles i rigsfællesskabet, vi deler kultur og historie, men vi har også fordomme om hinanden – nogle som måske kan nedbrydes med nogle af disse fælles kulturinitiativer…

    Opslaget henviser til dette dokument og opnår ti likes og en enkelt kommentar.

    Skoleidræt

    Karin Nødgaard, Dansk Fokeparti, skriver:

    Dansk Skoleidræt har på initiativ fra mig/DF fået bevilget 2 mio. kr. til deres indsats for at udbrede idrætsaktiviteter til flere skoler og elever i hele Danmark. Jeg besøgte i dag Søndermarksskolen i Slagelse, hvor der bl.a. er Legepatrulje (store elever), der laver aktiviteter for de små klasser i frikvartererne i hallen, yoga i en specialklasse og en bevægelsesjulekalender. En positiv oplevelse sammen med Dansk Skoleidræt, en engageret leder- og medarbejderstab og elevrådsrepræsentanter. Og så fik jeg mulighed for at lege med og dyrke yoga.

    Opslaget opnår 18 likes, en kommentar og to delinger. Kommentaren siger tak til Karin Nødgaard.

    Kommunernes rolle

    Mogens Jensen er også ude med roser i dette opslag:

    Glimrende kronik af Viborgs borgmester Ulrik Wilbek, hvor han synliggør at kommunerne idag er kulturpolitiske sværvægtere i forhold til at give danskerne gode kunst,- kultur,- og idrætstilbud‬. Meget af debatten handler om kulturpolitikken på Christiansborg men mange af de konkrete initiativer tages i kommunerne…

    Mogens Jensen henviser til en kronik i Jyllands-Posten: Kommunerne er Danmarks kulturelle iværksættere.

    Opslaget opnår 32 likes, en kommentar og tre delinger. Den enlige kommentar bekræfter Mogens Jensens synspunkt.

    Museumsreform

    Til den igangværende debat om fremtidig museumsstruktur, skriver Mogens Jensen, som henviser en artikel på Altinget.dk, “S om museer: Vi skal ikke rive ned, men bygge oven på“.

    Opslaget opnår 58 likes og tre delinger.

    Musikhandlingsplan

    Mette Bock skriver:

    158 mio til god lyd i ørerne – herunder 23 mio. kr. øremærket til nye musikinitiativer for børn og unge. Det er jeg glad for at lancere! Læs hele den nye musikhandlingsplan her.

    Opslaget opnår 16 likes, to kommentarer samt en deling. Den ene kommentar skriver “Bravo!”, den anden “Er det liberal politik”, hvortil Mette Bock svarer: “Ja, det er liberal politik at sikre kulturel dannelse i skolen.”

    Nytårstale

    Endelig summerer Mogens Jensen året i en nytårstale:

    Ved årsskiftet kan vi se tilbage på et år hvor Regeringen og DF besluttede at forringe danskernes radio- og tv-tilbud med 900 mio kr og hvor 3 års nedskæringer på 539 mio kr har forringet befolkningens kulturtilbud over hele landet. Kunsten og kulturen fortjener bedre. 

    Mogens Jensen henviser til hans egen nytårstale i DK4.

    Opslaget opnår 63 likes, otte kommentarer og 19 delinger. Kommentarerne er glade for Mogens Jensens nytårstale, en enkelt synes, at en del af DR’s indhold har været overflødigt, en anden er glad for, at DR faktisk dækker hele landet.

     

    Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 31. december 2018.

    For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.

    • Tilbage Sverige: slut med gratis museer
    • Næste Armslængden i dansk kulturpolitik

      Læs også:

    • Museer og scenekunst halter fortsat marts 6, 2023
    • Græsk museumsprotest marts 6, 2023
    • Facebook i januar: Fra kulturvisioner til Kronborg februar 6, 2023
    • Kulturordførere på plads februar 6, 2023
    • AAA
    • NYHEDSBREV

      Vil du have det månedlige nyhedsbrev?

      • Tidligere udgaver
    • Artikler der fortjener flere læsere

      • Syngende ur i Birmingham
      • Græsk museumsprotest
      • Facebook i marts: snyd med a-skat, moms og woke
      • Fyret for at vise Muhammed-maleri
      • Brasilien får igen et kulturministerium
    • Mest læste

      • Lige mange kulturpenge til vest som øst
      • Gratis tirsdag til museer for pensionister
      • Medieaftale til 2025
      • Det internationale engagement fader ud
      • Finansloven 2023: Småpenge kommer, småpenge går
    • Arkiv

      • marts 2023
      • februar 2023
      • januar 2023
      • december 2022
      • november 2022
      • oktober 2022
      • september 2022
      • juni 2022
      • maj 2022
      • april 2022
      • marts 2022
      • februar 2022
      • januar 2022
      • december 2021
      • november 2021
      • oktober 2021
      • september 2021
      • august 2021
      • juni 2021
      • maj 2021
      • april 2021
      • marts 2021
      • februar 2021
      • januar 2021
      • december 2020
      • november 2020
      • oktober 2020
      • september 2020
      • august 2020
      • juni 2020
      • maj 2020
      • april 2020
      • marts 2020
      • februar 2020
      • januar 2020
      • december 2019
      • november 2019
      • oktober 2019
      • september 2019
      • august 2019
      • juni 2019
      • maj 2019
      • april 2019
      • marts 2019
      • februar 2019
      • januar 2019
      • december 2018
      • november 2018
      • oktober 2018
      • september 2018
      • august 2018
      • juni 2018
      • maj 2018
      • april 2018
      • marts 2018
      • februar 2018
      • januar 2018
      • december 2017
      • november 2017
      • oktober 2017
      • september 2017
      • august 2017
      • juni 2017
      • maj 2017
      • april 2017
      • marts 2017
      • februar 2017
      • januar 2017
      • december 2016
      • november 2016
      • oktober 2016
      • september 2016
      • august 2016
      • juni 2016
      • maj 2016
      • april 2016
      • marts 2016
      • februar 2016
      • januar 2016
      • december 2015
      • november 2015
      • oktober 2015
      • september 2015
      • juli 2015
      • juni 2015
      • maj 2015
      • april 2015
      • marts 2015
      • februar 2015
      • januar 2015
      • december 2014
      • november 2014
      • oktober 2014
      • september 2014
      • august 2014
      • juni 2014
      • maj 2014
      • april 2014
      • marts 2014
      • februar 2014
      • januar 2014
      • december 2013
      • november 2013
      • oktober 2013
      • september 2013
    • Tags

      biblioteker biografer Birgitte Bergman Charlotte Broman Mølbæk Copenhagen Phil corona Dansk Folkeparti Det Kongelige Teater DR e-bøger ebøger Enhedslisten ereolen.dk EU Facebook film Finanslov Joy Mogensen kommuner Konservative kulturarv Kulturministeriet København licens medieaftale Mette Bock Mogens Jensen Morten Marinus Museer Musik musikskoler Nationalmuseet Norge public service Radio24syv scenekunst SF Socialdemokratiet Statens Kunstfond streaming Sverige Søren Søndergaard TV2 Venstre Zenia Stampe
    • Støttet af Statens Kunstfonds Tidsskriftstøtteudvalg
    • Home
    • Aktuelt
    • Facebook: Den danske sang
        • Arkitektur og design
        • Biblioteker
        • Film
        • Kunst og museer
        • Litteratur
        • Medier og internet
        • Musik
        • Politik
        • Teater og dans
        • Kontakt
        • Nyhedsbrev
        • Om Søndag Aften
        • Privatlivspolitik

        © 1997-2021 Søndag Aften. All rights reserved.