Aktuelt · EU · Kunst og museer · Medier og internet · Musik · Politik · Teater og dans
Facebook: Corona og lidt andet
Corona, hjælpepakker, genåbning og masser af spørgsmål. Og også plads til lidt om Radio24syv.
April måned startede med en aftale om at sikre medier mod følgerne af coronakrisen.
Pernille Bendixen, Dansk Folkeparti meldte:
Klar til medieforhandlinger. Fint udspil med den mangel at magasiner og små private radioer ikke er med. Det er klart at der må være lige adgang for alle for at få hjælp. Det går DF til bordet med.
Opslaget opnår 17 reaktioner, heraf 4 kommentarer. Kommentarerne er uenige i, at der gives mediestøtte til etablerede medier, især da disse som regel er negativt stemte overfor Dansk Folkeparti.
Britt Bager, Venstre, skriver om aftalen:
Medierne har en særlig plads i vores demokrati, og derfor har det været vigtigt at lave en aftale, som holder hånden under dem – særligt de regionale og lokale medier, da de spiller en stor rolle i lokalsamfundene.
Opslaget opnår 89 reaktioner.
Og konservative Birgitte Bergman om samme aftale:
SÅ LANDEDE MEDIEAFTALEN
Det har været en konservativ mærkesag at lande en bred aftale for alle medier, der sikrer en fri og kritisk presse. I en krisetid som denne har vi som danskere virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik.
Derfor har vi ønsket at hjælpe både lokale, regionale og landsdækkende medier igennem krisen, så de kan udføre deres vigtige demokratiske opgave.
Jeg glæder mig over, at vi – partierne udenom regeringen – har stået fast og insisteret på en bred og seriøs aftale for medierne.
Regeringens udspil var 12,5 mio. Vi fik landet en aftale på 180 mio. kr.
Jeg er PIV STOLT!
Opslaget opnår 55 reaktioner, heraf otte kommentarer. Kommentarerne er glade og tilfredse.
Også Jens Rohde, Radikale, var tilfreds:
Redningspakke for danske medier.
Der er i dag indgået aftale om redningspakke for hele mediebranchen.
Den gælder alle medier, herunder radio og digitale medier og ugeaviser mv, som er medlem af Pressenævnet og dermed bekender sig til god presseskik.
Der er ikke noget loft på den samlede støtte, men vi vurderer, at den koster ca. 180 mio. kr.
Hertil skal lægges likviditetsforbedringen gennem fremrykket mediestøtte på 368 mio. kr.
Det er betydeligt mere end de 12 mio. nye kroner, som ministeren kom med første gang.
Vi har fået samtlige radikale ønsker med i aftalen.
Opslaget opnår 84 reaktioner, heraf 17 kommentarer, som er ganske spredte. Enkelte er glade for aftalen, nogle mener, at medierne skal klare sig selv, de er alligevel mørkeblå.
Kulturminister Joy Mogensen er naturligt nok også tilfreds med aftalen:
Lokalaviser, dagblade, kommercielle radioer, magasiner og fagblade danner rammen om vores fællesskab og demokratiske samtale i Danmark. Her til aften har vi lavet en AFTALE – 180 mio. kr. i demokratistøtte til danske medier. De danske medier er en fundamental hjørnesten i vores demokrati. I disse dage mærker vi meget tydeligt hvor vigtigt det er, at vi har kritiske medier.
Alle har nemlig brug for der troværdige informationer for at kunne leve i de store udfordringer, vi som samfund står med lige nu.
Derfor var det en fornøjelse i dag at kunne konkludere et bredt flertal bag en aftale med Folketingets partier om at sikre danske medier. Med omkring 180 mio. kr. holder vi hånden under de medier, der er presset pga. annoncetab.
Derfor er dagens aftale udtryk for en markant demokratistøtte.
Opslaget henviser til en artikel i Politiken: Coronakrisen har bragt danske medier i knæ. Nu får de stor hjælpepakke.
Opslaget opnår 244 reaktioner, heraf 23 kommentarer, som alle er glade for løsningen.
En, som ikke er glad for medieaftalen, er Pernille Vermund, Nye Borgerlige:
NEJ TIL ENDNU MERE MEDIESTØTTE
180 millioner i EKSTRA mediestøtte i anledning af coronakrisen.
Det besluttede et stort flertal sig for at uddele i denne uge.
Nye Borgerliges Frihedsordfører Lars Boje Mathiesen førte ordet for os. Og han sagde klart nej.
Medierne får i forvejen 360 millioner kroner i mediestøtte.
Det er er jeg og Nye Borgerlige modstandere af.
Medier skal ikke have statsstøtte – og i øvrigt skal DR også klare sig uden penge fra staten, men det er en anden historie.
Det er tydeligt, at aviserne har svært ved at sælge annoncer i disse tider, og at det gør økonomien anstrengt.
Men økonomien er altså anstrengt i store dele af dansk erhvervsliv. Og medierne skal ikke have særbehandling af politikerne.
De skal ikke have ekstra fordele, som damefrisøren eller restauratøren eller rejsebureauindehaveren ikke får.
De skal behandles lige.
Og medierne har præcis samme muligheder for at benytte hjælpepakkernes tilbud om, at staten dækker op til 30.000 af lønnen for hjemsendte medarbejdere.
Jeg kan ikke lade være at tænke, at politikerne lader pengene rulle her, fordi medierne har direkte adgang til politikerne, og politikerne er afhængige af medierne til at promovere sig selv.
Sådan skal det ikke være. Det vil Nye Borgerlige ikke stemme for.
Desuden ville de andre partier end ikke sørge for, at der bliver ført effektiv kontrol med udbetalingerne.
Tilskudsordningen til medierne er hullet som en si og åben for al slags misbrug.
I udgangspunktet tror jeg ikke, chefredaktører er svindlere, men når man har med skatteborgernes penge at gøre, skal man forvalte dem med ansvar og omhu.
Og sidst men ikke mindst har flere af de store mediehuse store pengetanke, som de kunne trække på, før de kommer rendende til skatteyderne og vil have støtte.
En almindelig dansker, der ryger på kontanthjælp, får at vide, at han først skal bruge sin opsparing, før han kan få kontanthjælp.
Jeg synes, det vil være rimeligt at sige det samme til de store mediehuse.
Det blev et nej til at give medierne bedre vilkår end alle andre virksomheder herfra.
Opslaget opnår 2.200 reaktioner, heraf 175 kommentarer, som er helt enige med Vermund. En del vil gå længere og fjerne bestående tilskud fra såvel DR som øvrige medier.
Lars Boje Mathiesen, Nye Borgerlige, følger op på Vermunds opslag:
Nej, nej og nej.
Jeg har faktisk fået en del Messenger beskeder om hvorfor jeg tør kritisere medierne og mene mediestøtten skal fjernes. Om jeg da ikke er bange for, de nu kommer efter mig og NB, og begynder at skrive negative historier om mig og partiet, eller bare ignorerer os.
Og her er svaret, nej, nej og nej.
Nej, jeg kunne aldrig drømme om at lade mine holdninger styre af medierne, for at undgå dårlig omtale, eller en frygt for at blive forbigået. Så kunne jeg lige så godt sætte mig hjem på sofaen.
Nej, for selv hvis man ikke fulgte det første princip, så ville det alligevel ikke have den store betydning, da jeg og NB stadigvæk i stor stil bliver ignoreret af dele af pressen.
Jeg har fx oplevet et medie, som ikke kontaktede mig i et halvt år overhovedet, selvom der var mange relevante sager. Da de så endelig gjorde, så handler det intet om politik, men blot om at de ønskede at vinkle en ikke politisk historie dårligt for mig og NB.
Nej, jeg frygter ikke at medierne nu vil “hævne” sig.
Til trods for jeg absolut mener dele af medierne er alt for flinke overfor magthaverne, og burde gå langt hårdere til dem og insistere på svar, som er andet end de spindoktor forberedte autosvar, så møder jeg faktisk også rigtig mange dygtige og ordentlige mennesker fra medierne.
Folk, som faktisk også selv, ligesom mig, ønsker at afdække, når der foregår spild og fråds. Folk, som faktisk ønsker at holde magthaverne ansvarlige for deres beslutninger, og som både gengiver, respekterer og giver en fair behandling.
Og nej, det er ikke det samme, som at de ikke skal stille mig kritiske spørgsmål.. selvfølgelig skal de det.
Men jeg mener stadig at centrum-venstre partierne, især på den økonomiske politik og på indvandring, får lov til at fremføre deres politik alt for ukritisk, og uden at skulle forholde sig til konsekvenserne. Den kritik står jeg ved.
Så svaret til jer, som har spurgt…nej, jeg frygter det ikke, men nu må vi se…
Angående mediestøtten.. ja, så mener jeg stadig den burde afskaffes. Det gælder de ca. 360 millioner i mediestøtte, og det gælder i øvrigt absolut også for de ca. 3,6 milliarder, som borgerne tvinges til at betale til DR.
4 milliarder, som borgerne hvert år kunne beholde selv. Så kan de jo selv træffe valg om hvilke medier, de gerne vil støtte.
Ja, man kunne også kanalisere pengene over på grundlæggende kernevelfærd.
Mediestøtten udgør for nogle mediehuse fx ca 5% af deres indtægter. Så nej, jeg køber ikke argumentet om, det vil være alle avisers død, hvis man fjernede den. Det vil kræve tilpasning, men det er en præmis resten af erhvervslivet også konstant arbejder under.
Så sæt i gang.
Opslaget opnår 2.200 reaktioner, heraf 168 kommentarer. Samlet set er kommentarerne en stor skamros til Lars Boje Mathiesen. Der er blandt kommentarerne enighed om, at mediestøtten bør afskaffes.
Hjælpepakker
Nu kommer en række forskellige andre hjælpepakker til kultursektoren. Radikales Zenia Stampe er den mest flittige på Facebook, og den som følger sagerne i detaljer. Det giver ganske lange Facebookopslag, som dog også er meget informative. Vi begynder dog med et af de helt korte opslag fra Stampe:
Ja, det er rigtigt, at vi i de seneste dage har forhandlet løs for at finde en ordning for kunsternes kludetæppeøkonomi. De passer ikke ind i de gængse kasser og støtteordninger, fordi de stykker deres tilværelse sammen af mange forskellige indkomster. Vi har arbejdet hårdt for at få problemstillingen ind i erhvervsministeriets generelle hjælpepakker, men da det ikke umiddelbart kunne lade sig gøre på grund af teknik og manglende systemer, så satte vi os for at finde en målrettet løsning på kulturområdet.
