Aktuelt · Clip · Teater og dans
Aftale om Det Kongelige Teater strammer musicalkrav
Kulturministerens klart udtalte ambition før forhandlingerne om den politiske aftale for Det Kongelige Teater for 2021-2024 var, at teatret “kan opføre flere musicals i fremtiden”.
Dette ønske vakte aktiv modstand, både fra etablerede musicalscener og politisk. Den nye politiske aftale om Det Kongelige Teater for 2021-2024, som er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Frie Grønne og Alternativet indeholder disse komplekse krav for opsætning af musicals på Det Kongelige Teater:
Det skal være entydigt, at der er tale om en opsætning, som Det Kongelige Teater selv kan præge med kunstnerisk udtryk, og dette rummer en eller anden for kunstnerisk nødvendighed, dvs. bidrager til forståelse og relevans af et værk.
Det Kongelige Teater skal opføre værket på en måde, som private producenter ikke ville kunne.
Det kan være i form af nyskrevet, original musikdramatik, der udfordrer de gængse rammer for genren og sætte nye standarder. Det kan også være ved at opsætte eksisterende værker på kunstnerisk nytænkende måde.
Det Kongelige Teater opsætter ikke ‘konceptmusicals’, det vil sige musicals med faste krav til opsætningen af forestillingen.
Repertoirevalget skal altid tage hensyn til private producenter på markedet. Det Kongelige Teater må således ikke opføre et værk, hvis en privat producent i Storkøbenhavn inden for de seneste syv sæsoner har opført værket med mindre den private producent giver samtykke hertil. Det Kongelig Teater skal varsle over for private producenter i hele landet tre år før, Det Kongelige Teater vil opsætte en given musical. Hvis en privat producent vil spille forestillingen i Storkøbenhavn inden for tre år og meddeler dette senest tre måneder fra varslet, skal det Kongelige
Teater afstå fra sætte forestillingen op som varslet.
Denne tekst erstatter den tekst som stod i den politiske aftale om Det Kongelige Teater for 2016-2019, dengang indgået mellem Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti. Aftalen for 2016-2019 var en ren gentagelse af den tekst, som havde stået siden aftalen for 2008-2011:
Det bør være entydigt, at der er tale om en opsætning, som Det Kongelige Teater selv kan præge med et kunstnerisk udtryk, og at dette udtryk rummer en eller anden form for kunstnerisk nødvendighed. Repertoirevalget for de nævnte genrer bør ligeledes være båret af overvejelser over, hvilke sammenhænge en given forestilling tidligere er blevet opført i. Er der tale om, at stykket helt overvejende tidligere har været sat op på kommercielle teatre i Danmark og i udlandet – bør Det Kongelige Teater – kun i tilfælde, hvor der er tale om en meget markant kunstnerisk nytænkning – sætte et sådant stykke op.
Summa summarum: Kravet for at opføre musicals på det Kongelige Teater er uforandret, at der skal være tale om kunstnerisk nytænkning. Fratrukket gummiformuleringen “meget markant”. Til gengæld stilles større krav til planlægningen og mulighed for veto fra private producenter.
Det Kongelige Teater ville altså have været friere stillet, hvis kulturministeren havde undladt at stille krav om flere musicals.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.