Aktuelt · Finanslov · Kunst og museer · Medier og internet · Politik
Facebook: valgkampen i gang
Kulturpolitikerne var i maj mere flittige end sædvanlig til at bruge Facebook.
Det kan klart mærkes på kulturordførernes mange Facebookopslag, at valgkampen er i gang. Ingen særlige emner dominerer, men alle initiativer skal markeres.
Radio24syv fortsat
Der blev sat et (foreløbigt) punktum i diskussionen om Radio24syv ved en ny politisk aftale om udbuddet af en DAB-kanal (se Søndag Aften arkiv).
Det fik konservatives Naser Khader til at skrive:
En god aftale – håber at ejerne af radio 24syv ind nu!
Khader henviser til en artikel på kum.dk: Danskerne får en ny DAB-radiokanal med fokus på kultur.
Opslaget opnår 83 reaktioner. Der er 22 kommentarer, hvoraf alle er kritiske til aftalen, enten fordi de er kritiske til Radio24syv, kritiske til DAB eller kritiske til brug af offentlige medier til radio. Hertil kommer nogle, som kritiserer Khaders mangel på stavekontrol.
Også Marcus Knuth fra Venstre glæder sig over aftalen:
Så har jeg lige været med til at lukke, hvad det nok bliver min sidste politiske aftale inden folketingsvalget.
Vi har nemlig lige blevet enige med DF om at lancere en ny digital DAB-radiokanal, der skal bringe et bredt spektrum af kultur, taleradio, nyheder og satire.
Jeg håber, at der vil være mange interesserede om at byde på kanalen – jeg er i hvert fald glad for, at Berlingske allerede roser aftalen og åbner op for, at de måske vil søge om at videreføre Radio24/7 her.
Med det nye DAB-udbud får danskerne både et rigtig godt, nyt FM4 udbud og en stærk DAB-kanal – som begge gerne skulle blive lanceret her til efteråret eller i start 2020.
Tak til LA, K og DF for godt samarbejde.
Opslaget opnår 144 reaktioner. Stort set samtlige 17 kommentarer er negative: dårligt håndværk, spild af penge, dårligt med DAB er nogle af kommentarerne. Marcus Knuth forsvarer aftalen med, at der allerede var afsat 60 mio. kr. til en kulturkanal.
Også kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) glæder sig over aftalen, i to forskellige opslag:
Glæder mig over aftalen mellem regeringen og DF om den nye DAB/internetkanal. Der er IKKE længere lokalitetskrav, men bred programflade med særlig vægt på kultur – god weekend!
Opslaget opnår 12 reaktioner. De to kommentarer er kritiske.
Super glad her til morgen! 👏😀🤝📻Regeringen og Dansk Folkeparti er nu blevet enige om rammerne for den nye DAB-radiokanal. Kulturstof og nyheder får høj prioritet og der stilles ikke geografiske krav til lokalisering af redaktioner og medarbejdere i udbuddet. Læs mere i pressemeddelelsen her:
Opslaget opnår otte reaktioner. Der er en enkelt, ubesvaret kommentar: Vil det sige at Radio24syv overlever?
Naser Khader har yderligere et mediepolitisk opslag:
Abdel’s objektivitet er gået fløjten – jeg har flere gange sagt nej til hans programmer, fordi jeg ikke stoler på hans upartiskhed.
DR’s Abdel Aziz-Mahmoud har købt domænenavnet stram-kurs.dk og leder det videre til sin egen organisation. Jeg er ikke blind for humoren i det, men jeg synes, det er problematisk, at det er en profileret DR-vært, der står bag og på den måde går ind og blander sig i noget, der nu vedrører et politisk parti – og det bliver endnu mere problematisk, når vi nu er så tæt på et valg.
Da jeg stillede op til Folketingsvalget ved sidste valg, måtte jeg med det samme trække mig fra mit job som vært på P1, da der ikke måtte herske tvivl om, at DR er upartisk. Jeg var også freelancer, som Abdel. Det her handler på ingen måder om Paludan, jeg vil ikke forsvare ham. Men jeg synes, det ser rigtig skidt ud for DR – og Abdel Aziz-Mahmouds objektivitet er i hvert fald gået fløjten – for længe siden!
Jeg synes, det er stærkt problematisk for dansk journalistik, at journalister især på en public service station på den måde markerer sig politisk, uanset hvor kontroversiel en politiker er, som man tager afstand fra. Hvordan har man tænkt sig at få Paludans vælgere med i en demokratisk samtale, hvis de på forhånd er udskammet af dem, der skal facilitere samtalen? Den slags svækker tilliden til vores medier.
Opslaget opnår 1.998 reaktioner, heraf hele 268 kommentarer. Det er dermed det opslag, som nåede længst ud i maj.
Stort set samtlige kommentarer er helt enige med Naser Khader og benytter anledningen til at rase over DR’s upartiskhed.
Kulturarven
Mogens Jensen, Socialdemokratiet, får også mange enige reaktioner på et opslag om Halfdan Rasmussens børnerim:
Det er forkert at censurere Halfdan Rasmussens fantastiske børnerim fordi der indgår ord, som vi ikke bruger i dag. I stedet kan man forklare ordenes historik i forord og noter. Bøger må forstås i deres historiske sammenhæng, og det kan vi godt håndtere.
Mogens Jensen linker til artikel på dr.dk: Anmelder revser Gyldendal for at fjerne ‘hottentot’-børnerim: ‘Det er et nonsens-hovedværk’
Mogens Jensen henviser til en artikel på dr.dk: Anmelder revser Gyldendal for at fjerne ‘hottentot’ børnerim: ‘Det er et nonsens-hovedværk’.
Opslaget opnår 142 reaktioner. Alle 13 kommentarer er enige med Mogens Jensen.
