Aktuelt · Arkitektur og design · Clip · Kunst og museer · Politik
124 mio. kr. for flytning af Statens Værksteder
Kan det svare sig at bruge 124 mio. kr. på at flytte 8 arbejdspladser? Der er stor usikkerhed om regeringen vil gennemføre planen om flytning af Statens Værksteder for Kunst.
Ifølge et samrådssvar fra Kulturministeren vil det samlet kunne koste 124 mio. kr. at flytte Statens Værksteder for Kunst fra den nuværende placering i Gl. Dok i København til Kronborg i Helsingør. Denne flytning er et af elementerne i regeringens plan om udflytning af statslige arbejdspladser fra København til provinsen (se Søndag Aften arkiv).
Selve flytningen koster kun 2 mio. kr. Men grundistandsættelse af bygningerne på Kronborg vil koste 32 mio. kr., indretning af bygningerne vil koste 60 mio. kr., og for at få samme kvadratmetertal som i Gl. Dok skal man desuden indrette nogle nærtliggende værftshaller for yderligere 30 mio. kr.
Disse voldsomme udgifter skal dog ses i sammenhæng med, at udgiften til grundistandsættelse af Kronborg (32 mio. kr.) skal afholdes af staten under alle omstændigheder, samt at staten må forventes at kunne få en ganske stor salgsindtægt ved salg af nuværende Gl. Dok-bygning. Her deles lejemålet i dag mellem Statens Værksteder og Dansk Arkitektur Center, som i 2017 skal flytte til den anden side af Københavns Havn, nybyggeriet Blox.
Kulturministeren er fuldt opmærksom på, at der er voldsomme udgifter forbundet med flytningen.
“Det er høje tal, og jeg vil sige som Erling Olsen gjorde engang – at fordi man er minister, så behøver man jo ikke være idiot. Så hvis det samlet set viser sig at være for dyrt at flytte Statens Værksteder, så gør vi det selvfølgelig ikke.”
Indtil videre afventer ministeren resultatet fra den arbejdsgruppe, der er nedsat til at analysere den påtænkte flytning.
København vinder ved udflytning
Den samlede ejendom, Strandgade 27B, har ifølge Skat en ejendomsværdi på 98 mio. kr. Hvis Staten vælger at sælge ejendommen, vil Københavns Kommune opnå øgede indtægter, idet ejendommen i dag er fritaget for grundskyld.
Sandsynligvis vil en anden ejer af bygningen, og altså også et andet formål, medføre flere arbejdspladser.
Resultatet af en sådan udflytning af 8 medarbejdere kan altså blive et plus for København, både med hensyn til direkte indtægter – og med hensyn til antal arbejdspladser. Det var vist ikke hensigten med planen Bedre Balance – statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder.