Aktuelt · Biblioteker · Film
Film eller ej – København vakler
Først besluttede Københavns kommune at lukke borgernes adgang til filmstriben.dk. Siden ombestemte man sig.
Københavns kommune besluttede i januar at lukke filmstriben.dk for kommunens borgere. Efterfølgende har kommunen fundet fejl i egen indstilling og i kombination med kritikken af beslutningen valgt at fortsatte med filmstriben – indtil videre.
Herved kan brugerne ånde lettet op. I hvert fald for nogen tid. Det er dog værd at notere, hvor usikkert det kulturpolitiske grundlag for at stille film til rådighed for borgerne er i landets hovedstad.
E-bøger vokser
Begrundelserne for at lukke filmstriben var noget blandede. Den primære begrundelse var, at efterspørgslen på e-bøger og e-lydbøger er stigende.
Endelig! Kunne man fristes til at sige, for københavnernes brug af ereolen.dk er stadig væsentligt lavere end det blev forudsat i den stærkt omdiskuterede biblioteksplan fra 2014 (se Søndag Aften arkiv). Dengang var ambitionen, at der blandt kommunens borgere skulle være 20.000 unikke e-bogslånere pr. måned i 2019. I januar 2020 er man nået op på 9.907 unikke e-bogslånere, altså halvdelen af ambitionen.
De af kommunens borgere, som bruger andre materialer, skal altså være glade for, at e-bogsudlånet ikke har fulgt planen, så var der allerede blevet kannibaliseret andre steder!
Brug bare sofarækken.dk
Repræsentanter for kommunen har til Flixfilm.dk udtalt, at filmbrugerne bare kan benytte sig af filmstriben.dk’s parallelle betalingstjeneste, sofaraekken.dk. Kommunen vidste næppe, at sofaraekken.dk ville lukke umiddelbart efter beslutningen – og nu henviser sofaraekken.dk til filmstriben.dk (!). Men det vidner om en afgørende ny forvaltningsmæssig tilgang til biblioteksarbejde, når kommunen således sidestiller borgernes adgang til gratis materialer med en betalingstjeneste.
Kommunen har fastsat et maksimum på tre udlån pr. måned for hver type pr. borger. Den enkelte borger kan altså låne op til 3+3 hver måned.
For at imødekomme efterspørgslen af e-bøger og lydbøger vil Københavns kommune hæve maksimumsgrænsen for antallet månedlige udlån til 5 e-bøger pr. borger. Forventningen er ikke, at dette i sig selv vil øge udgifterne væsentligt. Det betyder derimod, ifølge kommunen, meget for borgernes følelse af frie muligheder, at fjerne denne spærring.
Lydbøger vokser mest
Det, som givetvis har overrasket i kommunens budgetlægning, er, at lydbøgerne har haft en voldsomt stigende efterspørgsel i de seneste fem år. Københavns kommune havde i januar 2020 9.907 unikke brugere af e-bøger på erolen.dk. I samme måned havde man hele 11.355 unikke lånere af lydbøger. Og lydbogslånerne låner mere end e-bogslånerne. Den gennemsnitlige e-bogslåner, låner 1,7 e-bog pr. måned, den gennemsnitlige lydbogslåner, låner 2,2 lydbog pr. måned.
For fem år siden, januar 2015, havde kommunen 4.246 unikke lånere af e-bøger og 5.511 unikke lånere af lydbøger. Antallet lånere er således mere end fordoblet for begge materialetyper, men den enkelte lydbogslåner lånte dengang kun 1,7 lydbog pr. måned. Dette er steget til 2,2.
Flere film end e-bøger
Til sammenligning har filmstriben 53.431 unikke brugere – årligt. Brugertallene kan således ikke direkte sammenlignes (måned/år). Men det er altså 8% af kommunens borgere, som benytter filmstriben hvert år. Det er ca. 1,5 % af kommunens borgere, som låner e-bøger gennem eReolen hver måned.
Københavnerne lånte i alt 228.479 film gennem filmstriben i 2019, men kun 177.348 e-bøger. Der blev således lånt 29% flere film end e-bøger. En stille revolution i brugen af de digitale biblioteker, som ganske få har opdaget, kun brugerne.
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.com/uk-UA/register?ref=GJY4VW8W
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.