I et andet opslag skriver Mogens Jensen:
Flot at danske museer hvert år tiltrækker ca. 15 millioner besøgende til deres udstillinger. Det svarer til at hver dansker besøgte et museum lige under tre gange.
Mogens Jensen henviser til en artikel på dr.dk: Se listen: Her er Danmarks ti mest besøgte museer.
Opslaget opnår 44 reaktioner. Der er tre kommentarer, som grundlæggende er enige med Mogens Jensen, men som tilføjer kritiske betragtninger, bl.a. at tallene er lidt skæve, fordi udenlandske turister tæller med og et par advarsler om ikke at spare på museerne – heller ikke 0,5%.
Bertel Haarder skriver et opslag, hvori han henviser til en egen artikel i Danske Museer: Ingen forfaldsmyte, tak!:
Danskerne elsker kultur!
Opslaget opnår 12 reaktioner.
Civilsamfundet
I et andet opslag skriver Bertel Haarder:
Foreningerne er folkestyrets grundstof.
Bertel Haarder henviser til en artikel på Altinget.dk, Fritidspas, frivilligkonsulenter og GDPR: Her er Venstres tre forslag til styrkelse af civilsamfundet.
Opslaget opnår 66 reaktioner. De to relevante kommentarer er enige med Bertel Haarder.
I et tredje opslag skriver Bertel Haarder:
I valgkampen skal der også være tid til visioner for åndsliv og dannelse.
Bertel Haarder henviser til en artikel i Bogmarkedet.dk: Bertel Haarders visioner for boguniverset.
Opslaget opnår 55 reaktioner. En enkelt foreslår, at bogmomsen sænkes.
Mogens Jensen beskriver også en vision:
Der er stadig en for stor social skævhed i adgangen til vores kulturtilbud og det er hjerteblod for Socialdemokratiet at bekæmpe for stor ulighed – også i kulturen.
Mogens Jensen henviser til en artikel i Berlingske.dk: S vil bruge børnene til at få fat i de kulturfremmede danskere.
Opslaget opnår 26 reaktioner.
Lovændring
Kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) glæder sig over en lovændring (en af de sidste gerninger fra hendes tid som kulturminister):
Godt nyt til udenlandske kunstnere og idrætsfolk i Danmark! De seneste år har der været en del sager om kunstnere, som har fået bødestraffe for at have bijobbet. Det er der nu gjort noget ved. Folketinget har nu vedtaget et lovforslag, som giver udenlandske kunstnere og idrætsfolk lettere og bedre mulighed for at bijobbe – og dermed dele deres viden og erfaringer og ressourcer til gavn for Danmark. En god og meningsfuld ændring!
Mette Bock henviser til artikel på kum.dk: Lettere adgang til bibeskæftigelse for udenlandske kunstnere og idrætsfolk. Opslaget opnår 13 reaktioner.
I et andet opslag skriver Kulturministeren:
KULTURIVÆRKSÆTTERI JA TAK: Kunst og kultur skaber arbejdspladser, investeringer og nye eksportmuligheder. Derfor har vi brug for flere kultur-iværksættere i Danmark. Med den nye vækstplan gøder regeringen jorden for samarbejdet mellem kunstnere og erhvervsliv. Og med en buldrende digital økonomi skruer vi samtidig op for beskyttelse af og udnyttelse af ophavsrettigheder. Læs mere i regeringens “Vækstplan for kreative erhverv”, som erhvervsminister Rasmus Jarlov og jeg netop har lanceret her.
Opslaget opnår fem reaktioner. Den eneste kommentar skriver, “Wow, det er et 1:1 throw back til den britiske New Labour Regerings kultur- og erhvervspolitik fra slut-90’erne!”.
Væk med sparekrav
Merete Scheelsbeck, Konservative, skriver:
Dette er en forrygende nyhed! Nu er V også klar til at skrotte de vedvarende besparelser på kulturen, som vi konservative har arbejdet for længe. Måske lidt pudsigt, at der skulle en valgkamp til, før V ændrede holdning, men nok om det – for nu glæder vi os i stedet over, at vi har fået V med på holdet
Merete Scheelsbeck henviser til en artikel i Kristeligt Dagblad: V vil droppe besparelser på uddannelse og kultur to år før.
Opslaget opnår 55 reaktioner. De fire kommentarer er positivt-kritiske i den forstand, at de er glade for meldingen om at sparekravene fjernes, men de synes samtidig, at det skulle være sket forlængst.
I et lidt tilsvarende opslag skriver Merete Scheelsbeck:
VI SKAL HAVE ET RIGT KULTURLIV! 🎻🎭🎨🎬
Vi har et fælles ansvar for at bevare og formidle dansk kultur og historie – derfor skal besparelserne på kulturområdet stoppe!
Det har vi kæmpet for længe i Det Konservative Folkeparti. Vi mente det før valgkampen, mener det under valgkampen og vil også mene det efter valgkampen. Venstre har været ude og sige, at de nu også vi droppe besparelserne. Det skal vi i Det Konservative Folkeparti nok holde dem op på efter valget.
Kulturen giver os en forståelse af, hvor vi kommer fra, hvor vi er, og hvor vi er på vej hen. Den giver os en forståelse af, hvem vi er – og hvorfor vi er her. Derfor skal vi nære den kunst og kultur, der har skabt og stadig skaber Danmark. Ellers mister vi vores fælles kulturelle forankring.
Opslaget opnår 28 reaktioner. Èn kommentar håber at konservative også vil huske det europæiske efter EU-parlamentsvalget. En anden kommentar ser en modsætning mellem konservatives ønske om skattelettelser og samme partis ønske om mere til kulturen – og håber at Scheelsbecks opslag ikke kun er retorik.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 31. maj 2019.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.