Kulturpolitikernes interessefelter spreder sig over mange områder for tiden. Der ventes stadig på initiativer fra den nye regering.
Stadig i begyndelsen af valgperioden må man konstatere, at nyvalgte Katrine Daugaard fra Liberal Alliance ubetinget er den flittigste kulturordfører på Facebook. Og hun vælger at gå ind i mange emner. I februar har hun taget diskussioner om arbejds- og lønforhold især for musikere:
Vi bruger i Danmark 26 mia. kr. på offentlige kulturbevillinger. Det er politikerne der sætter rammerne og bevillingerne over disse penge. Og det er så statens kunstfonds medlemmer der hvert år uddeler og fordeler de 500 mio kr. på de ca. 6000 projekter, institutioner og ansøger den har. Det er i mine øjne relevant at stille spørgsmål ved, om der er efterspørgsel efter så mange projekter, og om det er nødvendigt at alle 6000 modtager støtte. Særligt når vi f.eks. sammenligner de 500 mio. kr. der gives i kunststøtte med, at der blev afsat 600 mio. kr. til, at ansætte 1000 nye sygeplejersker tilbage i 2021. Kunst er vigtig. Men når vores velfærdssamfund er i knæ mener jeg, at de 500 mio kr er givet bedre ud for os alle, hvis de går til f.eks sygeplejersker, frem for alle mulige kunstneriske projektmagerier. Som du selv fortæller i dit svar til mit interview i Kulturmonitor, så udgør fondsmidler og legater kun 3% af musikeres indtægt. Derved mener jeg også godt, at man kan stille spørgsmålstegn ved, om de 3% er afgørende for, om f.eks en musiker lykkes med sit projekt eller om de 3% kan finansieres på anden vis. Du skriver også, at 40% af musikeres indtægt kommer fra deltidsarbejde som de udelukkende tager for at supplere deres indkomst. Hvis de tal passer, så mener jeg også stadig, at vi i stedet for at give statsstøtte skal kigge på, at give skattelettelser og mere fradrag, så kunstnere kan beholde flere af deres egne penge, som de selv er ude og tjene. Dårlige vilkår, dårlige arbejdsforhold, og kludetæppeøkonomi ved jeg, også fra egen erfaring, at i har. Men det mener jeg heller ikke, at kulturstøtte eller sorte penge nødvendigvis er løsningen på. Her skal vi i højere grad ind og se på, om der er arbejds- og lønforhold i kulturlivet, som er for dårligt reguleret eller mangler lovgivning omkring. LA er fortalere for et mere simpelt skattesystem og markant mindre skat, hvilket for mig at se ville kunne løse nogle af de problemer. Fidusen med snyd i A-kasse systemet, løfter jeg sløret for i Cordua & Steno i morgendagens program, selvom jeg ved gud ikke håber, at det betyder den udbredes. At jeg, før interviewet i Kulturmonitor, ikke havde fået henvendelser fra musikbranchen underbygger min pointe om, at der er en grad af forventelighed i, at der støttes fra staten og at der er en tendens til, at nogle i branchen sidder på hænderne. Det sender et ærgerligt signal om, at man er forvænt.
Opslaget opnår 50 reaktioner, heraf 15 kommentarer. Der diskuteres flittigt om forholdene for kunstnere, skatteregler, sort arbejde og behovet for offentlig støtte.
I et senere opslag skriver Daugaard:
Med LAs 2035-plan ville en lavtlønnet musiker have 18.000kr mere udbetalt om året. Et mellemlønnet kunstnerisk par ville have 41.800kr mere til rådighed. Jeg ønsker at mindske incitamentet til at lave sorte penge, og arbejder i øvrigt politisk for, at kunstnerne selv, får bedre mulighed for, at leve af det de tjener. Det indebærer også at være politisk på vagt overfor f.eks det nye kulturens analyseinstitut, som vil øge udgifterne til akademikere i staten, og som jeg i øvrigt ikke tror på, vil komme musikerne økonomisk til glæde i sidste ende. Hele denne diskussion handler altså om hvordan vi bedst bruger pengene.
Opslaget henviser til en artikel på Kultrumonitor: Katrine Daugaard har konkrete eksempler på, hvordan musikere snyder a-kassesystemet.
Opslaget opnår 70 reaktioner, heraf fire kommentarer.
Moms på dans og motion
Søren Søndergaard fra Enhedslisten skriver:
NEJ TIL EU-MOMS PÅ DANS OG MOTION! EU-domstolen mener, at der fremover skal være moms på holdundervisning. Dyrker du yoga, dans eller går du til holdtræning i dit fitnesscenter kan du derfor opleve, at prisen vil stige med hele 25 procent! Mange velfungerende danseskoler risikerer helt at lukke. Det er helt hul i hovedet. I mere end 40 år har holdtræning været fritaget for moms i Danmark. Det har fungeret upåklageligt og været til stor gavn for folkesundheden. Alle har været glade for ordningen. Fitnesscentrene, danseskolerne, de små- og mellemstore virksomheder, Kræftens bekæmpelse patientforeninger som Diabetesforeningen og Hjerteforeningen, de hundredtusindvis af børn og vokse som gør brug af tilbuddene, ingen af dem synes det er en god ide at fjerne momsfritagelsen. Heller ingen af folketingets partier har de sidste 40 år fundet noget behov for at ændre ordningen. Ja, faktisk er det svært at opdrive nogen, som helst, der synes det er en god ide at pålægge dans og motion 25% moms. Men alligevel bliver den nu indført. Hvorfor? Fordi EU ønsker det – og fordi den danske regering følgagtigt underlægger sig EU’s bud. Det er et demokratisk problem. Heldigvis gør folk modstand. I dag 1. behandler vi derfor i Folketinget et borgerforslag fra 50.000 borgere om at trodse EU og fastholde momsfritagelsen på dans og motion. Det bakker Enhedslisten 100% op om. Desværre tegner det ikke til, at et flertal af partierne er lige så standhaftige. Men måske er der én ting, som de frygter mere end EU, nemlig vælgernes dom!
