Facebook: Det handler om DR
DR her, der og allevegne. Man kan næsten ikke åbne en kulturpolitikers Facebookside, uden at det handler om DR.
Lønniveauet og aftrædelsesordninger, licensen og ny programkurs. DR fylder i politikernes bevidsthed, men næppe som man kunen ønske det.
Mangfoldighedskonsulenten
Månedens mest likede opslag kom fra Jacob Mark, SF:
Det burde sgu forbydes!
Uanset om det er en minister, eller om det er en hvilken som helst anden person, så er det simpelthen forargeligt, når personer får millioner i gyldne håndtryk (fratrædelsesordninger) for at gå selv. Endda for offentlige midler.
De går frivilligt! Og alligevel får de millioner. Det er helt skørt.
Derfor foreslår SF nu at forbyde den slags. I alle institutioner, der er betalt af fællesskabet skal der reguleres mod gyldne håndtryk, og der skal være grænser for, hvor høje lønninger folk kan få.
Han henviser til en artikel i Ekstra Bladet: SF om gyldent håndtryk til Bock: – Tudetosset .
Opslaget opnår hele 801 likes, 45 kommentaer og 49 delinger.
Langt de fleste er enige med Jacob Mark. Enkelte mener, at politikere ikke skal blande sig i medarbejderes løn- og ansættelsesvilkår.
Naser Khader, konservative, er på samme spor:
Endnu en bøf i DR
Jeg har stadig et positivt syn på DR, fordi jeg mener, det er en af de vigtigste kulturinstitutioner i Danmark. I en globaliseringstid med fake news og meget andet, har vi som nation brug for en fælles platform, som kan oplyse og minde danskerne om Danmarks historie, tro og kultur. Men ledelsen i DR gør det virkelig ikke nemt for os, der forsøger at bakke op om institutionen, når de nok en gang udviser så dårlig dømmekraft.
Han henviser til en artikel i Berlingske: DR får kritik for at ansætte tidligere mediedirektør: “Jeg synes, det lyder himmelråbende kritisabelt. Det er en overdådig løn”.
Opslaget opnår 202 likes, 42 kommentarer og 2 delinger.
Samtlige kommentarer er enige med Khader – gennemgående med et stærkere ordvalg.
Khader skriver om samme sag i et andet opslag:
DR er en af vores vigtigste kulturinstitutioner i Danmark. Vi lever i en tid, hvor underholdning i den lette klasse dikterer dagsordenen. Nyheder kommer i dag mange steder fra, og en del af dem er fake news. Vi må have et sted at kunne læne os trygt op ad.
Det sted er DR. Her kan vi have tillid til, at nyhederne er ægte, og at nogen har tilrettelagt et program, som ikke bare underholder, men tillige er samfundsoplysende, udvider vores horisont og minder os om vores historie, tro og kultur. Desværre har DRs ledelse i den forløbne tid udvist dårlig dømmekraft og risikerer at miste opbakning og troværdighed blandt egne medarbejdere, befolkningen og politikere.
Opslaget henviser til en artikel i BT: Khader forarget over DR: Mangfoldigheds-konsulent får højere løn end statsministeren
Opslaget opnår 456 likes, 64 kommentarer og 30 delinger.
Næsten alle kommentarer er enige med Khader. Enkelte mener at DR og TV2 kun er venstreorienteret fake news.
Også Dansk Folkepartis Morten Marinus forfølger denne sag med henvisning til en artikel i Berlingske: Timme Bisgaard Munk: Licens er noget, man giver til sine veninder :
Fuldstændig enig, licens er åbenbart noget, man giver til sine venner.
Det lugter af en vennetjeneste eller et gyldent håndtryk !
Opslaget opnår 29 likes, 5 kommentarer og 1 enkelt deling.
Alle kommentarer er enige, kan summeres til “DR burde skamme sig”.
Khader mener desuden, at sagen om mangfoldighedskonsulenten er et problem for bestyrelsesformanden:
Det er i den grad beskæmmende for DR, at bestyrelsesformand Michael Christiansen tilsyneladende ikke forstår et vink med en vognstang.
Også i dagens aviser kan man læse massiv kritik af DR og især af bestyrelsesformandens katastrofale håndtering af sagen. Det er ikke DR’s bedste, han synes at varetage. Han tilsidesætter DR’s interesser og gambler med sin egen og DR’s fremtid.
Opslaget opnår 219 likes, 38 kommentarer og 1 deling.
Samtlige kommentarer er enige – men bruger gloser som politikere næppe ville tage i deres mund.
Dette svarer Mogens Jensen, Socialdemokratiet, indirekte på:
Slå nu koldt vand i blodet. Der er ingen tvivl om, at Gitte Rabøl-sagen har været dårlig for DR, og at der er truffet en dårlig beslutning. Men Michael Christiansen er en dygtig og kompetent formand for DR’s bestyrelse.
Opslaget henviser til en artikel på dr.dk: DF og V vil have DR’s bestyrelsesformand til at trække sig.
Opslaget opnår 54 likes, 17 kommentarer og en enkelt deling.
Kommentarerne deler sig helt og aldeles. De fleste mener, at bestyrelsesformanden har det væsentlige ansvar for DR’s mange møgsager, og at han desuden optræder arrogant og ikke viser sig kvalificeret.
Da også kulturministerens fratrædelesesordning er kommet i mediernes søgelys, følger Mogens Jensen op med dette opslag:
Jeg har nu bedt om at der laves en rigsrevisionsundersøgelse af aflønningsforhold og fratrædelsesordninger i DR. Ingen kan forstå at det skal udløse 2 mio kr når man selv siger sit job op…
Opslaget linker til en artikel i Ekstra Bladet: S: Rigsrevisionen skal kulegrave kultur-Mettes gyldne håndtryk.
