Folketingets kulturudvalg har fået en række nye ordførere, som især har markeret sig gennem små programerklæringer. Radikale Venstres Jens Rohde går dog straks til stålet i mediedebatten.
V i lægger for med den nye kulturminister, Joy Mogensen (Socialdemokratiet):
I kulturen er vi tættest på det grundlæggende i at være menneske.
Der er til gengæld en stor lyst til selv at have en rolle, at møde engagerende formidlere og på at mærke, at vores samfundsmodel bliver styrket, så kulturen og den skaberlyst, den er udtryk for, er en naturlig del af alle vores liv hele livet.
Det står klart efter Kulturmødet på Mors, hvor jeg slog et slag for kulturens levedygtighed og relevans i Danmarks samfundsudvikling før, nu og fremover?????? – Det føltes ofte som at slå en åben dør ind, og det var dejligt!
Sjældent har jeg mødt så meget energi og livsglæde samlet på et sted, og her var der ingen skelnen mellem det ambitiøse smalle og det samlende folkelige, for danskerne er nysgerrige på begge dele.
Bomholdt satte ambitionen for, at kultur skulle være tilgængeligt. Nu må vi tage arven videre og fortsat arbejde med, hvordan kulturen og public service-medierne opleves som relevante og åbne for flertallet af danskere.
Endelig har jeg fået en masse gode ideer til hvordan kulturen kan være med til at inspirere og samle os om de samfundsudfordringer, vi står overfor; børn og unges trivsel, den grønne omstilling og en balance mellem land og by.
Opslaget opnår 316 reaktioner, heraf ti kommentarer. Alle kommentarer er positive overfor ministeren.
Birgitte Bergman, ny kulturordfører for Det Konservative Folkeparti, markerer sig hurtigt med en række opslag, som viser, hvilken retning hun ønsker:
I dag er jeg på besøg i Århus. I Det Konservative Folkeparti arbejder vi nemlig for at sikre bedre rammevilkår for turismen i hele landet og for at sætte branchen på dagsordenen på Christiansborg. Det havde jeg en god snak med Pia Lange Christensen direktør i VisitAarhus om i dag. Vi talte bl.a. om konsolidering i dansk turisme, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses rolle, som skal igangsætte og finansiere de centrale erhvervsfremmeindsatser, der tager højde for forskelle i de regionale og lokale erhvervsmæssige udfordringer, muligheder og prioriteter samt hvordan der fra politisk hold kan gøres en større indsats for at understøtte bæredygtig udvikling af turismen.
Opslaget opnår 30 reaktioner.
I et andet opslag skriver hun:
I dag er jeg taget til kulturministerens årlige kultursommermøde. Her mødes de kreative erhverv, og jeg ser meget frem til at møde alle og til samarbejdet. Men jeg kan være alvorligt bekymret for, at kulturen vil blive nedprioriteret. Der er mange, dyre løfter fra den nye regering. Så jeg ser meget frem til og håber på, at kulturministeren holder fast i den gode vækstplan for kreative erhverv, som Det Konservative Folkeparti var med til at lancere før sommerferien.
Opslaget henviser til en artikel på Altinget.dk: Christian Have: Sådan kan den nye regering styrke den kreative sektor.
Opslaget opnår 6 reaktioner.
I et tredje opslag skriver Birgitte Bergman:
KULTUR BETALER SIG
Som kultur- og turisme ordfører for Det Konservative Folkeparti, har jeg de sidste mange uger brugt tid på at fortælle om hvad en aktiv kultur- og turisme satsning har gjort for min kommune Helsingør. Og der bliver lyttet intens i den konservative folketingsgruppe. Derfor blev jeg også ekstra glad for at få besøg af Søren Pape Poulsen og Josue Medina Vasquez.
