Aktuelt · Biblioteker · Finanslov · Medier og internet · Musik · Politik
Facebook i september: Mere til DR og uenighed om omprioriteringsbidraget
En redningskrans kastet ud til DR og et omprioriteringsbidrag som måske alligevel ikke afskaffes var blandt september måneds Facebookdebatter.
S eptember blev måneden, hvor den nye regering begyndte at vise elementer af ny politik. Det gav både glade og mindre glade meldinger.
P6 Beat og P8 Jazz reddes
For mange var det både en god nyhed og et signal om en ny kulturpolitisk retning, da kulturminister Joy Mogensen, Socialdemokratiet, lagde dette opslag på Facebook:
Regeringen har efter drøftelser med Ø, SF, R og Å fundet midler til at DR kan videreføre P6 og P8 i 2020.
Dermed kan vi sikre det faglige miljø omkring jazz- og beat-musik og sikrer, at den store diskussion om et nyt medieforlig til næste år kan bruge denne viden og erfaring til at sikre et spændende og solidt dansk mediebillede.
Opslaget opnår 461 reaktioner, heraf 53 kommentarer. Meldingen fra ministeren vækker virkelig begejstring, enkelte spørger dog til P7 Mix.
Jens Rohde, Radikale Venstre, havde det samme budskab:
Så fik vi aftalen på plads mellem Regeringen, RV, El og SF om bevarelse af p6 og p8.
Det lover godt for det fremtidige samarbejde og de store forhandlinger om et nyt medieforlig. God start, kulturminister!
Opslaget opnår 638 reaktioner, heraf 69 kommentarer. Mange kommentarer undrer sig over at P7 Mix ikke reddes, ligesom der er ønsker om at bevare Radio24syv.
Zenia Stampe fra samme parti er ligeledes glad:
Det her er FREMRAGENDE. Det er vigtigt for de mange, mange danskere, der elsker jazz og rock. Det er også vigtigt for det danske musikmiljø, for musikere, komponister, arrangører, osv.
Men hey: Vi er slet ikke færdige endnu. De evige besparelser på kulturlivet skal ikke bare stoppe. Området skal også tilføres penge. I en tid med kaos, fake news, identitetstab og populisme – så skal vi da beskytte dem, der beskytter os, og det er alle dem, der arbejder med kultur.
Vi skal styrke dansk kultur! Ikke ved at dunke minoriteter oveni hovedet eller invitere til uendelige debatter om skør symbolpolitik. Nej! Vi skal styrke dansk kultur – færdig. Det handler om ord og italesættelse, ja. Men det handler først og fremmest om at finde nogle penge!
Opslaget opnår 633 reaktioner, heraf 55 kommentarer. Kommentarerne er gennemgående enige med Zenia Stampe. En del beklager sig dog over, at P7 Mix ikke reddes. Enkelte beklager lukningen af Radio24syv, ligesom en enkelt ønsker Radioteatret tilbage!
Også Jacob Mark, SF, deler gerne det glade budskab:
Sådan!
En ny dag med nye politiske resultater og løfter, der bliver overholdt.
P6 Beat og P8 Jazz overlever. Begge kanaler er en vigtig del af dansk musiks fødekæde. De præsenterer lytterne for ny musik indenfor smalle genrer, og de er beviset på, hvad public service også kan.
Men begge kanaler stod til at lukke efter de store besparelser under den tidligere regering.
Nu sørger vi for, at de kan fortsætte alligevel og vi sætter gang i forhandlinger om et helt nyt medieforlig, hvor der er mere fri og kritisk journalistik, og hvor politikere blander sig mindre. Hvor der er mere indhold til børn og unge. Mere kultur. Og hvor licensen bliver helt afskaffet!
Opslaget opnår 473 reaktioner, heraf 31 kommentarer. Mange er glade for budskabet, men også her er der en del som undrer sig over, at P7 Mix ikke reddes.
Mediepolitik
Kulturminister Joy Mogensen havde også et mere generelt opslag om den nye regerings tilgang til mediepolitikken:
Enhver statslig støtte til medierne bør være båret af overvejelser om, hvordan man bedst støtter demokratiet.
For mig handler det om at fremme troværdige og relevante samfundsoplysende indhold, uanset om det produceres af offentlige eller private organisationer.
Desværre overtog det nye flertal i Folketinget et medieforlig, der mere bar præg af at det var nogle institutioner, som skulle fremmes og andre knægtes.
DR er det public service-medie med størst troværdighed. Selvfølgelig skal de kunne vælge kanal og format efter journalistiske kriterier fremfor politiske, jf armslængdeprincippet.
