Aktuelt · Finanslov · Kunst og museer · Politik
Finanslov med småprojekter
Kulturministeriet får 14 mio. kr. i finansloven til en række småprojekter.
Det er et velkendt fænomen, at uanset finanslovens størrelse rykkes der kun rundt med småpenge på kulturministeriets område. I Regeringens forslag til finanslov for 2018 er det dog denne gang lykkedes for ministeren at få forøget ministeriets ramme til en god håndfuld mindre projekter. Den samlede rammeforøgelse i 2018 udgør knap 14 mio. kr.
Mange bække små
Bevillingsforøgelsen går til disse institutioner:
- 4,0 mio. kr. årligt som forøget driftstilskud til Team Danmark.
- 5,0 mio. kr. i 2018 til opgradering af Mosede Forts (Greve Museum) første verdenskrigsmuseum.
- 1,5 mio. kr. til etablering og løbende drift af Statens Museum for Kunsts kommende filial i Doverodde Købmandsgård i Thy.
- 0,5 mio. kr. i 2018 til etablering af børnefaciliteter på Springeren Maritimt Oplevelsescenter i Aalborg. Oplevelsescentret modtager ikke driftsstøtte fra staten.
- 2 mio. kr. som årlig forhøjelse af driftsbevillingen til Kattegatcentret i Grenå
- 0,7 mio. kr. til at klimasikre flyhangaren ved Zeppelin- & Garnisons Museum Tønder
- 1,0 mio. kr. i 2018 til digital ajourføring og ophavsret af den oprindelige kulturkanon. Bevillingen videreføres derefter med 0,3 mio. kr. årligt.
Bortset fra det forøgede driftstilskud til Team Danmark, tilfalder resten af bevillingerne museer og andre kulturarvsinitiativer.
Status quo-loven
Ministeren har – i modsætning til forgængeren – udtrykt, at Finansministeriet ikke vil blande sig i interne omprioriteringer indenfor Kulturministeriets rammer. Det har dog ikke ført til særligt mange omprioriteringer.
Den eneste markante omprioritering er allerede kendt i offentligheden: besparelsen på Copenhagen Phil på 10 mio. kr. over 4 år – hvorimod de øvrige landsdelsorkestre sikres imod omprioriteringsbidraget (se Søndag Aften arkiv).
De øvrige bevægelser på finanslovsforslaget for 2018 følger de rammer, der allerede var givne i finansloven for 2017.
Hvor regeringen som helhed bruger finanslovsforslaget til at markere ønsker om kursskifter og væsentlige samfundsprioriteringer, er de skiftende kulturministres finanslovsforslag mest en ajourføring af sidste års finanslov ajourført med mellemliggende beslutninger.
Og hvor forhandlingerne om den samlede finanslov for øvrige partier handler om at begrænse regeringens forslag – i den ene eller den anden retning – handler forhandlingerne om kulturministeriets del af finansloven om at udvide rammen med de projekter, som andre partier ønsker at styrke.