Aktuelt · Finanslov · Kunst og museer · Politik
Facebook i september: kunstnerne og koranafbrændingerne
Finansloven, kulturpasset, koranafbrændinger og den kirkelige kulturarv var emnerne for folketingspolitikernes Facebookopslag i september.
Folketinget holder fortsat sommerferie, og det kan mærkes på Facebookaktiviteten. Der er også usædvanligt få reaktioner, så alle følgere holder åbenbart også ferie.
Mogens Jensen fra Socialdemokratiet blev ikke færdig med at glæde sig over regeringens finanslovsforslag i august. Han skriver:
VI PRIORITERER KULTUREN MED 1,1 MIA. KR. FRA 2024-2027 Som socialdemokratisk kulturordfører er det fantastisk at vi nu kan løfte kunst og kultur med 1,1 mia kr. de næste 4 år. Heraf går de 140 mio. kr. til forsøg med kulturpas til udsatte unge, der hverken er i uddannelse eller job. Cirka 69 mio. kr. går til at styrke Team Danmark, og der er 34 mio. kr. til et nyt institut for dansk spiludvikling. Derudover sætter vi penge af til blandt andet egnsteatrene, Copenhagen Contemporary, en ny production design uddannelse på Filmskolen og Musikalske Grundkurser for musiktalenter (MGK) i hele landet. Der er endvidere afsat en ramme på 500 mio. kr., der er målrettet enkelte få, større initiativer fra regeringsgrundlaget bl. a museumsreformen. Oven i den ekstra milliard til kultur er der samlet afsat ca. 80 mio. kr. i perioden 2025-2029 til statslig medfinansiering af et World Tour-cykelløb samt en ansøgning om VM i landevejscykling i Danmark. Det er rigtig godt nyt for kunst og kulturlivet i Danmark.
Opslaget opnår 25 reaktioner, heraf tre kommentarer. En enkelt kommentar gør opmærksom på, at man også skal huske de Scenekunstneriske Grundkurser næste gang.
I næste opslag finder Mogens Jensen grund til at forklare målet med kulturpasset:
Debatten om kulturpasset er stukket helt af. Det handler om at flere får adgang til kulturens verden og ikke, som nogen lægger til grund i debatten, at et kulturpas nærmest alene skal få unge i arbejde eller uddannelse. Det er selvfølgelig ikke muligt.
Opslaget henviser til en artikel på Kulturmonitor.dk: KULTURPAS Mogens Jensen ærgrer sig over »afstumpet« debat: »Vi bilder os ikke ind, at kulturpasset kan løse alle problemer«.
Opslaget opnår 15 reaktioner, heraf ingen kommentarer.
Koranafbrændinger: hvor er kunstnerne?
Søren Espersen fra Danmarksdemokraterne er utilfreds med tavsheden:
Danske kunstnere, som ikke tordner vildt mod KoranOvergivelsesLoven er nogle værre tøsedrenge M/K
Opslaget opnår 95 reaktioner, heraf syv kommentarer. Alle kommentarer er enige med Espersen.
Katrine Daugaard fra Liberal Alliance kan så lidt senere glæde sig:
Ja tak! ENDELIG kommer de ud af busken.
Opslaget henviser til en artikel på Berlingske.dk: 388 danske kunstnere, forfattere og samfundsdebattører i fælles protest mod koranloven: »Et øksehug i ytringsfriheden«.
Opslaget opnår ni reaktioner, heraf ingen kommentarer.
I næste opslag skriver Daugaard:
Her til aften var Lars Løkke Rasmussen inde og se musicalen ‘Sister Act’. En musical, som han og alle vi andre, måske snart ikke kan se i denne form igen. Den indeholdt nemlig bl.a en mand i nonnekostume, samt en anden mand som sang om jesus og krucifiks imens han lavede bollebevægelser med underlivet. Jeg var godt underholdt, men lur mig om ikke andre kunne finde dette stødende og i fremtiden trykteste Løkkes nye lov…
Opslaget opnår 50 reaktioner, stadig ingen kommentarer.
Kirker skal sikres
Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti skriver:
DANSK FOLKEPARTI KÆMPER FOR VORES KIRKER! ⛪ Middelalderkirken, Herredskirke, dateret til cirka år 1100-1200, overvejes revet ned. Sker dette, vil det markere første gang i nyere tid, at en dansk middelalderkirke møder denne skæbne. Et utæt tag med en reparationsestimat på 3,5 millioner kroner betyder, at menighedsrådet ikke kan finde ressourcer til vedligehold. Sådan forholder det sig desværre med mange af vores middelalderkirker. Dybt tragisk. En vigtig del af dansk kulturarv risikerer at forsvinde, hvis vi ikke prioriterer ressourcer til at vedligeholde disse vigtige perler i dansk kultur. Derfor har vi stillet følgende spørgsmål til kulturministeren i håb om, at vi kan finde fælles forslag i prioriteringen af kulturarven. “Hvordan forholder ministeren sig til, at vi nu står overfor en situation, hvor en middelalderkirke som Herredskirke Kirke, der er en del af Danmarks dyrebare kulturarv, foreslås nedrevet af menighedsrådet på grund af manglende ressourcer til vedligehold? Er ministeriet tilfreds med, at vi kan ende i en situation, hvor økonomiske udfordringer og lokal demografi bestemmer skæbnen for sådanne historiske landemærker, og hvad vil ministeriet gøre for at forhindre sådanne tragiske tab i fremtiden? Hvordan ser ministeren på kirkebygningers betydning for Danmarks kulturarv og nationale identitet, og hvilke konkrete tiltag har ministeriet iværksat for at sikre bevarelsen og vedligeholdelsen af historiske kirker, der viser tegn på forfald? Er der en strategi på plads for at sikre, at ældre kirker, der måske ikke længere bruges til regelmæssige gudstjenester, stadig bevares og vedligeholdes, og hvordan vil ministeriet arbejde sammen med menighedsråd og kirkelige organisationer for at fremme bevaring af kirker? Hvordan reagerer ministeriet på rapporter om, at mange kirker står tomme og forfalder, og hvorfor er der ikke afsat midler på regeringens finanslovsforslag specifikt til restaurering og vedligeholdelse af kirker?”
Opslaget opnår 400 reaktioner, heraf 90 kommentarer. Nærmest alle kommentarer er enige med Bjørn. Mange har gennemskuet, at det skyldes at folketinget ønsker flere moskeer i Danmark.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 30. september 2023.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.