Man skal forstå, at det stort set er alle vores kunstnere, der er ramt af denne problemstilling. Til gengæld er kunsterne trods alt en så overskuelig gruppe, at man vil kunne løse de tekniske udfordringer ved simpelthen at lave en manuel sagsbehandling i Kulturstyrelsen.
Vi er derfor meget tilfredse med det udspil, der ligger lige nu, og som vi har forhandlet om de sidste mange dage. Og nej, det er ikke fordi, at kunstnere skal behandles bedre end andre. Men hele kulturlivet vil blive lammet, hvis vi ikke finder en akut løsning. Det har vi derfor sat os for – og gjort. Og jeg håber, at et bredt flertal af partier vil bakke op om ordningen.
Men det betyder ikke, at vi stopper bestræbelserne på at få en kombinatørløsning for alle andre i erhvervsministeriet. Vi kører på. Kun opmuntret og opildnet af, at det har kunnet lade sig gøre på kulturens området. Så skal det også kunne lade sig gøre på erhvervsministerens område. For ja, alle skal da opleve, at samfundet holder hånden under dem. Uanset hvilket erhverv, og hvilket indtægtsmønster man har.
Det her er krisetid. Vi strikker ting sammen på dage og uger, som vi normalt ville være måneder og år om. Vi begår fejl, der opstår huller, vi overser ting, vi tager noget først og så noget andet bagefter. Det er det mulige kunst. Men vi gør ALT hvad vi kan for at redde hele Danmark sikkert igennem krisen.
Opslaget henviser til en artikel i Politiken: Internt dokument afslører: Regeringen vil give kunstnere særbehandling.
Opslaget opnår 350 reaktioner, heraf 46 kommentarer. Der udtrykkes begejstring for Stampes arbejde – og surhed over Politikens vinkel.
I det næste korte opslag fra Stampe skriver hun:
Nu har vi i en uge kørt stormløb på kulturministeren, fordi hun ikke kunne hjælpe de dele af kulturlivet, der faldt uden for de generelle hjælpepakker. Nu har hun leveret. Endda en virkelig flot løsning, der tager højde for kunsternes kludetæppeøkonomi af henholdsvis A- og B-indkomst og selskabsindtægter og sender 100 mio. direkte ud til kunstnerne.
Jeg er simpelthen så ærgerlig over, at hun – og os der har forhandlet udspillet – nu skal beskyldes for at ville særbehandle kunstnere.
Vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at finde en generel ordning for alle med denne type kludetæppeøkonomi. Og vi knokler fortsat for at finde en generel ordning. Derfor kan jeg simpelthen ikke forstå denne modstand. Det er jo ikke et enten eller. Tværtimod synes jeg, at en ordning på kulturområdet kun styrker arbejdet for en generel ordning. For når problemet kan løses på et område, så må det også kunne løses på alle andre.
Og så må jeg bare sige: Efter i ugevis at have været beskyldt for ikke at gøre nok, er det så virkelig så slemt, at vores kulturminister nu lægger sig i front og løser et problem, som andre ministerier ikke har kunnet løse? Og er det virkelig så slemt, at kulturområdet for en gangs skyld er foran med en løsning, som andre kan lade sig inspirere af, efter i tre uger nærmest at have været glemt.
Jeg må bare sige: Vi bakker op om denne ordning, fordi den løser et akut problem for kunsterne OG fordi den kan lægge et pres på at finde en ordning for alle med kludetæppeøkonomier. For lige nu er de alle uden sikkerhedsnet. Og det er da værre, end at vi har fået løst problemet for nogen, og nu arbejder på at få løst det for alle.
Opslaget giver 430 reaktioner, heraf 71 kommentarer. Kommentarerne takker – og spørger til områder, som ikke er med i aftalen.
Hotline
Kulturminister Joy Mogensen kan på dette tidspunkt oplyse:
CORONA-HOTLINE FOR KULTURLIVET.
I Kulturministeriet arbejder vi på, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe kunstnere, organisationer og foreninger, der er omfattet af de nye Corona-hjælpeordninger særligt på kulturområdet.
Det er f.eks. ikke nemt, at finde de ordninger, som man kan søge på tværs af ministerier og styrelser – om man er kunstner, højskole eller kulturinstitution.
Derfor har Kulturministeriet nu lavet en særlig Corona-hotline, som man kan ringe på og få vejledning og svar på sine spørgsmål.
Telefonen er åben alle hverdage kl. 9-16. Nummeret er 33 74 50 00
Opslaget linker til Kulturministeriets pressemeddelelse.
Opslaget giver 148 reaktioner, heraf ti kommentarer.
Joy Mogensen kan i øvrigt fortælle lidt om de igangværende forhandlinger:
Roskilde, Skanderborg, Northside, Tønder, Langeland, Jelling, SPOT, Nibe – skønne festivaler, der skulle lyse i den danske sommer. Det er så mange ildsjæles hårde arbejde. Så meget musik der burde ringe i natten. Så meget fællesskab, oplevelser og kærlighed der er udskudt.
Heartland, Grøn Koncert, Copenhagen Jazz, Copenhell, Samsø, Heartland, Musik I lejet, Folkemødet – det er hjerteskærende at vi først skal være sammen i 21.💔
Vi skal holde hånden under vores største kulturbegivenheder – Vi er ved at se på den nødvendige hjælp.
Men det bliver ikke rigtig sommer i år. Uanset hvor meget solen skinner.
Her til aften har jeg forhandlet med ordførerne fra folketingets partier om flere af de andre uløste emner på kulturens og idrættens område. Vi arbejder alle sammen hårdt på at kunne bære også kulturdanmark igennem.
Opslaget opnår 440 reaktioner, heraf 34 kommentarer, som indeholder mange forslag til, hvor der bør åbnes.
Zenia Stampe giver også en status fra sin side:
Flere spørger mig, hvad status egentligt er for hjælpepakkerne til kulturen. Sagen er, at vi forhandler og forhandler. Vi er langt i fht. en kompensationsordning for kunstnere, men endnu ikke helt i mål. Sideløbende forhandler vi om støtte til teatre, museer, spillesteder mm. Det handler om at fjerne kravet om, at institutioner ikke må modtage mere end halvdelen i offentlig støtte for at være omfattet af de generelle hjælpepakker. Det handler også om at bredde arrangementsordningen ud, så flere kan blive kompenseret for tab ved aflyste arrangementer (koncerter, forestillinger mm.).
Men selvom vi breder ordningerne ud, vil der sandsynligvis stadig være kulturinstitutioner, der falder uden for, og som vil have brug for særlig hjælp. Dem vil vi forsøge at hjælpe gennem en særlig opfølgende indsats.
Målet er at komme hele vejen rundt og undgå konkurser og lukninger!
Jeg ved, at det er en hård tid for dansk kulturliv, og at rigtig mange lige nu befinder sig i en situation, hvor de ikke ved, om de er købt eller solgt. Det er mit håb – og min forventning – at vi i løbet af få dage kan lande en hjælpepakke, der giver den nødvendige hjælp og tryghed.
Forhandlingerne foregår via Skype. I sidste uge sad jeg på Christiansborg for at få den nødvendige arbejdsro (der er MEGET tomt derinde for tiden). Men i de sidste par dage har jeg forhandlet fra mit sommerhus, så jeg også har kunnet nyde forårsvejret og være sammen med mine børn. Men jeg forventer, at vi nu går ind i en slutfase, hvor foråret og familien må vente lidt.
Nu skal al energi rettes mod at komme i mål, så kulturlivet kan bringes ud af denne ulidelige uvished – og så hele Danmark kan få vished om, at der også er et rigt kulturliv efter krisen.
Åhh, hvor jeg dog glæder mig til at høre en god koncert, se en fantastisk teaterforestilling og gå på en spændende udstilling sammen med jer allesammen igen! Det er jo det, vi kæmper for.
Opslaget opnår godt 400 reaktioner, heraf 49 kommentarer. Der takkes gennemgående, et typisk opslag kan lyde “du er livlinen nu”).
Foreningsdanmark
Britt Bager, Venstre, skriver:
Nedlukningen af Danmark gør, at hele landet er i krise. Det gælder vores virksomheder, iværksættere, vores kulturliv og mange andre. Det koster arbejdspladser og det skaber utryghed. Jeg er helt enig i, at sundheden står over alt – det er indiskutabelt. Men som kulturordfører for Venstre, er jeg også optaget af, at vi holder hånden under Kulturdanmark, så vi også har museer, teatre, spillesteder, et bredt foreningsliv mv., når Danmark lukker op igen. Det kræver løsninger og handling fra kulturministeren. Og den opgave har jeg opfordret ministeren til at tage seriøst. NU!
Opslaget henviser til et debatindlæg Britt Bager har i Jyllands-Posten: Vi skal hjælpe kultur- og foreningsdanmark lige nu.
Opslaget opnår 51 reaktioner, heraf seks kommentarer. Kommentarerne er enige, men tilføjer højskoler og festivaler.
Foreningslivet ligger tydeligvis Venstre på sinde. Stén Knuth har en række opslag om foreningslivet:
Endeligt skal vi til at forhandle arrangementspuljen, som foreninger kun kan få gavn af hvis man er mere end 1000 deltagere. Det antal skal ned.
Store og små foreninger aflyser lige nu stort set alt.
Og hvis vi skal have noget at vende tilbage til, til næste år, skal vi holde hånden under mange flere, fordi den skilling foreningerne tjener ved disse arrangementer bruges til at skabe kvalitet i foreningerne resten af året.
Opslaget opnår 56 reaktioner, heraf en kommentar, som udtrykker håb om hurtig afklaring.
Videre skriver Knuth:
Det her land er bygget på foreningsarbejde. Gennem mere end 160 år har vi via grundloven haft foreningsfrihed. Og stort set alle danskere har været eller er med i en forening. Jeg er selv vokset op i en forening, hvor jeg både har lært, men også givet videre, stærke værdier som respekt, rummelighed og tålmodighed. Lært om demokratiet, og om at samarbejde.
Derfor er jeg også ved at revne af stolthed. For nu holder vi også hånden under dem og hjælper.
For i går ”landede” jeg sammen med folketingets øvrige kultur og idrætsordfører en, set i andre sammenhænge, lille fin hjælpe pakke, som vil få enorm betydning for vores foreningsdanmark. Den vil komme til at betyde overlevelse af mange små fine arrangementer som giver lokalsamfundene rundt i Danmark liv.
Aflyste arrangementer mindre end 500 deltagere kan nu søge hjælp i støttepulje på 50 mio. kr., som skal administreres af DIF, DGI – vi styrker motion og breddeidræt i Danmark, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og Firmaidrætten.