Opslaget opnår 420 reaktioner, heraf 45 kommentarer. Kommentarerne er enige med Søren Søndergaard, men lægger ganske mange dimensioner oven i med alverdens ondskab fra EU og finansieringen af hjælp til Ukraine. Søndergaard kommenterer ikke yderligere.
Kulturarv
Mogens Jensen fra Socialdemokratiet skriver:
KULTURARV SKAL OGSÅ BESKYTTES MOD KLIMAÆNDRINGER! Midt i det historiske Olympia i Grækenland har vi haft møde i Europarådets kulturkommitté. På dagsordenen var hvordan vi sikrer og beskytter vores historiske kulturarv mod klimaændringerne. At det er nødvendigt fik vi klart bevis for på vores tur rundt i det historiske Olympia-område der var helligdom for Zeus, de græske guder og stedet, hvor de første olympiske lege foregik allerede 776 f.kr. Kun ganske få europæiske lande har gjort sig tanker om hvordan kulturarven integreres i arbejdet med klimaændringer, så der ligger et stort arbejde forude.
Opslaget opnår 70 reaktioner.
Boykot Rusland
I et andet opslag skriver Mogens Jensen om boykot af Rusland.
Vi har indført massive sanktioner mod Rusland efter krigen mod Ukraine. Derfor skal russiske atleter naturligvis heller ikke deltage i OL i Paris!
Opslaget henviser til en artikel på DR.dk: Flere end 30 lande i fælles olympisk erklæring: Russiske atleter skal udelukkes.
Opslaget opnår 200 reaktioner, heraf 25 kommentarer. Samtlige relevante kommentarer udtrykker enighed med Mogens Jensen.
Charlotte Broman Mølbæk fra SF skriver:
Jeg vil ikke have flere besparelser på vores børn og unge! Jeg vil styrke foreningslivet og foreningsidræt i hele landet 💪🏼 Lad os nu blive ved med at forebygge børn og unges mistrivsel og øge antallet af fælleskaber i udsatte og almene boligområder. For det virker! Vores børn og unge har brug for at være en del af et fælleskab. Et fælleskab der rummer forskelligheder, og hvor der er plads til at være lige præcis den, de har lyst til at være. Vi er alle forskellige! Det er ikke alle børn, der klar til at komme ud i den lokale fodbold- eller håndboldklub. I går besøgte jeg @GAME. En fantastisk sej organisation, hvor fælleskab, aktiviteter og kreativitet danner rammerne for de mange unge, der løb rundt i hallen og spillede streetbasket, fodbold, dansede, kørte på skateboard og øvede sig på parkour, imens en masse voksne rollemodeller legede med. Og vigtigst af alt. Børn får lov til at være børn. Jeg bliver så inspireret af at se så stort et fælleskab, hvor gadekultur og idræt samles under samme tag og hvor der brændes for sårbare børn og unge i hele landet. Det giver så meget mening 😍 Men hvorfor skriver jeg alt det her? Ja, det gør jeg fordi at finansieringen af GAME’s aktiviter i almene og udsatte boligområder stopper i 2023… og GAME er ikke den eneste organisation, som regeringen ikke har skænket en tanke. Foreningslivet gør det SÅ godt. Lad nu for pokker være med at spænde ben for dem.
Opslaget opnår 130 reaktioner, heraf seks kommentarer. Kommentarerne er positive til Charlotte Broman Mølbæks tanker.
Woke
Katrine Daugaard fra Liberal Alliance skriver:
Kunst og kreativitet bliver ikke bedre eller får lov at blomstre frit, hvis indholdet er dikteret og begrænset af kvoter og krav. Men det er der desværre en tendens til at tro i det kunstneriske og kreative miljø. Senest er en samling af skuespillere gået sammen og har dannet kampagnen ’Et større billede’ med budskabet om, at der er for lidt diversitet i den danske filmbranche, og at det kræver politisk handling. Jeg tror på ingen måde, at det fremmer kunsten og kulturen, hvis den skal detailstyres af os politikere på Christiansborg. Men det mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt åbenbart. Han er åben for at diskutere, om den offentlige kunststøtte skal gives med krav om, hvilken hudfarve og køn projektets deltagere har. Hans forklaring er, at han ”er bekymret for, om vi i dag går glip af talent”. Det er jeg uenig i af flere grunde. For det første bør den offentlige kunststøtte fra starten gives med et politisk armslængdeprincip. Den skal uddeles på baggrund af kunstens kvalitet – ikke en politisk dagsorden. For det andet: indfører vi kvoter og krav, risikerer vi netop at skille talenter fra, fordi de ikke lever op til politisk korrekte og principielle regler. Det sorterer aktivt talenter fra, som ellers havde været det rette valg til for eksempel en rolle. I Liberal Alliance tror vi på, at du skal bedømmes på dine evner og dit talent – uanset hvilken hudfarve eller baggrund du har.
Opslaget opnår 65 reaktioner, heraf fem kommentarer. Kommentarerne følger to forskellige spor: dels mistillid til kunststøtten som sådan (pengene ligger bedst i borgernes egne lommer) dels opgør med woketendenser. Katrine Daugaard svarer flittigt.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 28. februar 2023.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.