Der er investeret 1,3 mia i Kulturhavn Kronborg. Vi besøgte Hamlet Live på Kronborg Slot, Museet for Søfart og Kulturhavn Kronborg. De er meget imponeret over den transformation, som Helsingør har gennemgået fra værftsby til kulturby. Vi fik en rigtig god snak om hvilken betydning kulturturisme har generelt for de lokale samfund i Danmark. I Helsingør betyder turismen 1,7 mia i omsætning, ca. 2.000 jobs og skatteindtægter for godt 600 mio. Kulturturismen er en god forretning, som også sikrer arbejdspladser og penge til kommunens ældrepleje, daginstitutioner og skoler.
For mig er kultur dannelse. Særligt i forhold til vores børn og unge, hvor dannelse langt fra kan reduceres til noget, der foregår i folkeskolen. Vi skal hele tiden – også som forældre – pirre vores børns nysgerrighed på en lang række områder og støtte dem i deres opdagelsesrejse i det at være et menneske. Det handler om at lære at kunne reflektere, udvikle sin empati og få nogle bud på, hvad vi kommer af og dermed hvad der definerer os. Særligt når vi bor i et lille land med et sprog, der ikke tales af mange på verdensplan, så gælder det om at holde fast i vores traditioner og egenart – og præsentere det for vores børn.Kultur betaler sig. Det trækker borgere og besøgende til kulturinstitutionerne og kommunerne. Det genererer indtægter til både erhvervsliv, kommuner, stat og kulturlivet. Og det skaber og fastholder værdier, der arves videre generation for generation. Dét står jeg som konservativ kulturordfører meget gerne til regnskab for. Jeg ser i øvrigt frem til det kulturpolitiske efterår, hvor jeg vil arbejde benhårdt for at afskaffe de årlige besparelser på kulturområdet. Det er tankevækkende, at den nye regering ikke har nævnt kulturområdet i deres forståelsesdokument. Jeg håber ikke, at det er en nedprioritering, for vi skal sikre den danske kulturarv og et rigt og mangfoldigt kulturliv i Danmark.
Opslaget opnår 51 reaktioner (likes).
Pernille Vermund, Nye Borgerlige, har denne programerklæring:
“Kultur er for os langt mere end finkultur. Kultur er en bærende enhed, der binder os sammen på tværs af generationer. Vores kulturelle værdifællesskab er konsekvensen af en ældgammel selektions- og tilpasningsproces.
Den danske kultur er den måde, vi er på – med og over for hinanden. Vores sprog, vores tillid til hinanden, vores dannelse og vores traditioner. Den danske kultur er skabt nedefra og udviklet over generationer af det danske folk.
Staten skal respektere de danske værdier og skabe rammerne for, at borgerne kan bevare dem. Hvis værdierne skal udvikles og forandres, skal udviklingen komme nedefra – fra borgerne og samfundet.”
Opslaget henviser til en artikel i Altinget.dk: Vermund: Kultur er mere end skulpturer og malerier.
Opslaget opnår 400 reaktioner, heraf 23 kommentarer. Kommentarerne er delte, nogle synes Vermund beskriver forholdene rigtigt, andre gør opmærksom på, at “kultur ikke er et fastlåst begreb”. En enkelt skriver blot: “Med andre ord …Matador skal genudsendes”.
Charlotte Broman Mølbæk, SF, har denne programerklæring:
GØR KULTUREN TIL VORES BØRNS LEGEPLADS!
Velfærd handler om at sikre lige muligheder for at deltage i kulturen. Vi skal sørge for at der er et mangfoldigt udvalg af kulturtilbud, og at fritid og dannelse skal ikke være forbeholdt “pæne menneskers børn”.
SF har indgået en forståelsesaftale med regeringen, hvori fritidspasset er beskrevet. Dette pas er til de udsatte børn og unge, således at de der ikke kan betale selv, kan få økonomisk hjælp til at deltage i fritidsaktiviteter.
Vi må ikke efterlade børn i stikken kulturelt.
Opslaget henviser til en artikel på Altinget.dk: SF: Gør kulturen til vores børns legeplads.
Opslaget opnår 40 reaktioner, heraf tre enige kommentarer.