Idrætsforeninger, spejdere, udsatte idræt, esport, gadeidræt har mulighed for at søge de 4 store forbund om hjælp, så de midler til både at have kræfter til at lave arrangementer til næste år, men samtidig have til aktiviteter for resten af året.
Opslaget opnår 40 reaktioner, heraf ni kommentarer. Stén Knuth takkes for godt arbejde.
I næste opslag skriver Knuth:
Gode (og tiltrængte) nyheder denne søndag morgen, til kulturen og foreningsdanmark.
Arrangementer på 350 og over kan nu søge støtte for aflyste arrangementer. Før var det 1000. Sådan.
Nødpulje på 200 mio. kr. afsat, til det der går mellem to stole. Tak.
For begge dele åbnes mulighed for at se på om der er sat økonomi nok af, når vi bliver klogere på, hvor meget der søges ind i puljerne
Opslaget henviser til en artikel i Berlingske: Folketinget vedtager ny nødpulje til kulturen: »Det betyder sikkerhed for rigtig mange på kulturområdet«.
Opslaget giver 36 reaktioner.
I et sidste opslag om dette skriver Stén Knuth:
Godt nyt fra DIF og DGI – vi styrker motion og breddeidræt i Danmark, for en lille, men betydningsfuld, del af foreningsdanmark.
Men bør vi ikke have en samlet plan for hvornår foreningsdanmark kan komme i gang igen? Og hvad har ministeren tænkt sig?
Det spørgsmål stiller jeg i morgen til ministeren i folketingssalen. En samlet plan der giver svar på hvad vi gør på den korte og lange bane. Naturligvis hvilende på sundhedsfaglige vurderinger.
Derudover skal vi have tænkt hele den private og professionelle idræts sektor med, herunder bl.a. fitness centre og danseskoler. Specielt de sidste nævnte her, er jo ud over idræt, sundhed og fællesskaber, jo kendetegnede ved at være mange små virksomheder, som vi heller ikke har råd til at miste. Både fordi der er rigtig mange arbejdspladser i sektoren, men også på grund af den ”sundhed” der fås ved at benytte disse centre.
Så mens vi venter på nogle sundhedsfaglige vurderinger fra SSI og SST, bør vi sætte os sammen og lave en plan, så vi har svar på hvem, hvornår og hvordan. Det giver svar og tydelighed og mindre usikkerhed og frustration.
Opslaget henviser til en artikel på dr.dk: Godt nyt: DIF åbner for udendørs sport med få deltagere.
Det afføder 48 reaktioner, heraf syv kommentarer. Kommentarerne består i forslag til, hvad der skal åbnes først.
Anna Brændemose, SF, skriver:
Der er nok at gøre for at sikre, at kulturen kommer igennem coronakrisen!
I dag har vi indgået en aftale, der sikrer, at rigtig mange kulturinstitutioner får adgang til hjælpepakkerne. De kan nu få dækket deres faste omkostninger og få lønkompensation til deres hjemsendte medarbejdere. Det er helt essentielt for, at de overlever krisen, men vi er ikke færdige endnu.
💪Samtidig har vi sikret 50 millioner til spejder- og idrætsforeninger, hvis lokale foreninger er presset på grund af aflyste arrangementer.
Opslaget opnår 31 reaktioner, heraf fem kommentarer. Kommentarerne er glade for aftalen. En enkelt savner dog, at garderkorpsene og amatørmusikerne også er taget med i aftalen. Anna Brændemose beder om yderligere info om garderkorpsene pr. mail.
Pernille Bendixen, Dansk Folkeparti, skriver:
Endnu en hektisk dag med forhandlinger, endeløse telefonsamtaler, sms, mails flere forhandlinger. Vi fik landet en god aftale for teatre og museer, der nu kan komme med i lønkompensationsordningen. Desuden 50 mio. ekstra til idrætten hvor vi fik forhandlet Ombold, GAME og E sporten med.
Opslaget opnår 19 reaktioner, heraf seks kommentarer. En enkelt er uenig i medieaftalen. En anden spørger til om Den Gamle By er omfattet. Dette bekræfter Pernille Bendixen, men tilføjer at det næppe er tilstrækkeligt til at sikre Den Gamle By.
Mai Villadsen, Enhedslisten, skriver:
Selvom solen måske nok skinner, bliver det altså ikke helt sommer i år – for alle festivalerne er aflyst 😢.
For mig betyder festivaler fællesskab. Følelsen af samhørighed af når flere tusind mennesker skråler med på samme sang, eller en fremmed i køen bliver din ven.
Jeg vil arbejde benhårdt for, at folketinget i de kommende forhandlinger sikrer festivalernes overlevelse.
Vi tager revanche i 2021!
Opslaget giver 113 reaktioner, heraf 12 kommentarer. Kommentarerne handler ikke om festivaler, men om hvad der skal åbnes først.
Joy Mogensen skriver om forhandlingerne:
Jeg er utroligt glad. For sammen med de øvrige partier i Folketinget forhandlede vi os sent i går aftes frem til nye løsninger, der skal holde hånden under dansk kulturliv i disse svære corona-tider. Vi afsætter nu 100 mio. kr. til en midlertidig støtteordning, der skal hjælpe kunstnere med såkaldte kombinationsindkomster igennem coronakrisen.
Der er flere informationer om tiltagene på kum.dk. Og arbejdet er ikke færdigt endnu. Regeringen og Folketingets partier fortsætter for fuld damp. Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe kulturlivet igennem krisen.
Opslaget opnår 224 reaktioner, heraf otte kommentarer, som alle er glade, men efterlyser flere løsninger.
Herefter kom der en ifølge Joy Mogensen en løsning for foreningslivet:
Løsninger for foreningsliv og kulturinstitutioner på plads.
Efter dagens intense forhandlinger med folketingets kulturordførere, er vi igen blevet enige om en række, konkrete tiltag, der skal hjælpe vores nødlidende kulturliv.
Regeringen og en bred vifte af Folketingets partier er nu enige om at afsætte et ekstraordinært tilskud på 50 mio. kr. til lokale idrætsforeninger. På den måde kan vi afbøde de negative økonomiske konsekvenser, som mange foreninger rundt omkring i Danmark oplever på grund af aflyste arrangementer og manglende indtægter.
Vores kulturinstitutionerne bliver nu også omfattet af de store hjælpepakker, hvor de får mulighed for at søge kompensation for løn og faste omkostninger, mens Danmark er lukket ned. Det gælder selvejende institutioner, foreninger, fonde mv., som modtager mere end 50 pct. i offentligt tilskud. Det svarer til 140 mio. kr. til kulturen. På den måde holder vi hånden under alle de museer, teatre og mange andre kulturinstitutioner, der udgør rygraden i det danske kulturliv.
Og endelig giver Kulturministeriet nu kulturinstitutioner mulighed for at få deres statslige driftstilskudsmidler udbetalt tidligere end planlagt. Udbetalingerne skal styrke likviditeten hos de kulturinstitutioner, der lige nu er ekstraordinært økonomisk udfordrede pga. coronakrisen.
Jeg vil gerne takke ordførerne for ihærdighed og samarbejdsvillighed.
Kulturen og kunsten har svære økonomiske vilkår i disse tider – og vi skal derfor gøre alt, hvad vi overhovedet kan for, at vi også har et rigt og levende kulturliv på den anden side af krisen. Vores arbejde fortsætter derfor på fuldt blus🤓
Opslaget henviser til en artikel på dr.dk: Flertal i Folketinget enige om hjælpepakke til teatre og museer.
Opslaget afføder 225 reaktioner, heraf 21 kommentarer. Mange er glade for indsatsen, en del mener, at Folketinget glemmer kulturen udenfor Hovedstaden.
Zenia Stampe skriver:
Så tjekker jeg ud fra Christiansborg efter store-regne-dag! Jeg har regnet og regnet på, hvor store tab kulturinstitutionerne står over for trods hjælpepakker. Mine foreløbige beregninger og skøn tyder på MEGET store tab, der kan true flere institutioners eksistens. Derfor er vi slet ikke færdige med at diskutere redningsplaner for kulturen. Tak til brancheforeningerne og kulturinstitutionerne for at bidrage med input, overvejelser og tal! Nu venter vi spændt på, hvad regeringen vender tilbage med. Og om viljen til at træde til og holde hånden under kulturen er lige så stor i regeringen som blandt Folketingets øvrige partier. Kom nu regering! Det er dansk kultur, det handler om!
Opslaget opnår 417 reaktioner, heraf 57 kommentarer. Der er fuldt af taksigelser, enkelte er bekymrede ved det store pengeforbrug til kunsten, og en del gør opmærksom på konkrete kulturområder, som endnu ikke er afklaret.
Glæde over hjælpepakker
Mai Villadsen, Enhedslisten, skriver:
Fantastisk dag. Solen skinner, og vi har endelig hjulpet kulturen! ☀️
🌟 I dag har vi endelig fundet penge til at hjælpe de 900 kulturinstitutioner, som i ugevis har stået uden hjælp midt i coronakrisen.
Det er en kæmpe sten, der nu letter fra mit hjerte. Det er så godt, at museerne, teatrene og spillestederne nu også kan gøre brug af hjælpepakkerne!
🌟 Vi har også sat 50 millioner af til idræts- og foreningsområdet. Godt at alle de små lokale foreninger, der særligt binder vores landsbyer sammen, nu får hjælp i en svær tid.
🌟 Samtidig har vi i dag lavet en støtteordning til de kunstnere, som i disse tider har meget svært ved at tjene penge. De har indtil nu ikke kunnet få hjælp. Nu skal vi sikre alle de andre med en sammensat indtjening.
Så herligt, at det endelig er lykkedes at komme i mål med nogle aftaler på kulturområdet! I aften drikker jeg en fejringsøl. I morgen forhandler vi videre.
Opslaget opnår 146 reaktioner, heraf syv kommentarer. En kommentar efterlyser en redning for garderne. Mai Villadsen svarer, at dette vil man kigge nærmere på.
Også Zenia Stampe er glad:
YES!!! Så glad så jeg ud i går aftes, da vi efter flere ugers forhandlinger endelig landede en redningsplan på 100 mio. kroner til landets kunstnere. De vil nu blive kompenseret for 75 pct. af deres forventede tab.
Det har været et langt sejt træk, for systemerne har svært ved at håndtere kunstnernes kludetæppeøkonomi. Men det har været en decideret hjertesag for mig, og jeg er derfor både lettet og stolt over, at det faktisk er lykkedes at finde en løsning. Vi har fundet en model, der både tager højde for firmaindtægter, A-indkomst og B-indkomst.