Derfor har jeg i denne weekend offentliggjort de rettelser, som det nye flertal i Folketinget til en begyndelse har ønsket, for at have et mere retvisende grundlag at begynde forhandlingerne om det nye medieforlig på.
Rettelserne er:
1) giver DR muligheden tilbage for at oprette og nedlægge kanaler uden politisk godkendelse.
2) giver DR muligheden for at skrive lange dybdegående artikler.
3) sætter kravet om at DR deles alt deres indhold med andre sættes i bero, indtil det nye medieforlig har afklaret spørgsmålet.
4) sætter arbejdet med at digitalisere deres arkiv i bero, indtil det nye medieforlig har afklaret spørgsmålet.
5) at tilføre DR 15 mio kr til at udføre DR’s ledelses eget ønske om at videreføre P6 og P8 i 2020.
Det var begyndelsen. Nu mangler vi resten…
Jeg er i skrivende stund i fuld gang med at mødes med at mødes med alle Folketingets partier for at høre, hvad de anser for vigtigst i forberedelserne mod et nyt medieforlig, der gerne skal sikre og styrke relevant og troværdigt dansk medieindhold i et stadig mere hastigt forandrende verden.
Men jeg fik lyst til at lave en hurtig lille fokusgruppe her blandt mine facebook-følgere.
Så kommenter gerne på et eller flere af disse spørgsmål (eller noget helt andet, som du finder vigtigt ift medierne):
– Hvad synes du er vigtigst for offentlig støtte til medier/journalistik?
– Hvilke medier og/eller programmer synes du giver dig mest viden om verden og hvorfor?
– Hvad har ændret sig mest i dine medievaner de seneste år?
– Hvad bekymrer dig mest i forhold til udviklingen i de medier, du har til rådighed, danske såvel som udenlandske?
– Er der en målgruppe, som du synes, at den nationale debat om medierne bør have mere eller særlig fokus på?
Opslaget henviser til en artikel på dr.dk: Kulturminister fjerner krav: DR må igen skrive ‘lange, dybdegående artikler’.
Opslaget opnår 247 reaktioner, heraf 49 kommentarer. Der er mange roser til ministeren for at ændre ved nogle af elementerne i den forrige regerings medieaftale. Mange finder også anledning til at foreslå mange andre forbedringer på kulturområdet. Ministeren er selv stærkt aktiv som deltager i de mange undertråde.
Ytringsfrihed for Tommy Robinson
Pernille Vermund, Nye Borgerlige, skriver:
VI MÅ FORSVARE YTRINGSFRIHEDEN
Gad vide, hvem den næste unævnelige bliver?
Og er friheden for et socialt medie med monopollignende karakter til at udpege mennesker som unævnelige vigtigere, end borgernes grundlæggende ret til at ytre sig frit?
Det mener jeg ikke.
Kommercielle medier med monopollignende karakter skal ikke have lov til hverken direkte eller indirekte at undergrave vores grundlæggende danske værdier.
Derfor bør vi tage en grundig debat om sociale mediers konsekvenser for vores opfattelse af ytringsfriheden – og være klar til at stille politiske krav for at forsvare den.
Frihed kommer aldrig uden en pris
Opslaget opnår godt 1.000 reaktioner, heraf 172 kommentarer. Stort set alle er enige med Vermund. En enkelt spørger: “Hvilke krav vil I stille til FB? Og vil NB også arbejde for at fjerne imamlovens begrænsninger af ytringsfriheden?”.
Dette afviser Pernille Vermund at svare direkte på.
I et tilsvarende opslag skriver Vermund:
Nye Borgerlige vil forsvare ytringsfriheden.
Derfor har vi kaldt statsministeren i samråd om Facebooks censur.
Vores frihedsordfører, Lars Boje Mathiesen, siger:
“Det er dybt bekymrende for den fri debat, når Facebook med sin monopollignende stilling griber ind og begrænser danskernes mulighed for at diskutere visse emner og visse personer.
Hensynet til demokratiet og ytringsfriheden kræver, at Facebook giver plads til alle synspunkter og ikke via tekniske greb undertrykker den ene holdning til fordel for en anden.”
Vermund henviser til en artikel i Berlingske.dk: Nye Borgerlige kræver samråd om Facebook.censur.
Også dette opslag opnår godt 1.000 reaktioner, heraf 256 kommentarer. Stort set alle kommentarer er enige med Pernille Vermund. En enkelt formaster sig til at spørge om Nye Borgerlige vil kæmpe lige så hårdt for muslimers ytringsfrihed. Det giver anledning til en helt egen debattråd.
