Aktuelt · Biblioteker · Kunst og museer · Musik · Politik · Teater og dans
Den lette borgmesterpost
Mange skosede Alternativet for at vælge Kulturborgmesterposten i København. Det er som en dans på roser, var et af argumenterne. Altså: det er den lettest tænkelige post. Allerede nu kan vi love: det bliver ikke en let post at bestride. Problemerne venter forude.
CulturCommentar:
Ud fra denne ambition, kunne partiet lige så godt have valgt fx en sundhedsborgmesterpost. Her kunne man for alvor arbejde ud fra egne forslag med Kultur på recept m.m. Valget af kulturborgmesterposten risikerer netop at fortrænge det kulturpolitiske til det “marginale” forvaltningsområde.
Nu blev det så kulturborgmesterposten, hvilket mange opfatter som den letteste post. Det er dog ikke sikkert, at posten bliver så let for partiet, som i sit kulturprogram agiterer for en kulturpolitik med “færre mursten.”
Meget tyder på, at den vigtigste del af arbejdet kommer til at handle om netop mursten.
Museumslov
Inden den nye kultur- og fritidsborgmester officielt tiltræder 1. januar, skal to såkaldte visionsgrupper aflægge rapport om et fremtidigt tilskudssystem for museerne (læs Søndag Aften arkiv). Den klart udtalte politiske hensigt er, at flytte statslige tilskud fra hovedstaden til provinsen.
Det vil føre til et pres på hovedstadens kulturbudget, hvis vigtige museer som Ny Carlsberg Glyptotek eller Thorvaldsens Museum i højere grad skal finansieres af kommunen.
Der ligger ligeledes en vanskelig opgave i at få økonomien til det nye Københavns Museum til endeligt at falde på plads. Der er stadig håb og forventninger om større fondsstøtte. Men det økonomiske grundlag for driften kan nemt komme til at vakle. Desuden må man forvente, at der vil blive behov for politiske initiativer, som kan sikre, at museet kommer til at spille stærkt sammen med øvrigt byliv. Museet er ikke færdigt, bare fordi det åbner.
Meget tyder på, at den vigtigste del af arbejdet kommer til at handle om netop mursten.Teaterstruktur
Kulturministeren har annonceret, at støtteordningerne for scenekunsten skal have et eftersyn. Dette kan i yderste konsekvens føre til nedlæggelse af Københavns Teater og ændring af ordningen for små storbyteatre. Det er fortsat ukendt, hvad regeringen vil spille ud med – og hvad et politisk flertal kan enes om.
Men hvis Københavns kommune vil have indflydelse på byens fremtidige teaterliv, skal kommunen måske spille ind med sine tanker overfor Kulturministeren?
Copenhagen Phil
Københavns kommune har allerede bevilliget et lille støttebeløb til Copenhagen Phil efter annonceringen af mindre statsstøtte. Den langsigtede finansiering af orkestret er dog endnu ikke på plads. Dette kan blive en særlig udfordring for Alternativet, hvis leder i sin ministertid arbejdede for nedlæggelse af netop Copenhagen Phil.
Bibliotekerne
En af de tunge opgaver bliver også at udvikle en ny strategi for de københavnske biblioteker. Den aktuelle strategi, gældende til 2019, er ikke lykkedes.
Antallet brugere faldt i 2016, bogudlånet faldt med 5% i 2016, og satsningen på ebøger holdt ikke stik. Målsætningen i biblioteksstrategien er, at ebogsudlånet skal 10-dobles fra 50.000 udlån årligt til 500.000 udlån årligt. I 2017 vil man ikke nå 100.000. Målsætningen er også, at antallet ebogslånere skal 8-dobles fra 2.500 lånere pr. måned til 20.000 lånere pr. måned. Københavns kommune har fortsat under 5.000 månedlige lånere af ereolen. Det er således mindre end 1% af byens borgere, som benytter bibliotekernes store satsningsområde.
Samtidig slås bibliotekerne aktuelt med et nyt reservationssystem, som bare ikke fungerer. Dette problem er forhåbentlig løst inden den nye kultur- og fritidsborgmester tiltræder.
Idrætsfaciliteter
Københavns kommune er kendt for at have væsentligt færre idrætsfaciliteter end i det øvrige land. En rapport fra Idrættens Analyseinstitut (Idan) gentog dette budskab i marts 2017. Dette, sammenholdt med at der blandt byens borgere er mange i de idrætsaktive aldersgrupper, viser at kommunen fortsat har et væsentligt efterslæb. Kravene til flere og bedre idrætsfaciliteter vil naturligvis også nå borgmesterens bord.
I den nye bydel Nordhavnen er kultur- og fritidsaktiviteter en del af det allerede planlagte. Her kan borgmesteren medvirke til løsninger – og dermed få en af de sjovere opgaver!
Det handler om økonomi
For de som bor langt fra København, kan dette forekomme svært at forstå: men der er et stigende pres fra de ydre københavnske bydele for flere kulturfaciliteter. Københavns kommune har således sit eget “udkantsproblem”. Det ytrer sig både i konkrete krav og i ønsker om flere penge til lokaludvalgene.
Under alle omstændigheder bliver økonomien en vanskelig hurdle for en borgmester, som gerne vil udvikle nyt. Københavns kommune skal øge sit budget på kultur- og fritidsområdet med hele 32% for at nå op på landsgennemsnittet. Dette illustrerer tydeligt, hvorfor så mange etablerede kulturinstitutioner i kommunen har en oplevelse af økonomisk efterslæb.
Den almindelige forestilling er, at den nye Alternative kultur- og fritidsborgmester skal bruge fire år på sjov og ballade og klippe alskens snore over. Det bliver den mindste del af arbejdet. Der venter mange mursten forude.
Tom Ahlberg
Ansv. redaktør
Tidligere skole- og kulturborgmester i Københavns kommune