Det her er en helt nødvendig håndsrækning til kunsterne. De kan nu ånde lettet op. Men vi er fuldkommen bevidste om, at vores arbejde ikke er færdigt. Vi vil nu arbejde for at udbrede lignende ordninger til andre erhvervsgrupper. Ligesom vi fortsætter forhandlingerne om at sikre de danske kulturinstitutioner. Der skulle jo også gerne være museer, teatre, spillesteder, orkestre, festivaler, revyer, cirkusser osv. på den anden side af krisen.
For ja, selvom statsministeren har ret i, at der er visse ting, som vi måske skal vænne os til at gøre anderledes efter krisen. Så er der visse ting, som vi gerne vil holde fast i og vende tilbage til. Sådan er det med kulturen. Og derfor er jeg virkelig glad for, at det er lykkedes at kaste det her sikkerhedsnet ud under vores kunstnere.
Jeg savner jer, og jeg glæder mig sådan til at se, høre og mærke jer igen på den anden side
Opslaget opnår næsten 1.400 reaktioner, heraf 209 kommentarer. Der er stor glæde over Zenia Stampes indsats for kulturen.
I et efterfølgende opslag går Zenia Stampe anderledes i detaljer med problemerne:
Nu er jeg blevet skældt ud et par gange for at skrive langt og teknisk. Derfor bringer jeg fra start en advarsel: Dette er information målrettet kulturlivet.
Jeg ved, at der er stor usikkerhed i kulturbranchen lige nu. Hvem bliver dækket af hjælpepakkerne? Er det overhovedet nok? Og er der flere ordninger på vej? Her er en status:
Kulturinstitutionerne: Med aftenens delaftale er alle kulturinstitutioner nu dækket af ordningerne for lønkompensation og kompensation for faste udgifter. Men – og det er et meget vigtigt men – de ordninger kompenserer på ingen måde for det store indtægtstab, de pågældende institutioner oplever lige nu. Mange har investeret store summer i udstillinger og forestillinger, som de nu er afskåret fra at tjene hjem gennem billet- og entréindtægter. Og det kompenserer hjælpepakkerne ikke for. Mange kulturinstitutioner står derfor med nogle meget store tab, som kan ende i konkurser. Vi er derfor IKKE færdige endnu, men arbejder på en ny hjælpepakke, der mere målrettet går ind og kompenserer for tab. Vi har meget store forventninger til denne indsats. Vi ved endnu ikke helt hvor regeringen er.
Arrangementsordningen: Den ligger i erhvervsministeriet, men vi arbejder lige nu på at åbne den på flere leder og kanter. Vi kender endnu ikke regeringen udspil, men vi vil arbejde for, at den både lempes ved at nedsætte deltagerantallet, droppe kravet om unikke begivenheder og forlænge perioden. Og vi tror, at regeringen er med et godt stykke af vejen!
Kunstnerne: Vi indgik aftale i går nat om kompensation for tabte indtægter, som tager højde for kunstnernes kludetæppeøkonomi og således både rummer A- og B- indkomst samt firmaoverskud. Der er indtil videre afsat 100 mio. kr., men ordningen er en rettighed, så hvis der er flere ansøgninger, vil beløbet automatisk stige. Ordningen løber kun frem til den 9. juni, og i lyset af gårsdagens melding om at forlænge nedlukningen, så ville det umiddelbart virke oplagt at forlænge den.
Men der er et problem: Mange kunstnere vil nok få svært ved at dokumentere tabte indtægter for sommermånederne, da aftalerne endnu ikke var booket, da krisen ramte. Derfor får de svært ved at dokumentere tabte indtægter, hvis de skal henvise til konkrete aftale og kontrakter. Samtidig med at de reelt står uden indtægtsmuligheder. Derfor vil vi i den nærmeste tid overveje, om der er andre måder, vi kan støtte kunsterne gennem sommermånederne. Jeg ved også, at ministeren er i overvejelser herom.
Andet: Vi har indgået aftaler om, at tilskudsmodtagere kan beholde penge fra Kunstfonden trods aflysninger; Vi arbejder sammen med regeringen på et forslag om at få formidlingstilskud ud til teaterproducenter og teaterforeninger trods aflysninger; Ministeren fremrykker udbetaling af driftstilskud til kulturinstitutioner; Der er vedtaget kompensationsordninger for medieområdet; Der er vedtaget ekstraordinært tilskud til lokale idræts- og spejderforeninger; Der er vedtaget hjælpeordning til folkeoplysning og højskoler.
Men som sagt: Selvom det lyder af meget, så er vi meget langt fra mål. Regeringen vurderer selv, at åbningen af hjælpepakkerne for kulturinstitutioner, der modtager mere end halvdelen i offentlig støtte, vil koste samlet set 140 mio. kr. Det tal skal så sættes op imod, at alle vores teatre og museer står til at miste op imod 200 mio. kroner i tabte billet- og entreindtægter HVER MÅNED. Og så har vi ikke engang talt orkestrene og spillestederne med.
Som jeg sagde, da vi offentliggjorde den sidste delaftale: Kulturlivet har fået en svømmevinge, men de har brug for en redningsvest, hvis de skal klare sig gennem krisen.
Vi presser derfor på for en decideret redningspakke, der hjælper med at afbøde tabene. Målet er at undgå konkurser og lukninger – men også at undgå, at kulturinstitutionerne påføres så store tab, at de skal igennem en ørkenvandring af nedskæringer, der får omprioriteringsbidraget til at ligne den rene badeferie.
Okay, jeg tror, at det var alt for nu. Men jeg vender meget snart tilbage. Og stil endelig spørgsmål i tråden, så vil jeg efter bedste evne forsøge at svare. Men nu tror jeg, at jeg vil vende snuden hjemad.
PS: Tak til alle jer, der forsynet mig nyttig viden, og som kaster alt, hvad I har i hænderne, når jeg ringer eller skriver for at vende dette eller hin med jer. Det er uvurderligt
Opslaget opnår 490 reaktioner, heraf 65 kommentarer. Kommentarerne er seriøst glade for det store detaljeringsniveau – men det får uvægerligt også nogle til at spørge ind til yderligere detaljer.
Opposition
Oppositionen til hjælpepakkerne skal findes hos Nye Borgerlige. Herfra skriver Lars Boje Mathiesen:
Der er altså ved at gå ren Oprah i den.
I går sad jeg og forhandlede på kulturområdet. Vi kom til punktet om lokale små foreninger, og regeringen ville give 50 millioner i akutkrise støtte.
Og lad mig lige slå det fast med det samme. Jeg elsker foreningslivet og har selv været aktiv i det i nu over 40 år. Bare lige inden nogen får travlt i kommentarfeltet.
Nå, men pengene skulle gå til foreninger, som har oplevet stor medlems tilbagegang grundet corona, og som var i likvide problemer.
Så langt, så godt.
Nu har jeg den holdning, at man skal være grundig, når man har med andre folks penge at gøre – også selvom det umiddelbart er til et godt formål. Det mener jeg faktisk er vores pligt som folkevalgt.
Jeg ønskede derfor lige svar på nogle helt centrale spørgsmål inden vi lige skrev en check ud på 50 millioner.
– Har der været medlemsnedgang grundet corona?
– Er der likviditetsproblemer?
– Hvor mange kommuner har selv taget affære og hjulpet de lokale foreninger?
– Hvilke grundlæggende præmisser skal de opfylde for at få del i denne akutpakke?For mig helt naturlige spørgsmål at få svar på, inden man bare sender penge afsted.
Men regeringen og de andre partier ville det anderledes. Aftalen skulle absolut lukkes med det samme, og så måtte jeg få et notat efterfølgende.
Dette var ganske enkelt ikke acceptabelt for mig.
Derfor sagde jeg nej.
Jeg vil ikke medvirke til at bruge 50 millioner af borgernes skattekroner på denne måde, uden at have klarhed over om behovet overhovedet eksisterer, og at pengene kommer de rette steder hen.
Så selvom jeg er vild med forenings Danmark, så vil jeg insistere på at tingene skal gøre ordentligt, og jeg vil have svar på centrale spørgsmål – inden jeg siger ja. For behovet kan jo godt være reelt.
Derfor blev jeg på denne måde tvunget til at sige nej, fordi man i min optik havde alt for travlt med at lege Oprah Winfrey og bare skrive checks ud.
Opslaget opnår 2.400 reaktioner, heraf hele 219 kommentarer. Stort set alle kommentarer er enige.
I et senere opslag skriver Boje Mathiesen:
Så er den gal igen… Og du betaler!
Da vi sad og forhandlede støttepakker til kulturen og kunstnere, ønskede jeg at få en samlet oversigt over hvilke kommuner, som selv havde planlagt hjælpepakker.
Det ville jeg have, for at undgå unødvendig dobbelt og merbetaling på området.
Nu kan vi så se, at fx Aarhus kommune har fundet 75 millioner. 25 millioner fra kommunekassen, 25 millioner fra Salling, og 25 millioner som attraktive lån fra kommune.
Og mange steder er andre kommuner ligeledes i gang. Derfor var det fornuftigt og logisk, lige at klappe hesten, og få en analyse på området og klarlagt det egentlige behov.
Men næ nej…det ville alle andre partier ikke… der skulle brændes skattekroner af…..og nu kan vi potentielt stå i en situation, hvor der dobbelt betales, både fra stat og kommune.
Det er en skødesløs måde at forvalte borgernes skattekroner på.
Der er ved at gå ren Oprah i den, og det vil jeg ganske enkelt ikke være med til.
Jeg vil derfor tage det op med kulturministeren, og afkræve svar på, og om man har tænkt sig at kræve midler tilbage, hvis det viser sig at institutioner bliver dækket andet steds fra.
Det handler om borgernes skattekroner, og om midler, der skulle bruges som en akut hjælp, og ikke bare som mere offentlig støtte.
Opslaget opnår næsten 3.000 reaktioner, heraf 188 kommentarer. Alle kommentarer er enige med Lars Boje Mathiesen og glade for hans arbejde. En enkelt spørger til Den Gamle By i Aarhus.
Status fra ministeren
Kulturministeren skriver:
CORONA-STATUS PÅ KULTUREN
I de seneste uger har vi i fællesskab fået spændt et ekstra sikkerhedsnet ud under kulturen og foreningslivet i Danmark. Vi har sikret, at kulturen er blevet en central del af regeringens hjælpepakker, og samtidig har vi iværksat en lang række ekstra tiltag, der holder hånden under kulturlivet og idrætten i perioden, hvor Danmark er lukket ned. Tiltagene løber frem til og med 8. juni.
Der er stadig aktører på kulturområdet, som har brug for ekstra hjælp. Til maj vil ordførerne og jeg følge op og evaluere på de tiltag, vi allerede har iværksat.