Opslaget opnår 364 likes, 53 delinger og 54 kommentarer.
Langt de fleste kommentarer er forargede over såvel lønniveau som fratrædelsesordninger i DR. Der er også en del ukvemsord til ministeren. Enkelte opfordrer Mogens Jensen til at stoppe den “drille-politik”, eller at der er tale om et ansættelsesforhold og dermed, at den ansatte ikke skal klandres for at få mest muligt ud af sin fratræden.
Licens til tælling
Jacob Mark fra SF er også den, der høster flest likes om licensen:
Licensen skal afskaffes. Den er uretfærdig, fordi den studerende eller den enlige mor betaler det samme som direktøren. Den er dum, fordi den skaber en masse administration og en masse sortseere. Og den er skadelig for public service, fordi folk mister tilliden og lysten til at betale til stærke og oplysende public service-institutioner.
Allerede i foråret var jeg ude med forslaget om at afskaffe licensen. Nu ligner det søreme snart et flertal. Det vigtige bliver dernæst at sikre, at der fortsat er de samme midler til at lave stærk public service i fremtiden, og at der er sikkerhed for økonomien. De borgerlige skal ikke lykkes med at lave kæmpebesparelser på DR og de andre public service midler!
Han henviser til en artikel på TV2.dk: SF kalder licens for uretfærdig og er med på at afskaffe den.
Opslaget opnår 687 likes, 58 kommentarer og 13 delinger.
Opslaget deler tydeligvis vandene. De fleste er nok enige, men ganske mange vil foretrække, at DR finansieres gennem en abonnementsordning, og en del er bekymrede for, om folketinget vil blande sig for meget, hvis finansieringen sker gennem finansloven.
Også Morten Marinus, Dansk Folkeparti, vil afskaffe licensen:
Som medieordfører for DF er jeg glad for, at vi nu fra vores sommergruppemøde kan melde klart ud.👍
Vi ønsker at afskaffe licensen snarest og beskære DR
Han henviser til en artikel i BT: Dansk Folkeparti vil afskaffe licensen.
Opslaget opnår 50 likes, 8 kommentarer og en enkelt deling.
Samtlige kommentarer går i retning af, at afskaffelse af licensen ikke er nok.
Mogens Jensen melder Socialdemokratiet ind i de kommende medieforhandlinger:
Socialdemokratiet går efter et bredt medieforlig, hvor vi vil sikre danskernes fortsatte fri og lige adgang til god public service, men de økonomiske rammer for DR og andre modtagere af licensmidler og mediestøtte er ikke støbt i beton.
Han henviser til en artikel på dr.dk: Socialdemokratiet er klar til at skære i DR.
Opslaget opnår 73 likes, 39 kommentarer og 3 delinger.
Langt de fleste kommentarer udtrykker skuffelse over, at S ikke længere vil forsvare DR. “I behøver ikke følge DF i alt”, er en typisk kommentar.
Mogens Jensen forsøger et gensvar, hvor han gør opmærksom på, at hvis man ikke erklærer sig villig til at drøfte pengesummer, kan man lige så godt lade være med at gå ind i forhandlingslokalet. Dette argument overbeviser ikke.
Også lidt om programmerne
DR’s ændrede programstrategi fik nogle ord med på vejen:
Kulturminister Mette Bock skrev:
TAK – vi er mange, der i årevis har ønsket en ændret programkurs. Det er en rigtig god udmelding – ser frem til, hvordan det konkret udmønter sig!
Opslaget opnår blot tre kommentarer, 27 likes og 1 deling.
Mogens Jensen skriver:
DR’s plan er en fornuftig omprioritering af ressourcerne sådan at der satses mere på at sikre godt public service-indhold til unge, at nyheder styrkes og at formidlingen af kunst og kultur, herunder litteratur, styrkes! Det er godt af DR og godt for danskerne….
Han linker til artikel i Berlingske: DR klar med stor fyringsrunde: Vil satse på mere kultur og privatproduktion
Opslaget opnår 78 likes og 22 kommentarer. Næsten samtlige kommentarer har udelukkende hånlige bemærkninger til DR. Det handler meget om genudsendelserne. Derudover en del som er uenige i, at DR skal opprioritere programmer for unge – “de ser jo alligevel ikke tv”.
Og vi stiller om til … andet
Mogens Jensen er den eneste som diskuterer anden kulturpolitik end DR:
Det er ødelæggende nok for ligestillingsarbejdet at Mette Bock vil fjerne biblioteksopgaven fra Kvinfo. Nu svækker hun også opgaven som videnscenter! Det står klart at her spiller faglighed og saglighed ingen rolle for ministeren. Det er ren ideologi.
Det afføder 49 likes, 8 kommentarer og 1 deling.
De fleste kommentarer er enige med Mogens Jensen, enkelte mener at Kvinfo bør lukkes.
Også lidt om forskning fra Mogens Jensens side:
Vi trænger til langt mere forskning på kulturens område. Det kan både forbedre vilkårene for kunst og kultur og skabe bedre grundlag for politiske beslutninger…
Han henviser til en egen artikel i Altinget.dk: Kulturpolitisk forskning er nødvendig
Opslaget opnår 107 likes, 24 delinger og 12 kommentarer.
De fleste kommentarer er enige. Enkelte mener, at forskning er spild af penge, og enkelte at der bør prioriteres anderledes.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 31. august 2017.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter mange andre steder.