Idrætspolitik
Også Venstres nye idrætsordfører, Stén Knuth har en programerklæring:
Danmark er et af verdens bedste steder at dyrke idræt i. Taget vort lands størrelse i betragtning, er det helt fantastisk hvordan vi igen og igen fostrer talenter, der gør sig på de store scener.
Kan det så ikke blive bedre? Jo, men siden jeg som relativ ung eliteudøver i Taekwondo tilbage i start 90`erne gjorde taekwondo-banerne usikre for mine modstandere, har samarbejdet mellem forenings-Danmark, Team Danmark, uddannelserne, erhvervslivet og politikere gjort kvantespring, for ikke kun at skabe talenter, der i en årrække kunne dyrke deres sport, men også at skabe hele mennesker der kunne fungere efter deres idrætskarriere. Det er unikt.
Noget af det jeg synes vi lykkedes rigtig godt med i min periode som borgmester var at få bygget sportskollegier, knyttet uddannelserne sammen, fik skabt Slagelse Talent & Elite, fik talentklasser ind på Nymarkskolen, så der var og er en rød tråd fra folkeskole til ungdomsuddannelser. Hvilket jo også var med til at gøre, at vi blev elitekommune under Team Danmark, et samarbejde der i dag fungerer rigtig godt.
Og det er med det afsæt, min egen tid i sportens verden, det vi fik udrettet som byråd i sidste periode, og så den begejstring der er i idrætten for at være med, at jeg i dag både er stolt over det, men også at være Venstres Idrætsordfører.
Jeg glæder mig hver dag til at sætte det og meget andet på dagsorden, og jeg glæder mig til at komme rundt i landet for at se og høre hvordan det er gjort andre steder, og jeg glæder mig over at være kommet ind i det rum, hvor vi skal drøfte idrættens rammer for årene der kommer.
Opslaget henviser til en artikel på sn.dk: Skole og sport spiller sammen: Talentordning tiltrækker unge.
Opslaget opnår 83 reaktioner, heraf syv kommentarer. En enkelt kommentar synes hellere man skal fokusere på andre uddannelser end idræt (håndværk fx). Stén Knuth svarer, at han ikke synes det ene udelukker det andet.
Charlotte Broman Mølbæk, SF, skriver:
Jeg deltog i dag i Idrætsmødet i Aalborg til åbningsdebatten. Flere af deltagerne nævnte vigtigheden af et fritidspas, så alle børn og unge kan få mulighed for at bevæge sig og blive en del af fællesskabet i de lokale klubber.
Jeg kunne heldigvis fortælle, at SF bakker op om DGIs forslag om tilskud til at udsatte børn og unge kan gå til fritidsaktiveteter.
Vi går nemlig til finanslovsforhandlinger med forslag om en socialpulje, som blandt andet indeholder et forslag om penge til fritidspas på 1000 kroner til udsatte børn og unge. Pengene skal både kunne bruges til kontingenter og til udstyr
Børn og unge bliver udelukket fra fællesskabet, når deres forældre ikke har råd til at sende dem til fodbold, svømning eller tennis med de andre børn. Derfor er det så vigtigt, at alle børn har lige muligheder for at blive en del af fællesskabet for det er en hjørnesten i det sociale netværk, der skal gribe og støtte dem senere i livet.
Opslaget opnår 36 reaktioner, heraf fem kommentarer. De fire relevante kommentarer er enige med Broman Mølbæk.
Fortsatte besparelser
Zenia Stampe, Radikale, skriver:
Jeg blev interviewet om de kommende kulturpolitiske kampe. Jeg svarede, at vi selvfølgelig skal have stoppet besparelserne. Men også at vi skal have modet til at prioritere. Det har kulturlivet længe efterlyst. Og så synes jeg, at vi skal begynde at tage vores egen tid og vores egne skabende kunstnere alvorligt.
De sidste tyve års nationalkonservative og DF-dominerede kulturpolitik har været præget af en nærmest manisk fiksering på kulturarven. Selvfølgelig er det vigtigt at vide, hvad vi kommer af. Men vi har også brug for kunsten og kulturen til at finde ud af, hvor vi er på vej hen. Ikke mindst lige nu, hvor vi står over for gennemgribende forandringer af vores liv og samfund pga. klima- og biodiversitetskrisen.