I forlængelse af statsministerens udmelding om bl.a. forlængelse af forbuddet mod at afholde store begivenheder frem til og med 31. august, tegner der sig en ny situation. For der er stadig udfordringer, der skal løses. Det gælder også de akutte behov, som jeg har vendt med kulturordførerne. Da det har vist sig nærmest umuligt at adskille kortsigtede og langsigtede behov, har vi valgt at forankre forhandlingerne i Finansministeriet i forbindelse med revisionen af de brede hjælpepakker – det gælder bl.a. udvidelsen af kompensationsordningen for arrangører og eventuelt yderligere tiltag på kulturområdet. Regeringen vil indkalde partierne til drøftelser om hjælpepakkerne.
Opslaget henviser til kulturministeriets oversigt over hjælpepakker.
Opslaget opnår 106 reaktioner, heraf 33 kommentarer. Der efterlyses flere konkrete svar på de mange forskellige typer udfordringer coronakrisen giver.
Anna Brændemose, SF, er bekymret for museerne:
Jeg er bekymret for vores museer. I Aarhus har vi flere meget populære museer, som lige nu er desperate. De mister mange penge hver eneste dag, og hvis de ikke får hjælp, vil det få store konsekvenser. Vi risikerer at miste nogle institutioner, som i den grad formår at formidle vigtigt viden. Jeg ved, at det er noget, der bekymrer mange. Det er museer, der har givet mange mennesker nogle helt særlige oplevelser, og det er nogle museer, vi er mange der bliver ved med at vende tilbage til.
Personligt kan jeg ikke tælle, hvor mange gange jeg har været i Den Gamle By. Deres juleudstilling er indbegrebet af jul for mig. Kunstudstillingerne på ARoS kan altid inspirere og provokere, og Aarhus ser altid godt ud i regnbuefarver fra toppen. Jeg også helt vild med Moesgaard Museum, hvor jeg altid bliver helt opslugt.
Og virkelig mange flere…
Det er nu, vi skal handle, hvis vi skal sikre de danske museer gennem coronakrisen!
Opslaget opnår 36 reaktioner, heraf tre kommentarer. En enkelt spørger, om Anna Brændemose ved, hvad der skal til for at sikre kulturlivet. Anna Brændemose svarer bl.a., at kulturvirksomhederne er mere sårbare end andre, fordi man ikke må spare penge op (egenkapital).
I næste opslag skriver Brændemose:
Jeg har sammen med Mette Bjerre et læserbrev i Stiften om, hvorfor vi skal hjælpe kulturen. Vi er meget bekymrede for de aarhusianske museer som lige nu er i store økonomiske problemer. Det er nu, vi skal sikre, at de kommer gennem krisen.
Opslaget linker til læserbrevet: Hjælp til de århusianske museer.
Opslaget giver 24 reaktioner.
Zenia Stampe er derimod glad for et initiativ i Aarhus:
75 mio. kroner i nødhjælp til kulturen i Århus! Så godt gået af Århus kommune og vores rådmand, Rabih Azad-Ahmad👏👏👏 Men nu må regeringen altså rubbe neglene og komme i gang med en redningsplan for hele Danmarks kulturliv. De eksisterende hjælpepakker rækker ikke, hvis vi også vil have museer, spillesteder, teatre, revyer og orkestre rundt i hele landet efter krisen. Forhandlingerne har ligget i kulturministeriet de sidste 4 uger. Nu er de rykket til finansministeriet. Jeg tror og håber, at det er udtryk for, at regeringen har fundet ud af, hvor vigtig kulturen er!
Opslaget opnår 254 reaktioner, heraf otte kommentarer. De fleste kommentarer forsøger at gøre opmærksom på andre problemer.
Joy Mogensen skriver:
DE FÆLLESSKABER KULTUREN GIVER OS.
Det har været opløftende at se, hvordan kulturen trods Coronakrisen, har givet mod, håb, inspiration og fællesskab hver for sig.
Befolkningen har fundet sammen i og bakket op om nye kulturfællesskaber – hvad enten det gælder fællessang omkring TV’et hver morgen, gårdsangere eller at organisere og deltage i online filmfestivaler.
Det vidner for mig om kulturens vigtighed og at kulturen skaber sammenhold, selvom vi ikke kan være fysisk sammen.
Kulturlivet inspirerer, udfordrer og perspektiverer under kriser, og vi har brug for at kunne se frem til at opsøge det igen, når Danmark er i fuldt gear igen.
Det har jeg og statsministeren talt med en række kulturaktører om i dag.
Selvom de er hårdt pressede i den her tid, så bragte de håb og gåpåmod til bordet.
Tak fordi I delte jeres tanker og indspark med mig og statsministeren
Opslaget giver 120 reaktioner, heraf seks kommentarer, som er glade for initiativet.
I næste opslag skriver Joy Mogensen:
NÅR SOMMEREN KOMMER…?
Hvilken sommer bliver det i år? Vi ved, vi må undvære at stå skulder ved skulder til de helt store idrætsbegivenheder og musikfestivaler. Det er og bliver ikke sundhedsmæssigt forsvarligt. Lige så smerteligt, det er, lige så rigtigt er det for vores samfund på længere sigt.
Men mange andre arrangører har spørgsmål til deres livsprojekt: Revyerne, friluftskoncerterne, sommerspillene, cirkusforestillingerne, store kulturarrangementer og de mindre festivaler – Jeg ved, I lige nu sidder på nåle for at få svar på, om jeres arrangement kan finde sted i sommermånederne. I er den danske sommer – og I er ikke glemt. I skal vide, at regeringen og Folketingets partier knokler for at give jer svar på jeres spørgsmål og finde gode mulige løsninger for jer.
Opslaget giver 225 reaktioner, heraf 27 kommentarer, som enten spørger til endnu uafklarede områder eller stiller konkret forslag til hvilke institutioner, som først skal åbne.
Zenia Stampe er tilfreds med aftalen om en nødpulje:
ENDELIG🙏 Her til aften har vi indgået en aftale om en nødpulje til kulturlivet. Den starter på 200 mio. kr. med mulighed for forøgelse.
Det er en kæmpe lettelse, for det har været et langt og meget opslidende forhandlingsløb, hvor det har været en udfordring overhovedet at få regeringen til at forstå, at kulturen havde brug for en særlig håndsrækning. Jeg tror aldrig, at jeg har talt med så mange forskellige aktører og arbejdet så mange timer, som i de seneste seks uger.
Men selvom jeg er lettet, har jeg på ingen måde ro i maven. For kulturlivet bløder. Med denne nødpakke kan vi sandsynligvis forhindre de fleste konkurser og lukninger. Ligesom vi med kunstnerordningen fra forrige uge forhåbentligt kan forhindre, at kunstnere går fra hus og hjem. Men kulturlivet står stadig i en desperat situation. De har fået en redningsvest, men mange ligger stadig og padler rundt i det kolde vand. Der vil gå lang tid, før de er tilbage, hvor de kan bunde.
Og så er der den mørke sky langt ude i horisonten, som vi næsten ikke tør tale om: Vil folk vende tilbage til kulturlivet, når det åbner igen? Jeg håber og tror det, for hvis der er noget, denne krise har lært os, så er det da, hvor meget det betyder at kunne nyde god mad, musik, teater, kulturhistorie og kunst sammen med vores venner og familie. Jeg savner det. Jeg savner jer.
Hvor jeg dog glæder mig til, at alt dette er overstået, så vi kan mødes og opleve ting sammen igen. Det gør bare livet lidt – nej MEGET – rigere!
Opslaget opnår 1.100 reaktioner, heraf 121 kommentarer, som stort set alle siger tak.
Om samme aftale skriver Joy Mogensen:
I går fik vi lavet en bred politisk aftale, der indeholder en række vigtige tiltag, der skal hjælpe med at holde hånden under vores kulturliv i denne svære corona-tid.
1. Vi opretter nu en nødpulje på 200 mio. kr., der kan søges af nødlidende kulturinstitutioner og sæsonbetonede scenekunstvirksomheder.
Puljen er bl.a. målrettet nødlidende kulturinstitutioner og revyer, som ikke er hjulpet af de øvrige hjælpeordninger.
Puljen kan også hjælpe de mange kulturinstitutioner, der har mistet penge på produktioner, som desværre ikke har kunne gennemføres efter den 9. marts.
Endelig sikrer nødpuljen, at kommunale kulturinstitutioner med driftstilskud fra Kulturministeriet – samt seks større kommunale koncert- og kulturhuse – kan få lønkompensation og kompensation for faste udgifter. De var faldet igennem maskerne i de generelle ordninger – og dem samler vi nu også op.
2. For det andet blev regeringen enige med Folketingets partier om at forbedre kompensationsordningen for arrangører markant, så flere arrangører kan blive dækket og få økonomisk hjælp.
Det er godt for arrangører af sommerkoncerter, festivaler og store motionsløb, der i de kommende måneder enten må aflyse eller udskyde arrangementerne.
Kompensationsordningen dækker nu arrangementer med flere end 350 deltagere – ligesom vi også får inkluderet arrangører, uanset størrelsen af deres offentlige tilskud, samt arrangementer, som finder sted flere gange i en længere periode på op til 4 uger.
Tak til alle folketingets partier – det gode samarbejde er helt afgørende vigtigt for at vi kan komme igennem krisen🙏🏼
Flere og mindre begivenheder kan nu søge støtte. Arrangørerne vil maksimalt kunne få dækket 80 procent af deres omkostninger.
Opslaget henviser til en artikel på TV2.dk: Folketinget udvider og forlænger kompensation til kulturlivet.
Det giver 206 reaktioner, heraf 17 kommentarer. Der udtrykkes glæde over aftalen.
Om samme aftale skriver Brændemose:
Jeg ved, at der er rigtig mange, der er kede af, at vi får en sommer uden festivaler. Det er jeg også. Men jeg er så glad for, at vi nu har sikret, at festivalerne overlever!
I går blev der nemlig indgået endnu en aftale om hjælp til kulturen. Den indeholder blandt andet kompensation for aflyste festivaler, revyer og sportsbegivenheder. Nu får vi hjulpet nogle af de kulturinstitutioner, der har været i stor fare for at gå konkurs!
Opslaget opnår 26 reaktioner.
Konservative Birgitte Bergman er også stærkt tilfreds:
Jeg er meget glad for, at vi nu har udvidet hjælpepakken til vores hårdtprøvede kulturliv her i Danmark. For mig er det nemlig meget afgørende, at vi kan genkende vores land efter den store krise, som vi er midt i nu.
Jeg har været i tæt dialog med museer, teatre, spillesteder etc. i hele landet. Lyttet og vurderet.