Omprioriteringsbidraget
Zenia Stampe, Radikale Venstre, skriver:
STOP NU TALSPINNET PÅ KULTUROMRÅDET
Jeg er så træt af, at dårlige nyheder pakkes ind som gode. Det her er IKKE en god nyhed. Det betyder jo, at omprioriteringsbidraget fortsætter med undtagelse af meget få områder. Det er samtidig et klart løftebrud fra Socialdemokratiet. Og det skal de holdes op på!
Socialdemokratiet lovede før valget, at besparelserne på kultur skulle stoppe. Men efter valget begyndte de at trække i land, og det er derfor med stigende bekymring, at vi har set frem mod regeringens finanslovsudspil. Nu er det så kommet. Og bundlinjen er, at besparelserne fortsætter med meget få undtagelser.
Men tænk, så har regeringen den frækhed at spinne det som en god nyhed på den mest manipulatoriske måde:
”Jeg synes, at det at få omprioriteringsbidraget ned på 0,6 procent er en rigtig, rigtig god begyndelse,” siger ministeren.
Men hvor kommer de 0,6 procent fra? Det henviser til, hvor meget næste års besparelser udgør af det samlede budget for kulturministerens område. Men det har ikke noget med sagen at gøre. For det er kun en del af kulturområdet, der har været omfattet af omprioriteringsbidraget. Statens Kunstfond, de rytmiske spillesteder og egnsteatrene, som bliver nævnt i artiklen, har fx aldrig været ramt af omprioriteringsbidraget. Det er da dybt manipulatorisk at blande dem i det og endda præsentere det som en god nyhed, at de ikke skal rammes af omprioriteringsbidraget, når de nu aldrig er blevet det?
For de nedskæringsramte kulturinstitutioner er virkeligheden derimod, at 2-pct-besparelserne fortsætter for femte år i træk, og at de næste år vil have skåret deres budget med 10 pct. på bare fem år.
At kunne spinne den historie som om det er en god nyhed for kulturlivet – det er alligevel imponerende. Det er en firdobbelt saltomortale med humbug og piruette for ministerielle kommunikationsfolk.
Kære kulturminister: Jeg kommer ikke til at acceptere det her.
Kære ministerielle spinfolk: Vil I ikke godt stoppe med den her slags julelege?
Kære kulturpresse: Jeg glæder mig til at se jer stille kritiske spørgsmål og afsløre regeringens spin.
Så let skal de alligevel ikke slippe afsted med det. Vel?
Dette opslag opnår 360 reaktioner, heraf 30 kommentarer. De relevante kommentarer er enige med Zenia Stampe.
I et efterfølgende opslag uddyber Zenia Stampe kritikken:
Jeg er en lille smule rystet. Regeringen fordrejer sandheden og kommer med urigtige oplysninger for at dække over sine besparelser på kulturen. Besparelser som regeringen i øvrigt gik til valg på at afskaffe.
Jeg håber, at alle kulturinteresserede vil læse og hjælpe med at bringe sandheden frem – både om regeringens fortsatte besparelser og forsøget på at dække over dem. Det her er simpelthen så groft.
(forkortet af red.)
Opslaget opnår godt 1.200 reaktioner, heraf 157 kommentarer. Langt de fleste kommentarer roser Zenia Stampes grundighed i dette opslag. Blandt kommentarerne er denne fra kulturminister Joy Mogensen (Socialdemokratiet):
Jeg er oprigtig ked af at du tager det ned på den måde. Siden jeg startede som kulturminister er jeg igen og igen blevet forholdt det som et faktum at hele kulturområdet er underlagt det, man i avisen for nyligt kaldte ”amputerende” nedskæringer qua omprioriteringsbidragets toprocentsbesparelser. Men det er jo – heldigvis – ikke rigtigt.
Jeg er, som du, grundlæggende modstander af omprioriteringsbidraget, men der er ingen grund til at male fanden på væggen heller. Og jeg ser det også som min opgave, at give et retvisende billede af hvordan situationen egentlig er.
Hidtil har den direkte støtte til kunstnerne i kunstfonden, filmstøtten og støtten til idræt og foreningsliv (og andre ting også) ikke været omfattet af de automatiske nedskæringer.
Det er helt rigtigt, at det ikke er nyt. Regeringens finanslovsforslag lægger op til at også uddannelserne på de kunstneriske områder friholdes fra næste år, og at støtten til højskolerne også undtages.