For mig er det derfor vigtigt, at vi ikke kun fører kulturpolitik for fortiden, men også for samtiden og fremtiden. Vi har brug for det for at kunne møde de store forandringer, der venter os. Men vores efterkommere har også brug for det, hvis de skal vide, hvad de kommer af. Vores kultur er jo deres kulturarv.
Opslaget opnår 627 reaktioner, heraf 40 kommentarer. Kommentarerne er gennemgående positive, men meget lidt konkrete.
I et andet opslag skriver Zenia Stampe:
Det vil være et helt klart løftebrud, hvis Socialdemokratiet fortsætter besparelserne på kulturområdet. Jeg kan sige det meget kort: Det kommer vi IKKE til at acceptere.
Kulturministeren forklarer det selv med, at der er grønne tiltag, der ligger over kulturen. Det lyder som et ekko af den gamle regering – den sendte bare kulturens penge videre til politiet, forsvaret og sygehusene.
Ærligt talt, jeg havde højere forventninger til denne regering, end at se den fortsætte med at behandle kulturen som en slags opsparingskonto for andre områder.
Som mit partis miljøordfører kan jeg bekræfte, at vi møder op til finanslovsforhandlingerne med høje forventninger til det grønne område. Men jeg vil samtidig slå fast, at vi IKKE kommer til at acceptere, at naturforslag betales med kulturpenge.
Både naturen og kulturen skal mærke, at vi har fået en ny regering og et nyt flertal. Vi vil have forandringer – ikke mere af det samme.
Zenia Stampe henviser til en artikel i dagbladet Politiken: S lovede at fjerne forhadt sparekniv, men tøver nu: »Løftebrud, hvis ikke de leverer«.
Opslaget opnår 261 reaktioner, heraf 54 kommentarer. Langt de fleste kommentarer er uenige med Zenia Stampe, den generelle holdning er at sygehuse og øvrig velfærd skal prioriteres først.
Birgitte Bergman, Konservative, kommenterer også muligheden for fortsatte besparelser:
KULTUREN MÅ IKKE NEDPRIORITERES
Jeg er alvorligt bekymret for, at de mange løfter fra regeringen vil ramme dansk kulturliv hårdt. Vi skal styrke den kreative sektor – og den tidligere regerings vækstplan på området må IKKE ryge i ‘glemmebogen’.
Opslaget henviser til en artikel i Berlingske: Flertal uden om regeringen vil droppe kulturbesparelser: »Vi vil ikke lade os snyde af S«.
Opslaget opnår 10 reaktioner.
Mediepolitik
Jens Rohde, medieordfører for Radikale Venstre, skriver:
Det er en bunden opgave at få en aftale om DR’s økonomi på plads FØR eller i forbindelse med finansloven for næste år, med mindre vi enes om at skrotte skattefinansieringen og dermed finansministeriets greb om DR.
DR skal som minimum tilføres midler, der kan sandsynliggøre en fortsættelse af P6 og P8. Og naturligvis øremærker vi ikke midlerne, men da de gode radiofolk i DR ganske udmærket ved, at man ikke ustraffet af lytterne blander genrer på radiokanaler i dag, kan jeg næppe forestille mig, at den rette økonomi ikke vil kunne redde disse to vigtige public service kulturkanaler.
Hvis først finansloven er på plads uden aftale, kan vi jo i det ny regime ikke begynde en genopbygning af DR før 2021, og så har vi allerede en næste dyne af besparelser på 250 mio. kroner iværksat.
Jeg ved godt, at det bekommer finansministeriet vel med en udskydelse, men som medieordfører vil jeg understrege, at det vil vi ikke som støtteparti ligge under for i Radikale Venstre. Hvis ikke man kan finansiere DR tilfredsstillende via finansloven og sikre den nødvendige armslængde, må man genopfinde den selvstændige finansiering uden for finansloven. Det kan fint ske med en progressiv model.