Det har været en lang og sej kamp for at få landet en aftale, som sikrer vores kulturarv. Der skulle sparkes døre ind til både stats- og finansministerierne. Det udspil, som i første omgang lå fra regeringens og kulturministerens side var ganske enkelt for ringe.
Det har været vigtigt for det Konservative Folkeparti at bevare det Danmark vi kender. Og sikre den danske kulturarv på den anden side af coronakrisen.
Kulturen spiller en meget afgørende rolle. Kultur er også erhverv.
I januar 2019 dokumenterede en analyse fra Dansk Industri, at museerne alene bidrager med 4,9 milliarder kroner – eller 0,3 % – af bruttoværditilvæksten i det danske samfund.
Det kan udlægges som, at når vi giver en krone til museerne, får vi som samfund pengene næsten fem gange igen. Også de kreative erhverv, herunder film, tv-serier, design og arkitektur, står for et betragteligt bidrag til dansk økonomi med en årlig omsætning pa 248 milliarder kroner.
Ud over at bidrage til samfundets økonomiske udvikling og de klassiske positive ting, man tilskriver kulturen – almen dannelse, kreativ kunnen og basal livskvalitet – er vi godt i gang med at få øjnene op for, hvordan kultur indvirker på borgernes sundhed fysisk som mentalt, deres følelse af medborgerskab og deltagelse i demokratiet, integration og inklusion på tværs af samfundslag og meget mere. En ting er de økonomiske kalkuler, man kan lave. Noget andet er, hvad kulturen betyder for det at være et samfund – en kompleks, men helstøbt organisme af individer, grupperinger, institutioner, opgaver, transaktioner og levemåder – som skal fungere, sammen.
Kultur spiller en afgørende rolle for sammenhængskraften i samfundet og for menneskers dannelse og trivsel.
Derfor er jeg både lettet og stolt over, at vi nu har taget et væsentligt skridt imod, at der også er et kulturliv i Danmark, når vi er på den anden side af denne forfærdelige krise.
Er der huller i osten? Ja, det er der helt sikkert og det skal vi have samlet op på.
Den lovning har vi fået fra kulturministeren.
Opslaget henviser til en artikel i Politiken: Stort politisk flertal sikrer nødhjælpspakke til kulturinstitutioner og revyer.
Opslaget opnår 18 reaktioner.
Spørgsmål melder sig
Zenia Stampe skriver (langt og detaljeret):
Som mange af jer ved, har vi forhandlet en række særlige aftaler hjem for kulturlivet. Først afviste regeringen helt at lave særlige hjælpepakker til kunsterne og kulturlivet. Men da vi pressede på, så tilbød de 20 mio. kr. til kunsterne og 40 mio. kr. til kulturinstitutionerne. Vi fik dem op på henholdsvis 100 mio. kr. til kunsterne og 200 mio. kr. til kulturinstitutionerne. Så langt så godt.
Men kulturforhandlingerne handler ikke kun om at bøffe tal op. Det handler også om tekniske detaljer, økonomiske nøgletal, adgangskriterier, minimum- og maksimumsgrænser, procentsatser, perioder, parenteser, osv.
Hvis der er noget, det her forløb har bekræftet, så er det, at djævlen ligger i detaljen – men også, at de store sejre ind i mellem gemmer sig i parenteser og indskudte sætninger. Her er vi nået et stykke – men vi er slet ikke i mål endnu.
Jeg er fx glad for, at det lykkedes at give mulighed for at få dækket en del af sine produktionsomkostninger. Og at det i øvrigt både gælder produktionsomkostninger, der lå før nedlukningen, og produktionsomkostninger, der er knyttet til udskudte udstillinger.
Jeg ved godt, at det er detaljer for nørder. Men det betyder altså alfa omega, hvis man sidder ude på et teater eller museum og har lagt store investeringer i en forestilling eller udstilling, som man pludselig ikke er i stand til at hente hjem gennem billet- og entrésalg. Ellers hvis man står midt i en produktion, som man måske, men kun gennem betydelige merudgifter kan udsætte.
Jeg har virkelig været gennem aftaleteksterne med en tættekam for at sikre denne slags detaljer. Men i fht. Nødpakken gik der kun et døgn, fra vi så regeringens første tekstudkast, til der lå en færdig aftale. Der er derfor stadig en række uklarheder og desværre også et par decideret bekymrende formuleringer. Hvad betyder der fx, når der står, at ansøger skal have taget alle nødvendige og relevante initiativer og værktøjer i brug for at reducere omkostninger for at komme i betragtning til kompensation? Kan Slots- og Kulturstyrelsen således afvise kompensation, medmindre institutionen er decideret konkurstruet og har foretaget dramatiske nedskæringer?
Jeg vil derfor holde et vågent øje med arbejdet med bekendtgørelserne og har i den forbindelse opsamlet og formuleret en række spørgsmål, som jeg her i dag har sendt til ministeren og regeringen. Jeg forventer egentlig ikke, at ministeren kan svare på alle spørgsmålene, da arbejdet med bekendtgørelsen knapt nok er begyndt. Men det er vigtigt at sende et politisk signal om, at vi følger arbejdet, og at vi ikke vil acceptere, hvis der pludselig opstår nye bureaukratiske faldgruber. Det her er en redningsaktion, ikke et forhindringsløb!
Jeg hører gerne, hvis der er flere ting, vi skal være opmærksomme på og eventuelt gå videre med. Vi må jo hjælpe hinanden😊
Spørgsmål vedrørende nødpuljen:
Kan ministeren uddybe rækkevidden af kravene om, at ansøgere skal dokumentere, at det er afgørende for den videre drift, at der ydes et ekstraordinært tilskud fra nødpuljen, og at ansøger skal have taget alle nødvendige og relevante initiativer og værktøjer i brug for at reducere omkostninger for at komme i betragtning til kompensation? Betyder det, at Slots- og Kulturstyrelsen vil kunne afvise at give kompensation, medmindre institutionen er decideret konkurstruet og har foretaget voldsomme nedskæringer i form af f.eks. store afskedigelsesrunder, nedlukning af afdelinger og skrinlægning af fremtidige arrangementer, udstillinger og forestillinger? Har ministeren en smertegrænse for, hvilke krav man med rimelighed kan stille?
Aftalenotitsen oplyser ikke andet om kompensationens præcise størrelse, end at den højest må udgøre 80 pct. af omkostningerne og 80 pct. af indtægtstabet i kompensationsperioden. Ministeren bedes derfor oplyse, hvordan Slots- og Kulturstyrelsen vil fastsætte det præcise støttebeløb, herunder om det vil være på baggrund af en konkret og individuel vurdering af hver enkelt ansøger, eller om der vil blive tilstræbt at lave en model med ensartede støttesatser ud fra nogle givne kriterier?
Den del af nødpakken, der relaterer sig til kulturinstitutioner med driftstilskud fra Kulturministeriet, dækker kun indtægtstab frem mod 8. juli. Mange museer ved imidlertid endnu ikke, om de får lov til at genåbne fra 8. juli. Ministeren bedes derfor tilkendegive, hvornår regeringen regner med at kunne melde noget ud i fht. åbning af museerne, og om regeringen vil være indstillet på at forlænge kompensationsperioden, hvis nedlukningen fortsætter efter den 8. juli.
Jeg vil gerne bede om en bekræftelse af, at cirkusser, der har mindre end 350 pladser, og som derfor falder uden for arrangementsordningen, kan søge støtte via nødpuljens afsnit om sæsonbetonet scenekunstvirksomhed.
Spørgsmål vedrørende arrangementspuljen:
Jeg vil gerne bede om en bekræftelse af, at 4-ugers-reglen i arrangementsordningen skal forstås således, at man godt kan få kompensation for fire ugers aflyste forestillinger på samme lokalitet, også selvom spilleperioden varer længere end fire uger. Man mister således ikke retten til kompensation, hvis spilleperioden på en bestemt lokalitet varer mere end fire uger, men man kan i disse tilfælde kun kompenseret for de første fire uger.
Spørgsmål vedrørende kunstnerordningen:
Jeg har fået en henvendelse fra en herboende britisk kunstner, som har indgivet ansøgning om dansk indfødsret. Han spørger, om det vil påvirke hans muligheder for at få dansk statsborgerskab, hvis han søger den midlertidige kunststøtteordning. Kan ministeren evt. i samarbejde med udlændingeministeren levere en afklaring af dette spørgsmål?
Jeg har fået en henvendelse fra en dansk musiker, der fortæller mig, at Kulturministeriet i en mailudveksling har oplyst, at flyttede koncerter ikke betragtes som aflyste og derfor ikke kompenseres i forbindelse med kunstnerordningen. Det må være en fejl. Vi diskuterede jo eksplicit problemstillingen i forbindelse med kunstnerordningen, hvor der var flertal for at afvise et ændringsforslag, der handlede om at indføre et krav om tilbagebetaling af støtte for værker, der udløser indtjening senere i 2020. Kan ministeren bekræfte, at en kunstner godt kan få kompensation for flyttede koncerter, forestillinger og udstillinger.
Inde på virk.dk fremgår det, at ordningen for selvstændige er begrænset til kompensation for omsætning, der er foregået i Danmark. Kan kulturministeren bekræfte, at den midlertidige kunststøtteordning ikke indeholder et tilsvarende krav om, at den tabte indtjening skulle være foregået i Danmark, og at ordningen således også vil kunne kompensere for aflyste kontrakter med udenlandske arbejdsgivere, herunder fx et udenlandsk teater.
Opslaget opnår 348 reaktioner, heraf 45 kommentarer. Kommentarerne er virkelig glade for Zenia Stampes utrættelige arbejde.
I næste opslag skriver hun:
Gode nyheder til kunstnere, der søger kompensation for tabte indtægter: I kan godt modtage kompensation for udskudte arrangementer, jf. nedenstående mail til musiker Ronnie Flybjerg. Jeg ved, at I fik en anden besked fra Kulturministeriet for nogle dage siden. Men det var en fejl. Vi afviste helt bevidst at lave en sådan begrænsning, da vi sad og forhandlede ordningen.
Til ministeriets og medarbejdernes forsvar skal det dog siges, at det er svært at undgå fejl, når det hele skal gå så hurtigt. Men så er det godt, at vi andre er opmærksomme, og at ministeriet retter ind. Tak til Kasper Langkjær for at gøre mig opmærksom på problemet, så jeg kunne rejse spørgsmålet over for ministeriet.
