Aktuelt · Medier og internet · Musik · Politik
Serveretten er rykket fra venstre til højre
Engang kom de kulturpolitiske initiativer fra venstre side. Serveretten er åbenlyst skiftet. Venstre side er tilfreds med status quo.
CulturCommentar:
Reaktionerne på både kulturministerens og Dansk Folkepartis udspil om udskillelse af Koncerthus og ensembler og lukning af Copenhagen Phil var forudsigelige.Mange kommentarer forventer, at det er spareforslag. Det er det efter egne udsagn ikke (men kan blive: Læs Dyrt at lukke Copenhagen Phil).
Tværtimod kan man konstatere, at Dansk Folkepartis forslag i særdeleshed ikke er et spareforslag – det handler faktisk om at friholde orkestrene for den omfattende besparelse, der vil komme i DR, hvis partiet får sin vilje med en nedsættelse af licensen med 25%.
Kulturministerens forslag er i højere grad strukturelt begrundet. Men både ministeren og Dansk Folkeparti fremhæver, at man ikke ønsker at spare på den klassiske musik. Alligevel skal diskussionen åbenbart tages ud fra mistankerne om skjulte hensigter.
Det kunne være spændende at få et svar fra kritikerne: hvis vi fastholder de nuværende penge til klassisk musik, er den aktuelle struktur så virkelig den bedste i verden. Er der intet I ønsker at lave om på?
DR isolerer sig
I diskussionen om udflytning af ensembler fra DR til selvstændighed eller samarbejde med Det Kongelige Teater har DR’s bestyrelsesformand sagt, “Det kan udløse en meget stor skadevirkning for den almindelige dansker”. Lad gerne være, at udflytningen kan være dårligt begrundet eller ligefrem en dårlig idé. Men til skade for den almindelige dansker? Herved ophører jo enhver saglig diskussion, og DR lykkes at positionere sig i isoleret ophøjethed.
Forhåbentlig kan DR på et eller andet tidspunkt levere et sagligt funderet bud på, hvordan koncerthus og ensembler skal videreføres.Forhåbentlig lykkes det på et tidspunkt at få diskussionen om ensembler og koncerthus til at nå et mere konkret perspektiv: hvor mange koncerter sendes direkte fra koncerthuset på P2? Hvor tæt er båndene mellem ensembler og mediekanaler?
Hvis ensemblerne er så vigtig en del af DR’s DNA, hvorfor spillede de en så minimal rolle i public service-udvalgets rapport om fremtidens public service?
Forhåbentlig kan DR på et eller andet tidspunkt levere et sagligt funderet bud på, hvordan koncerthus og ensembler skal videreføres.
Fra højre
Det er værd at notere, at det er fra højre side i folketingssalen disse konkrete kulturpolitiske udspil kommer. Dansk Folkepartis udspil er overordentligt konkret og logisk begrundet.
Selvfølgelig er elementerne til diskussion – det er netop meningen med et udspil. Men hvor kulturpolitiske udspil tidligere kom fra venstre side af folketingssalen, er dette åbenbart skiftet til højre side.
Dette er ikke stedet for at vurdere, om Dansk Folkepartis forslag om merbevilling til barokorkestret Concerto Copenhagen er det rette. Ud fra sædvanlig armslængdetankegang kunne man vælge at lade en sådan beslutning træffe af fx Statens Kunstfond.
Men det er værd at spørge, om der overhovedet er nogen i venstre side af salen, som kærer sig om det klassiske orkesterlandskab? Det er sandsynligvis kun et fåtal af folketingets kulturordførere, som har kendt til eksistensen af Concerto Copenhagen – før DF sagde, at orkestret er flere penge værd.
Status quo-fløjen
Venstrefløjens svar på forslagene er at bevare status quo.
Tidligere kunne venstrefløjen med en vis ret hævde at have monopol på politiske initiativer om kunsten. Sådan er det ikke længere. Vi vil i de kommende år se, at flere og flere af kunstens mange lobbyorganisationer vil søge bedre samarbejde med blå sides partier. DR har åbenlyst stillet sig selv bagest i køen.
Er man utilfreds med hele eller dele i DF’s udspil, kan det jo skyldes, at man har forsømt nogle af de vigtige politiske kontaktflader.
Tom Ahlberg
Ansv. redaktør