Dermed bringes omprioriteringsbidraget ned på 0,6 % af kulturministeriets samlede økonomi. Hvilket er mindre end mange tror. Det vil være skønt at kunne slippe helt af med omprioriteringsbidraget en dag, når økonomi, finansiering og flertal tillader det, men indtil da prøvede jeg blot at give et klart billede af, hvor store besparelserne egentlig er på kulturen samlet og hvem der bliver ramt af de resterende 2%-krav.
Hertil replicerer Zenia Stampe:
Tak for et ærligt og konstruktivt svar. Det vigtigste er, at alle har et retvisende billede af området og de igangværende besparelser. Du har helt ret i, at det ikke er alle områder inden for kulturministeriet, der har været omfattet af omprioriteringsbidraget, og jeg vil selvfølgelig gerne kvittere for, at du nu lægger op til at frigøre kunstuddannelserne og støtten til højskolerne. Så langt så godt. Men det ændrer ikke ved, at der er en række kulturinstitutioner, der befinder sig i en desperat situation på grund af omprioriteringsbidraget, og som ikke engang kan få en slutdato for besparelserne. Det er også i overvejende grad de institutioner, der har skabt en debat om omprioriteringsbidraget. Og jeg synes derfor, at det er vigtigt, at I som regering er ærlige nok til at indrømme, at I ikke har imødekommet deres desperate råb om hjælp. Men jeg er glad for din åbenhed og ærlighed her i svaret og ser frem til finanslovsforhandlingerne.
Zenia Stampe har yderligere et opslag om samme tema:
Vi finder os ikke i talsminke, og vi vil stoppe nedskæringerne på kulturområdet. Det er den korte version.
Opslaget henviser til en artikel på Berlingske.dk: Zenia Stampe anklager kulturministeren: Misinformation og vildledning.
Opslaget opnår 231 reaktioner, heraf 29 kommentarer. De få af kommentarerne som er relevante, er enige med Zenia Stampe.
Også Joy Mogensen har et opslag til denne diskussion:
Siden i lørdags er jeg blevet kritiseret for talfusk i forhold til hvor mange, der bliver ramt, og hvor meget, af omprioriteringsbidraget på kulturområdet i regeringens finanslovsudspil. Det er en ærgerlig diskussion, for jeg og mit parti er imod omprioriteringsbidraget.
Jeg ville forsøge at fortælle, at ikke alle områder af kulturen er omfattet af omprioriteringsbidraget. Jeg møder hele tiden folk, som tror at hele kulturområdet skal spare 2%, men sandheden er, at færre bliver ramt af besparelserne end mange tror.
Det er så ikke lykkedes mig at gøre rigtigt. Meningen var ikke at sminke tallene eller det forhold, at de 2% stadig rammer lige hårdt på de institutioner, der fortsat er omfattet af omprioriteringsbidraget. Så undskyld herfra.
Opslaget opnår 158 reaktioner, heraf 13 kommentarer. Ministerens undskyldning giver mange positive kommentarer. Nogle gør dog opmærksom på, at omprioriteringsbidraget ikke bliver fjernet med en undskyldning.
Kulturpolitiske programerklæringer
Birgitte Bergman, Konservative, skriver:
VI SKAL INVESTERE I KULTUREN
Vi har en fælles interesse i, at Danmark som nation og folk bibeholder og styrker vores sammenhængskraft og identitet. Et samfund uden en stærk kultur og et rigt kulturliv er nemlig et samfund, som de færreste vil leve i, det skriver Jeg om i dagens udgave af Altinget. Læs med her og like hvis du er enig.
Opslaget henviser til en artikel i Altinget.dk: Konservative: Har regeringen glemt kulturen i forståelsespapiret?
Opslaget opnår 24 reaktioner, heraf en enkelt (enig) kommentar.
Charlotte Broman Mølbæk, SF, skriver:
Alle børn skal have mulighed for at spille musik, teater og lave kunst.
Jeg har selv været så heldig at lære at spille klaver og trommer, og synge i kor, da jeg var barn. Det har været en kæmpe gave i mit liv.Kulturministeren vil gerne sikre at alle børn sikres ret til at lære at spille et instrument. Det er dejligt at høre om ministerens visioner og at hun er optaget af børns muligheder
Det er et rigtig godt forslag. Rigtig mange børn har stor glæde ved musik og mange går med drømmen om at blive musikere, og forhåbentlig kan den drøm kan blive opfyldt.
