Aktuelt · Biblioteker · Finanslov · Kunst og museer · Litteratur · Politik
Finanslov 2019: Mere til kulturarven
Finanslovsaftalen for 2019 indebærer en øget budgetramme på 46 mio. kr. for kulturområdet i 2019. Det hele handler om kulturarven.
Det skal tages ganske bogstaveligt, når regeringen og Dansk Folkeparti i aftalen om finansloven for 2019 skriver, at “Der foretages en klar prioritering af dansk kultur med fokus på bred forankring og formidling. Det gælder bl.a. indsatser i forhold til vores fælles historie og kulturarv, dansk kultur i verdensklasse og udvalgte projekter, som er vigtige for danskernes historie.”
Regeringens finanslovsudspil for 2019 øgede kulturministeriets samlede ramme med 139 mio. kr. i forhold til forudsætningerne fra finansloven i 2018. Disse forudsætninger indholder som bekendt det fortsatte omprioriteringsbidrag på 2% årligt. Merbevillingerne er således ikke merbevillinger i den forstand, at der er 139 mio. kr. mere at gøre godt for i 2019 end der var i 2018, men derimod at der spares 139 mio. kr. mindre i 2019 end forventet ud fra finansloven i 2018.
Selve finanslovsaftalen øger de 139 mio. kr. til 185 mio. kr., altså 46 mio. kr. i 2019.
Ud over, at finanslovsaftalen indebærer en accept af de forslag, som indgik i regeringens finanslovsforlsag (se Søndag Aften arkiv) med enkelte mindre nedjusteringer (primært at “Kendskab til Rigsfællesskabet” reduceres fra 10 mio. kr. til 8 mio. kr.), indeholder aftalen en række andre initiativer. Disse initiativer har haft særlig interesse fra Dansk Folkepartis side.
De nye initiativer
Aftalens nye initiativer er:
- bevaring og digitalisering på museer (5 mio. kr.),
- Nationalmuseets mønt- og medaljesamling (1 mio. kr.)
- REGAN Vest (10 mio. kr.)
- Den Store Danske (7 mio. kr.)
- Istandsættelse af hospital i Torshavn (2 mio. kr.)
- Opførelses af kulturhus i Klaksvik (4,5 mio. kr.)
- Færøsk-grønlandsk ordbog (0,3 mio. kr.)
- Dannebrogs 800-års jubilæum (3 mio. kr.)
- Danske Taler (arkiv af taler) (0,8 mio. kr.)
- Dansk Skoleidræt (2 mio. kr.)
- Dybbøl Mølle (2,5 mio. kr.)
- Initiativer for blinde og svagtsynede (10 mio. kr.)
Hertil kommer enkelte mindre bevillinger.
Den største enkeltbevilling vedrører ikke 2019, men derimod de efterfølgende år, idet der afsættes 75 mio. kr. i hvert af årene 2021 og 2022 til at bygge et nyt Vikingeskibsmuseum.
Kulturarv, kulturarv og mere kulturarv.
Allerede regeringens finanslovsudspil tippede klart til fordel for kulturarven. Dette styrkes yderligere med aftalen med Dansk Folkeparti. Det er faktisk kun bevillingen til Dansk Skoleidræt og kulturhuset i Klaksvik, som ikke peger bagud i tiden.
Mange af enkeltbevillingerne er til museumsformål, hvilket illustrerer hvor illusorisk hensigten med en mulig museumsreform er. Der tales om, at museumsbevillingerne skal være mere gennemskuelige, samtidig med at folketinget beslutter den ene museumsbevilling efter den anden uden at der foreligger et fagligt funderet beslutningsgrundlag.
Samtidig sætter finansloven for 2019 rekord i konkrete enkeltbevillinger. Traditionelt set har såvel kulturministre som aftalepartiet valgt at fokusere finanslovsinitiativer til ganske få enkeltelementer. Vurderingen har været, at det var lettere at høste politiske gevinster af et initiativ til 10 mio. kr., end fem initiativer til 2 mio. kr. hver. Denne markedsføringstænkning bryder man med ved finanslovsaftalen for 2019.
Folketingets kulturudvalg kan ende med at blive et administrerende udvalg.Til gengæld er der altså mange enkeltinitiativer. Allerede regeringens finanslovsudspil omfattede en liste på 37 punkter. Nu er listen udvidet til 63 enkeltpunkter. Finansloven har hermed ændret status fra en fast bevilling plus pris- og lønregulering minus faste procentvise besparelser til konkrete forhandlingspunkter. Intet andet ministerium har en så udpræget detailstyring gennem finansloven, som netop kulturministeriet. Folketingets kulturudvalg kan ende med at blive et administrerende udvalg.
Når der gives merbevillinger holder kulturministre af at sammenfatte bevillingerne for fire år, hvorimod besparelser typisk oplyses som et-årige.
Regeringens finanslovsudspil blev lanceret som en budgetudvidelse på 504 mio. kr., finanslovsaftalen som en udvidelse på 759 mio. kr. De beløb kulturministeren oplyser er altså samlet for de fire år 2019-2022. Selve finanslovsaftalen indebærer således en yderligere udvidelse på 255 mio. kr. for fireårsperioden 2019-2022, heraf de 46 mio. kr. i 2019.