Aktuelt · Film · Medier og internet · Ophavsret · Politik
Dagsorden for 2025
Hvad sker kulturpolitisk i 2025? Her er Søndag Aftens overblik over det, vi ved kommer til at ske i det kommende år.
Det er aldrig til at forudsige, hvilke kulturpolitiske debatter, der vil præge det kommende år. Pludseligt dukker der et Filmtag op, som både giver problemer for en konkret institution og dens likviditet og giver anledning til at overveje generelle forhold for bestyrelsesansvar. Kulturministeren og hans nærmeste kan aldrig planlægge årets forløb.
Dog er der sager, som er planlagt til kalenderåret 2025. Dem får du et overblik over her.
Kulturværdier
Til februar fremsætter kulturministeren et lovforslag om sikring af kulturværdier. Forslaget følger en EU-forordning fra 2019 og strammer reglerne for ulovlig import og indfører straffe for overtrædelser.
DR’s bestyrelse
En ny bestyrelse for DR er netop nedsat. Men næste gang bliver proceduren anderledes. Hvor der hidtil har været 6 bestyrelsesmedlemmer udpeget af folketingets partier, skal de politiske partier fremover nøjes med at vælge medlemmer til et udpegningsorgan. Dette udpegningsorgan skal så vælge bestyrelsesmedlemmerne. Denne ændring skal behandles i folketinget i februar.
Radio- og tv-nævnet
Til februar fremsætter kulturministeren også et lovforslag med nye opgaver for radio- og tv-nævnet (ja, det hedder det stadig!). De nye opgaver er en konsekvens af nye EU-forordninger, som dels handler om gennemsigtighed af politiske reklamer, dels om mediefrihed.
Kulturpas
Forsøgene med kulturpas skal sættes i gang ad to forskellige spor. Især etableringen af det brede “pas” kan forventes at skabe kontroverser. Der kommer både til at være fokus på, hvilke målgrupper man rammer og hvordan det administrative system bygges op. Politisk skal kulturpasset først evalueres i 2026, men allerede i år kommer sagen til at fylde. Oppositionen til højre har allerede hvæsset knivene.
Kompensation for momsændring
I løbet af foråret skal regeringen, SF og De radikale aftale, hvordan den aftale pulje på 45 millioner kr. årligt til kompensation for moms på kunst skal udmøntes.
Ophavsret og kunstig intelligens
En arbejdsgruppe om ophavsret og kunstig intelligens skal fremlægge sin rapport inden sommerferien.
Produktionsrabat
Beslutningen om at etablere et system for såkaldt produktionsrabat for film og tv-serier skal udmøntes. Fra 2026 er der afsat 125 millioner kr. årligt. Inden 2026 skal kriterier for rabatsystemet besluttes og konkretiseres.
Finansloven for 2026
Til august fremlægger regeringens finanslovsforslaget for 2026. Det er selvfølgelig ikke på forhånd kendt, hvilke nye initiativer, der kommer fra regeringen.
Sædvanligvis kommer diskussionen til at handle om de såkaldte ”skrænter”, altså de midlertidige bevillinger som udløber efter 2025.
Blandt de institutioner og initiativer, som kommer til at rende kulturpolitikerne på døren, kan man nok finde:
- Cph Stage
- Applaus
- SMK’s filial i Doverodde
- Handlingsplan mod antisemitisme
- Initiativer om Sociale medier
- Kulturens Analyseinstitut
Hertil kommer den pulje på ca. 32 millioner kr. til 15 lokale initiativer som blev fordelt ved finanslovsaftalen for 2025. Alle disse bevillinger er et-årige. Nogle af disse initiativer har sikkert forhåbninger om forlængelse.
Fremtidens mediestøtte
Udvalget om fremtidens mediestøtte skal aflægge rapport inden udgangen af 2025.
Udvalgets rapport skal indgå i medieforhandlingerne i foråret 2026.
Meget af ovenstående kan blive forpurret, hvis der udskrives folketingsvalg eller i øvrigt ændres i regeringens sammensætning.
Technology us I just like the helpful information you provide in your articles