Og det er et rigtig godt første skridt, men kultur er mange ting. Vi skal også se på, hvordan tilskuddene til f.eks. billedskoler og teaterskoler er. Vi vil skabe lighed for børnene i kulturlivet, så mors og fars indkomst ikke er afgørende for at få udfoldet sit talent.
Broman Mølbæk henviser til en artikel hos Politiken.dk: Ny kulturminister afviser at hun vil skabe et dummere Danmark (det modsatte ville godt nok også have været overraskende!).
Opslaget opnår 60 reaktioner, heraf 15 kommentarer. Alle kommentarer er enige, også kulturminister Joy Mogensen som skriver: “Det ser jeg frem til at samarbejde om”.
En enkelt skriver herefter “Skønt hvis der kunne komme noget konkret på bordet, eller ud til offentligheden…For mig virker kulturministerens udtalelser alt for “planlagt af spindoktor”-agtige, indstuderede, designet til afværge trælse spørgsmål”.
Til dette spørger kulturministeren: “Hvad i artiklen får dig til at tro, at jeg ikke mener, hvad jeg siger??? – Jeg spørger af nysgerrighed, for jeg forstår ikke hvad der er sket i min overgang fra lokalpolitik til landspolitik. Jeg mener og taler som jeg gjorde før, men pludselig skyder mange, som aldrig har mødt mig, alt muligt i skoene… Det er en ret surrealistisk oplevelse, så belær mig gerne om, hvordan du kommer til din opfattelse…?”
I et andet opslag skriver Charlotte Broman Mølbæk:
“Kunsten, teatret og musikken er noget særligt, og det er værd at værne om. Men for at jeg og mange andre kan stå og synge med ved landets store scener eller blive bevæget af et smukt maleri eller teaterstykke, så er der brug for de små steder, hvor kunstnerne kan prøve sig selv af.”
Hun henviser til et eget indlæg på altinget.dk: SF: Investér i vækstlaget, og styrk kunsten.
Opslaget opnår 14 reaktioner.
Birgitte Bergman, Konservative, skriver også:
Kulturpolitik er også erhvervspolitik. Det har jeg skrevet et indlæg om i Berlingske i dag.
Opslaget henviser til artiklen, Kulturpolitik er også erhvervspolitik. Det opnår 27 reaktioner, heraf to enige kommentarer.
Læsetvang eller ej
Charlotte Broman Mølbæk, SF, skriver:
DROP LÆSETVANG OG STYRK BIBLIOTEKERNE!
I går afholdt Danmarks Biblioteksforening en høring vedrørende den nationale læsestrategi.Jeg deltog i høringen, og den efterfølgende debat, hvor fokus var på at læsekulturen har været udfordret i de senere år. Der er færre børn og unge der læser – og endnu færre der gør det af lyst.
Vi skal gøre op med tvangslæsningen, og vi skal få børn og unge til at mærke læselysten igen. Jeg vil gerne slå et slag for, at vi bliver dygtigere til at værdsætte litteraturen, fremfor hvor hurtigt vi kan læse den.
Vi skal styrke bibliotekerne, som kan være nøglen til at give børn og unge mere lyst til at læse. Bibliotekerne sikrer alle lige adgang til viden, og her kan fagpersonale være med til at styrke lokalsamfundet og bekæmpe ulighed.
Lad os kæmpe for, at børn og unge vil kalde sig “læsere” igen. Jeg vil i hvert fald forsøge at bære ambitionen om at styrke læsekulturen med videre i SF’s arbejde – og også meget gerne med i finanslovforhandlingerne
Opslaget opnår 62 reaktioner, heraf ti kommentarer. De fleste er enige med Broman Mølbæk. En enkelt mener dog, “at læsetvang / læsebånd er vejen til lystlæsning.”
Samarbejde med boligministeren
Kulturminister Joy Mogensen skriver:
Boligminister Kaare Dybvad Bek og jeg mødtes i forrige uge for at tale om, hvad vi kan gøre for at sikre kulturværdier, som dem, der f.eks. er tilstede i Holckenhus, hvor de historiske kunstneratelierer bliver ryddet i gold boligspekulation på ordre fra kapitalfonden Blackstone. Det er jo tusindvis af lejere, der er røget i kløerne på en af den den moderne verdens bolighajer. Vi vil gøre, hvad vi kan for at passe på vores byer og ser på alle muligheder på begge ministeriers områder.
Opslaget opnår 188 reaktioner, heraf ni kommentarer, som er glade for samarbejdet mellem de to ministre.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på de nye ordføreres opslag fra 1. til 30. september 2019.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.