“Kære Ronnie
Jeg skriver for at gøre dig opmærksom på, at der er kommet klarere retningslinjer for definitionen af tabt kunstnerisk indtægt. Det betyder, at det nu er muligt at søge støtte til tabt kunstnerisk indtægt i perioden 9. marts til og med 8. juni på baggrund af aflyste og udskudte arrangementer. Denne ændring har betydning for de scenarier, du beskriver i 2.a), 2.d) og 2.e), hvor det nu er muligt for dig at søge støtte for den tabte kunstneriske indtægt.
Hvis du har opfølgende spørgsmål, er du meget velkommen til at tage kontakt til os igen. Du er også meget velkommen til at sprede ordet om de nye retningslinjer for tabt kunstnerisk indtægt.
Opslaget giver 182 reaktioner, heraf 29 kommentarer. Kommentarerne bakker Stampe op. En enkelt er træt af, at Stampes retorik virker nedgørende i forhold til andre partier. Der er desuden en række mere teknisk betonede spørgsmål.
Alt er dog langt fra lyst, set fra Zenia Stampes bord:
Jeg har lige haft et dybt bekymrende møde med Erhvervsministeren og Kulturministeren. Noget tyder på, at regeringen har lusket en ændring igennem af kompensationsordningen for aflyste arrangementer, der betyder, at det fremover kun vil være arrangørerne, der får økonomisk kompensation, hvorimod de kunstnere, hvis optrædener er aflyst, ikke får noget. Det vil i så fald være en gedigen svinestreg over for landets kunstnere og de politiske partier, som har forhandlet aftalen.
Sagen er: I den gamle ordning hed det, at ”Arrangører, der alene ønsker kompensation for honorar til kunstner, skal indsende dokumentation for betaling af honoraret, den aftaleretlige forpligtelse til betaling ved aflysning, samt dokumentation for at arrangørens forsikring ikke dækker honoraret”.
Men i den nye version af ordningen, som vi forhandlede i weekenden, har regeringen pludselig sneget en ny formulering ind: ”Arrangørerne skal honorere kontraktlige forpligtelser med leverandører, venues og kunstnerne, som arrangørerne ikke kan frasige sig.” Hvad betyder det sidste? At arrangørerne skal melde force majeure og frasige de ellers uopsigelige kunstnerkontrakter for overhovedet at få kompensation fra hjælpepakken?
Det er der i hvert fald mange i branchen – både arrangører og kunstnere – der frygter. Og frygten får næring, når det pludselig er fjernet fra virksomhedsguiden.dk, at der kan søges artisthonorar. Og når ministrene på det netop afholdte møde ikke kan afvise, at det netop skal læses sådan, men blot lover os en skriftlig redegørelse for den juridiske forskel mellem den første og anden formulering og i øvrigt understreger, at dette er en arrangørpakke, og ikke en kunstnerpakke. Ja, så bliver jeg også virkelig bekymret.
Hvorfor har regeringen på INTET tidspunkt fremhævet over for folketingets partier, at den har ændret en formulering, der kan få vidtgående økonomiske konsekvenser for landets kunstnere?
Det er et eklatant tillidsbrud, og jeg er simpelthen så træt af, at alt, hvad der kommer fra regeringen på kulturområdet, skal læses som fanden læser biblen.
PS: Jeg håber selvfølgelig, at regeringen kommer med en skriftlig redegørelse, der viser, at kunsterne ikke er dårligere stillet med den nye ordning. Og så vil jeg selvfølgelig trække mine hårde ord tilbage. Men dette også blot som en advarsel om, at vi vil se med meget alvorlige øjne på det, hvis det viser sig, at de bevidst har forsøgt at luske denne forringelse igennem uden at orientere os.
Opslaget opnår knapt 700 reaktioner, heraf 133 kommentarer. Kommentarerne er i mange niveauer. Enkelt mener slet ikke, kunstnere skal have kompensation. En del ser regeringen som decideret kulturfjendsk og er glade for Zenia Stampes ihærdige arbejde. Mange prøver at forstå de ret komplicerede juridiske sondringer, der er tale om. Det handler blandt andet om definitionen på force majeure og om at sikre, at der ikke udbetales dobbelt-kompensation i forbindelse med arrangementer.
Kulturminister Joy Mogensen afslutter de mange corona-opslag i april med denne overvejelse vedr. genåbning:
LANGSOM GENÅBNING – HVAD ER DE NÆSTE SKRIDT?
Jeg ved, at hele kultur- og kirkelivet i Danmark tripper for at kunne åbne igen. Det kan jeg sagtens forstå.
Jeg er også selv utålmodig, og jeg glæder mig til, at vi snart igen kan få lov til at tage del i det kultur- og åndsliv, som vi holder så meget af.
Tænk at kunne gå på museum igen, bruge vores biblioteker, besøge de smukke kongelige haver og parker, gå i teatret, holde bryllupper og gudstjenester, søge håb og samvær i vores religion, heppe på vores favorithold på et fyldt stadion, grine til stand-up og gå til koncerter.
Men vi er nødt til at vægte de sundhedsfaglige hensyn højt. Genåbning skal ske på en gradvis og kontrolleret måde. Og det er vigtigt for mig at understrege, at beslutningen om en ansvarlig model for genåbning af samfundet og kultur- og kirkelivet ligger hos regeringen og hos de politiske partier i fællesskab.
Ligesom alle andre samfundsområder, så må vi forsøge at væbne os med tålmodighed.
Men I kan regne med, at jeg i de kommende uger vil gøre alt, hvad jeg kan for, at kulturen, idrætten, foreningslivet, kirken og de andre trossamfund bliver tænkt med.
Jeg er derfor gået i gang med at invitere museer, idrætsliv, folkekirken, teatre, spillersteder og andre relevante aktører til møder, hvor alle får mulighed for at byde ind med idéer og input til, hvordan vi skal sikre en ansvarlig genåbning.
I kender jeres institutioner og publikum bedst – og jeg har brug for jeres input, som jeg kan bære videre til et fælles overblik – der kan traffes beslutninger på baggrund af.
Vi skal igennem krisen sammen.
Opslaget opnår 390 reaktioner, heraf 49 kommentarer. Samtlige kommentarer består af forslag til, hvilke typer kultur- (og kirke-) institutioner som først skal åbnes.
Regionale spillesteder
Joy Mogensen skriver:
MUSIKKEN. 🎸👩🎤🎼
Vi har 18 skønne regionale spillesteder i Danmark. Lige nu er døren til dem lukket, men når de åbner igen, står de klar til at give os de musikalske oplevelser, som så mange af os længselsfuldt glæder os til igen.
For at de regionale spillesteder kan få deres statslige tilskud, skal de leve op til en række måltal om koncerter m.m.
I dag er budskabet til dem, at de ikke skal være bange for deres tilskud fra staten.
Den kommer, uanset om de kan leve op til deres rammeaftale.
Mange steder har kommunerne taget initiativ til at hjælpe lokale virksomheder, og jeg håber at kommunerne også vil være med til at holde hånden under spillestederne og ikke kræve deres tilskud tilbage.
Opslaget henviser til en artikel i Fredericiaavisen (!?): Regionale spillesteder beholder tilskud.
Opslaget opnår knapt 200 reaktioner, heraf 22 kommentarer. Der er tilfredshed med løsningen. Enkelte efterlyser dog også en løsning for de spillesteder, som ikke er omfattet af støtteordningen.
Radio24syv
Sagen om Radio24syv lever fortsat, i hvert fald hos Radikales Jens Rohde:
Men Radio Loud vandt jo klart skønhedskonkurrencen over Radio 24syv, så det kan da ikke passe……..
Jeg har i dagens anledning her til morgen stillet en yderligere spørgsmål til kulturministeren:
1) Hvilke overvejelser gør kulturministeren sig efter den seneste Gallup/Kantar elektroniske måling af Radio Louds lyttertal, hvor man for første gang i dansk radiohistorie ikke har kunnet registrere nogen lyttere til en landsdækkende radio i stationens første sendeuger?
Begrundelse:
Til sammenligning havde TV2 Radio 592.000, Radio 24syv 392.000 og Radio4 ca. 400.000 lyttere i stationernes første sendeuger. Alle stationer blev kritiseret for skuffende lyttertal.
Det lavest målte lyttertal i seneste måling er 9.000 ugentlige lyttere, og det lavest målte tal for kommercielle lokalradioer er 11.000 ugentlige lyttere i et lille sendeområde i Vendsyssel.
2) Er ministeren stadig overbevist om den radiofaglige saglighed i Radio og TV nævnets pointafgørelse i skønhedskonkurrencen mod Radio 24syv?
3) Vil ministeren overveje at indkalde Radio Louds ledelse til et møde med henblik på at få en drøftelse af de skandaløse lyttertal?
4) Mener ministeren, at det er politisk legitimt at bruge offentlige midler på radiostationer, hvis lyttertal ikke kan måles?
5) Kan ministeren bekræfte, at der jvf bekendtgørelsen vedr. den landsdækkende DAB-kanal er krav om en selvstændig nyhedsredaktion?
6) Vil ministeren i detaljer redegøre for Nyhedsredaktionens uafhængighed på Radio Loud og årsagen til dens beliggenhed på Vestergade165D i Svendborg, som er Radio Diablos adresse.
Begrundelse: Det fremgår af Radio Louds hjemmeside, at nyhedsredaktionen har hjemadresse hos Radio Diablo.
7) Kan ministeren bekræfte, at adressen Vestergade 165D også huser Classic FM?
Begrundelse: Classic FM er ejet af Jysk Fynske Medier, som også er medejer af Radio4.
8) Kan ministeren bekræfte, at Radio Diablo driver Radio Classic FM på franchisebasis?
9) Kan ministeren bekræfte, at Ole Mølgaard stadig figurerer som bestyrelsesmedlem på Radio4’s hjemmeside og vil ministeren forholde sig til interesse- og programfællesskaberne mellem Radio Diablo og Jysk Fynske Medier gennem Classic FM beskrevet i tidligere spørgsmål i henhold til bekendtgørelsens § 21:
Tilladelse i henhold til § 1 kan ikke meddeles DR, tilladelseshaver til den fjerde FM-kanal eller evt. deltagerne i et konsortium bag denne kanal med en ejerandel over 10 pct. Hverken DR, tilladelseshaver til den fjerde FM-kanal eller evt. deltagerne i et konsortium bag denne kanal med en ejerandel over 10 pct. må have kontrol over eller bestemmende indflydelse i den selvstændige juridiske enhed, jf. § 20, eller virksomheder, der har kontrol over eller bestemmende indflydelse i enheden.
Der ønskes svar på regeringens holdning og vurdering og ikke Radio og TV Nævnets vurdering, da Nævnet har udspillet sin rolle som myndighed, man som mediepolitiker kan tage seriøst og have tillid til.
Opslaget henviser til en artikel i Politiken: Efter to uger i æteren: Ingen gider lytte til Loud.