Vi har arvet en forurenet losseplads af en medieaftale fra det tidligere flertal. En sådan kan man ikke rydde op i hurtigt nok.
Jens Rohde henviser til en artikel i m.mediawatch.dk: Kulturminister forventer først ny medieaftale efter nytår.
Opslaget opnår 496 reaktioner, heraf hele 85 kommentarer. Næsten samtlige kommentarer er helt enige med Jens Rohde. En del fremhæver, at det er vigtigt at redde DR’s DAB-kanaler, som står til lukning fra nytår.
En enkelt skriver, at han ikke vil betale mere for DR. Hertil svarer Jens Rohde: “Det kommer du til!”.
I et andet opslag skriver Jens Rohde:
Der er brug for grundig oprydning på medieområdet.
Han henviser til en artikel i raeson.dk: Jens Rohde: Kære kulturminister. Lad os stoppe nedrivningen af DR nu.
Opslaget opnår 167 reaktioner, heraf otte kommentarer. Kommentarerne er stærkt blandede: nogle mener at der bruges for meget på DR, en anden at DR allerede har slækket på kvaliteten for at råbe vagt i gevær og en ønsker at redde Radio24syv.
I et tredje mediepolitisk opslag skriver Jens Rohde:
Vi kommer til at se meget nøje på medieansvarsloven for netmedier og Sociale medier i det nye folketingsår.
Desuden vil jeg på et EU-udvalgsmøde klokken syv her til morgen stille krav om, at regeringen i de igangværende budgetforhandlinger i EU prioriterer penge til at få etableret en europæisk medieansvarslov med tilhørende europæisk doms- og sanktionsregime. Vi skal give regeringen forhandlingsmandat på budget samt nye beføjelser for EU-antisvindelkontoret OLAF (er iøvrigt spændt på, hvad DF siger til dem).
Det kan kun gå for langsomt med at få gjort op med anarkiet på nettet. Det er mennesker, der betaler prisen.
Opslaget henviser til en artikel på dr.dk: Advokat sidder med 50 sager om digitale krænkelser: Sociale medier bør stilles til ansvar.
Opslaget opnår 102 reaktioner, heraf 20 kommentarer. Kommentarerne er uenige. Nogle mener at Rohde peger på et væsentligt problem, andre spørger om det så betyder, at Facebook skal snage i folks beskeder?
Zenia Stampe, Radikale, har en lidt mere forsonende tone i et andet opslag:
NU KIGGER VI FREMAD I KULTURPOLITIKKEN! Jeg har lige været til møde med kulturministeren. Det var en virkelig positiv oplevelse?? Hun spurgte, hvad der optog os, og jeg fortalte, at vi er meget optagede af, hvordan vi styrker vores aktive danske kunstnere og får kunsten til at spille en endnu større rolle i vores samfund. I de sidste to årtier har dansk kulturpolitik især handlet om kulturarven. I en tid med store forandringer er det selvfølgelig vigtigt at at vide, hvor vi kommer fra. Men det er også vigtigt at bruge kunsten og kulturen til at finde ud af, hvor vi er på vej hen. Det fik vi en virkelig åben og inspirerende snak om. Første mål er dog at få stoppet besparelserne og ført penge tilbage til kulturområdet. Det er små beløb i det store regnskab – men det betyder alverden for kulturen. Og for os! Kulturen handler jo om, hvem vi er som mennesker, folk, nation! Derfor er det helt afgørende for os, at besparelserne stopper, og at vi igen kan få en kulturpolitik, der prioriterer kulturen og vores egne kunstnere. Det glæder jeg mig til at samarbejde med ministeren om!
Opslaget opnår 951 reaktioner, heraf hele 147 kommentarer.
Langt de fleste kommentarer bakker op om Zenia Stampes opslag (hvilket er sjældent for Stampe!). Det fører til mange vidt forskellige forslag om, hvilke dele af kulturen man mener skal styrkes.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på de nye ordføreres opslag fra 1. til 31. august 2019.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.
The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/es/signup/XwNAU