Opslaget giver 1.500 reaktioner, heraf 255 kommentarer, som stort set alle er glade for, at Jens Rohde fastholder diskussionen om lukningen af Radio24syv. Enkelte gør dog opmærksom på, at sammenligningen af lyttertal ikke er rimelig, idet de øvrige radiokanaler har sendt på FM.
Helsingør Dagblad overlever
Birgitte Bergman glæder sig:
De lokale medier er vigtige for vores sammenhængskraft og demokrati. Derfor er det også en rigtig god nyhed, at Helsingør Dagblad nu overdrages til Jysk Fynske Medier
Et stort tillykke til Helsingør Dagblad og et stort tak til North Media for at lande en god aftale, så vi kan bevare vores 153 år gamle Dagblad.
North Media A/S har indgået en aftale med Jysk Fynske Medier om, at de overtager North Media Aviser A/S. Closing forventes gennemført den 30. april med overtagelse den 1. maj 2020.
North Media Aviser udgiver Helsingør Dagblad, Lokalavisen Nordsjælland samt otte lokalaviser i hovedstadsområdet, og nyhedssitet kbhLIV.dk m.m.
Efter frasalget udgiver North Media koncernen ikke længere aviser.
”Avisudgivelse har været en del af kernen i North Media A/S siden 1978, men markedet for udgivelse af aviser er blevet udfordret, og en konsolidering af markedet er efter deres opfattelse en god løsning. De er derfor glade for at kunne overdrage aviserne til en stærk industriel ejer i Jysk Fynske Medier, som har størrelse og kapacitet til at sikre den fortsatte drift af aviserne” siger ordførende koncerndirektør & CFO Kåre Wigh.
Overdragelsen af North Media Aviser inkluderer alle medarbejdere i Hovedstadens Mediehus, på Helsingør Dagblad og Lokalavisen Nordsjælland.
Opslaget henviser til en artikel i Helsingør Dagblad: Helsingør Dagblad solgt.
Opslaget opnår 22 reaktioner, heraf en enkelt positiv kommentar.
Også kulturministeren glæder sig over, at Helsingør Dagblad fortsætter:
LOKALE MEDIER. 🗞📸Dejligt at Helsingør Dagblad nu får mulighed for at fortsætte med en ny ejer!
I dag har Jysk Fynske Medier @jfmedier meldt, at de overtager ejerskabet af avisen fra North Media Aviser. Det er godt nyt for de mange engagerede borgere i Helsingør og Nordsjælland, der flittigt læser og følger med i deres lokale dagblad.
Det er vigtigt for regeringen, at vi har nogle stærke lokale nyhedsmedier i hele landet, der kan understøtte vores demokrati og skabe sammenhængskraft.
Når Helsingør Dagblad nu får mulighed for at overleve, styrker det min tro på, den hjælpeordning, som regeringen og Folketinget har strikket sammen til de lokale medier, kan skabe fremtidstro.
Opslaget, som opnår 25 reaktioner, henviser til en artikel i Ekstra Bladet: Jysk Fynske Medier redder Helsingør Dagblad.
Vi har brug for stærke lokale medier – for vores fællesskaber og fordi, man ikke kan have et lokalt demokrati uden lokale medier. Det er en ny chance for Helsingør og Nordsjælland, og nu håber jeg selvfølgelig, at borgere og erhvervsliv i lokalområdet fortsat vil støtte aktivt op om Helsingør Dagblad.
EU
Kulturministeren skriver:
Europa er et fællesskab af ideer og værdier.
Det har stået klart i løbet af den seneste uge, hvor jeg har mødtes med mine europæiske ministerkolleger.
På trods af vores forskelle er vores fællesskaber omkring kultur og idræt alle ramt af den nødvendige nedlukning.
Vi delte erfaringer om hjælpepakker, men også ideer de mange nye fællesskaber, som er blomstret op, og hvordan vi kan hjælpe dem.
Kulturen udgør på hver sin måde rygraden de europæiske samfund. Så selvom kulturpolitikken er organiseret i hvert enkelt medlemsland, så kan vi lære af hinanden i kampen mod Corona-pandemien i Europa.
Alle står vi i en situation uden fortilfælde, og er på et splitsekund gået til akut-krisehåndtering i stor skala. Så konstruktivt at have nogen at erfaringsudveksle med.
Opslaget opnår 166 reaktioner, heraf seks kommentarer. En enkelt kommentar forholder sig til det europæiske og fremhæver, at kulturen bar Østeuropa gennem de hårde tider.
OL
Stén Knuth, Venstre, har ros til regeringen:
Kæmpe ros til regeringen, Salling Fondene og Kirkbi-koncernen for at have fundet 40 mio. kr., som skal bruges til at holde vores atleter skarpe til næste års OL i Japan.
Skal ikke trætte jer med at jeg har været med til OL 😉, men til gengæld vil jeg bare stillet sige, at det skaber ro om træning og forberedelse der er guld værd, når man som atlet skal fokusere på at konkurrere, samt forhåbentligt at vinde en medalje, ikke kun til sig selv, men jo også Danmark.
Tillykke til atleterne, DIF og Team Danmark, og endnu engang tak til bidragsyderne
Opslaget henviser til en artikel i Jyllands-Posten: Stor millionstøtte til danske OL-atleter: »Perfekt timing«.
Også kulturministeren glæder sig:
STØTTE TIL DE DANSKE TOPATLETER 🥇🏆🚴♀🚴🏼♂
Det var den rigtige beslutning, men en kæmpe skuffelse for rigtig mange, at sommerens OL og PL i Tokyo måtte udskydes pga. COVID-19.
Oven i det, så sætter det også den danske forberedelse under ekstra pres, når der er endnu et år til, at atleterne skal i aktion. Derfor er regeringen klar med en ekstra håndsrækning på 15 mio. kr. til atleternes forberedelse, så vi kan stille stærkt op til næste års OL og PL.
Opslaget opnår 119 reaktioner, heraf 12 kommentarer. Ingen af kommentarerne forholder sig til opslagets indhold.
Absolute Music 2
Diskussionen om kulturministerens musiksmag, får et par SF’ere på banen. Først Charlotte Broman Mølbæk:
Ej stop lige musik-snobberiet 🧐
Hvem skal bestemme hvilken musik, der er sejt og hvad der er kikset?
Vi er forskellige og musik har forskelligt udtryk. Jeg ryster gerne mås til Shakira og flyder ind i Bon Ivers univers. Diversitet er vigtig
Opslaget giver 145 reaktioner, heraf 58 kommentarer, som alle er enige med Charlotte Broman Mølbæk.
Anna Brændemose er enig med sin partifælle:
Man hører tit, at folk synes politikere er alt for elitære og ikke optaget af de samme ting som befolkningen. Når vi så har en kulturminister, der går ud og siger, at hun godt kan lide popmusik, så er det lige pludselig et problem, fordi det ikke er finkulturelt nok. Jeg kan ærligt talt ikke se problemet. Magthaverne skal repræsentere befolkningen, og en stor del befolkningen kan godt lide pop. Det kan jeg også, og jeg havde personligt glædet mig til sommerens koncerter med Thomas Helmig og Taylor Swift.
Opslaget opnår 76 reaktioner, heraf 15 kommentarer. Kommentarerne er enige, bortset fra en enkelt som skriver, at “buffet ikke er en livret”.
Joy Mogensen selv skriver:
Jeg kan ikke fordrage at blive sat i bås🧐.
Sådan tror jeg de fleste har det.
Jeg blev socialdemokrat med forkærlighed for kulturpolitik netop fordi politik for mig handler om at give folk mulighed for at bryde ud af de båse, andre har sat dem i🌹.
Det gælder i livet generelt såvel som i forhold til kultur, herunder musiksmag…!
Musik er for mig noget af det mest livsbekræftende. Så når jeg har mødt en med en anden musiksmag end min egen, har jeg oftest reageret med nysgerrighed.
Det har givet mig en bred musiksmag, der begyndte med klassisk og har bevæget sig via viser og pop til opera og rock.
Så når mange de seneste par dage har ønsket at sætte mig i bås, fordi jeg har udtalt at Absolute Music var et væsentlig soundtrack til min ungdom, og musik jeg stadig lytter til med glæde.
Så er mit svar, at jeg til hver en tid vil forbeholde mig retten til at synge lige højt med på Verdis fangekor fra Nabucco som De Nattergale.
Jeg dagdrømmer gerne fra Leonard Cohen til Åbent Landskab af Ulf Lundell.
Og du kan lokke mig ud på dansegulvet med alt fra Muse til Melodi Grand Prix.
Hvis du kender følelsen, så kommenter gerne med din yndlingsmusik. Uanset om den er kitsch eller klassisk❤️🎼
Lad os være mere nysgerrige og mindre fordømmende overfor hinanden. Ikke mindst i kulturen. Det kunne jo være at den anden har opdaget noget godt før dig.
Pas på hinanden derude.
Opslaget henviser til den omdiskuterede artikel i Gaffa.dk: Kulturminister Joy Mogensen om sin musiksmag: – Jeg var en håbløs poptøs som teenager.
Opslaget opnår godt 2.500 reaktioner, heraf hele 355 kommentarer. Kommentarerne viser en entydig opbakning til Joy Mogensens ret til at have haft den udtrykte musiksmag som ung. Mange bekender egne “synder”. En del går ind i den ironiske diskussion om hvilket Absolute Music-album, som var det bedste.
Regionale Spillesteder 2
Charlotte Broman Mølbæk slutter april med dette opslag:
Stort tillykke til de 19 spillesteder👍
Men… et kæmpestort ØV over at vi i Randers har mistet turbinen som regionalt spillested 😢🤯
I januar blev Randers kåret som årets live-musikby, så det er en virkelig trist udvikling.
Opslaget opnår 59 reaktioner, heraf 31 kommentarer. Alle kommentarer er enige med Broman Mølbæk i at det er ærgerligt. Enkelte mener at der er for mange regionale spillesteder i Aarhus. En enkelt mener også at Pavillonen i Grenaa havde fortjent anerkendelse som regionalt spillested. En anden mener at Generator i Ringkøbing burde tildeles støtte.
I en efterfølgende dialog foreslås flere penge til området. Dette afviser Charlotte Broman Mølbæk og mener i stedet, at kriterierne skal ændres, så der “bliver mere lokal forankring”, hvilket dog ikke defineres nærmere. Undervejs i diskussionen opstår lidt forvirring, idet nogle tror at “regionale” spillesteder udpeges af regionerne.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på de nye ordføreres opslag fra 1. til 30. april 2020.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://www.binance.info/join?ref=GJY4VW8W