Aktuelt · Biblioteker · Film · Musik · Politik
Facebook i april: genåbningen af idrætten fylder mest
Genåbningen efter corona handler om prioriteringer. Og her står idrætten tilsyneladende stærkest blandt politikernes kulturordførere.
Idrætten fylder for tiden, både i genåbningsdebatterne og i den almindelige kulturpolitiske debat.
Stén Knuth fra Venstre skriver:
Som Venstres idrætsordfører synes jeg naturligt at idrætten, forenings- og kulturlivet bør genåbnes snarest. Hver dag tæller. Idrætten har i den grad vist samfundssind. De har vist at de kan løfte ansvaret når vi viser dem tilliden. Det så vi sidste år via “superliga-modellen”, vi så det da idrætten og kulturen lavede protokoller som kunne sikre, at der kunne udøves forenings, idræts og kulturvirke under sikre forhold. Noget af det seneste i den retning er denne undersøgelse der viser, at svømning kan foregå sikkert. Én af pointerne er: – Undersøgelsen viser, at for hver 76923 personer, der gennemførte svømmetræning i en time i efteråret 2020 blev 1 person yderligere smittet med SARS-CoV-2 (ved en gennemsnitlig holdstørrelse på 15 personer). Prøv lige at læse igen! Derfor. Nu må svømning altså i gang! Det handler om sundhed, samvær, trivsel, relationer, og det gode liv som skal i gang igen. Statsminister, indkald til forhandlinger. Hver dag tæller.
Opslaget henviser til en artikel på Dansk Svømmeunion: Undersøgelse skaber klarhed over smitterisikoen i danske svømmehaller.
Opslaget opnår 60 reaktioner, heraf 10 kommentarer. Flere kommentarer uddyber Knuths synspunkter.
I næste opslag skriver Knuth:
Idræts- og kulturlivet har taget ansvar og vist samfundssind. Nu må regeringen gøre det samme. Derfor har jeg sammen med Venstres kulturordfører Kim Valentin kaldt ministeren i samråd i morgen. Idrætsorganisationerne bløder. 90.000 medlemmer har forladt organisationerne siden nedlukningen. Især børn og unge. Dem som vi gennem kampagner sammen med idrætsorganisationerne har arbejdet så hårdt på, at engagere i idræt og bevægelse. I sidste uge var det Dansk Svømmeforbund, der med en rapport fra Aarhus Universitet kunne påvise, at der ikke skete smitte, da 80.000 danske svømmere sidste år trænede svømning en time om ugen i hold på 15. Andre data bekræfter, idrætsorganisationerne med ”superligamodellen” har vist, at de kan afvikle fodboldkampe og andre udendørs events med tilskuere på ansvarlig vis. Hver dag tæller.
Opslaget henviser til en artikel på Jyllands-Posten: Idrætten har vist samfundssind.
Opslaget opnår 60 reaktioner, heraf syv kommentarer. Alle ønsker hurtigere genåbning.
Og mere fra Knuth:
Idrætten er en del af løsningen, og derfor kæmper vi i Venstre, også for at få genåbnet al idræt herunder fitness. Bekymringerne står i kø i denne artikel fra Berlingske, med gode pointer fra Allan Nyhus, Charlotte Bach Thomassen og professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen Rigshospitalet. 90.000 mistede medlemmer i vores foreninger, 20-30% mistede medlemmer i fitness centrene jf formand Morten Brustad DFHOISTS. Det bliver (og måske allerede er) en sundhedskatastrofe hvis ikke snart vi kommer mere i gang. Det maser vi fortsat med, og har tillid til at idrætten og fitness centrene naturligvis også passer godt på danskerne og vores helbred. Hvilken anden interesse skulle de ellers have?? I går i Berlingske, med artikel om stor undersøgelse i USA, der skriver at din chance er dobbelt så stor for at overleve, hvis du bliver smittet med corona, hvis du er aktiv. Vi skal i gang nu, idrætten er en del af løsningen – hver dag tæller.
Opslaget henviser til en artikel på Berlingske: I otte måneder har svømmehallen ligget stille, og Allan har set hvert femte medlem forsvinde.
Opslaget opnår 50 reaktioner, heraf otte kommentarer. Alle kommentarer ønsker forskellige idrætsaktiviteter åbnet snarest muligt.
Hvad med sommerrevyerne?
Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti er optaget af et andet kulturområde:
Vogn nu op, kulturminister!! Sommerrevyerne er en del af dansk kultur…!
Opslaget opnår 750 reaktioner, heraf 80 kommentarer. Mange bruger opslaget til at give sit (negative) besyv med om den siddende kulturminister. En del morer sig over Messerschmidt stavevanskeligheder. Og så er der dem, som bare ikke kan lide sommerrevyer eller synes, at der er andet, der haster lige så meget i genåbningen.
Kulturminister Joy Mogensen fra Socialdemokratiet skriver:
Sent i aftes indgik 9 ud af Folketingets 10 partier aftale om, at kultur- og foreningslivet næste onsdag – den 21. april – kan åbne mere, end der først var udsigt til. Som planlagt bliver det en åbning for museer, biblioteker og kunsthaller, og afstandskrav og arealkrav er nu også på plads. Der skal holdes minimum 1 meters afstand, og der skal være 4 m2 pr person, der står eller bevæger sig rundt. Der er skabt klarhed for foreningslivet for børn og unge under 18 år, således at det både bliver aktiviteter for idræt og øvrige foreningsaktiviteter, herunder musik- og kunstskolerne fra den 21. april. Børn og unge må maksimal samles 25 personer, men ikke gennemføre sangaktiviteter. Der bliver også lempet på anbefalingerne til Folkekirken og trossamfund i forhold til kirkelige aktiviteters varighed og anbefalinger om sang. Af nye tiltag, det har været muligt at få rykket frem, er jeg rigtig glad for, at dag- og ældrehøjskolerne kan åbne igen med testkrav i stil med uddannelsesområdet. Og at ældre over 70 år kan begynde at dyrke indendørs foreningsidræt, dog max 10 personer samlet. Endelig bliver der åbnet for publikum til de øverste fodboldligaer i sektioner og med testkrav. Jeg er fuld bevidst om, at der stadig er mange, som glæder sig til, at de kan komme i gang og få svar på retningslinjer, så bare lige lidt ord om hvad der venter lige rundt om hjørnet. I næste uge holder ekspertgruppen nemlig sit sidste møde om deres anbefalinger for store arrangementer (alle publikumsarrangementer, udendørs såvel som indendørs, siddende og stående, indenfor idræt, musik og kulturliv, samt konferencer og messer). Derefter skal disse anbefalinger forhandles af partierne bag genåbningsaftalen. Øvrige afklaringer vil blive forhandlet op mod næste fase, der begynder den 6. maj. Her er det planen at åbne af spillesteder, teatre, biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter, samt indendørs idræt for voksne over 18 år. I mellem tiden vil jeg glæde mig over, at kulturlivet igen er stærkt med fremme hver eneste gang, vi åbner for mere og mere af samfundet.
Opslaget opnår 950 reaktioner, heraf 250 kommentarer. Opslaget medfører to typer reaktioner: de som er glade for at være en del af genåbningen og de som er skuffede over ikke at være en del af genåbningen.
Kim Valentin fra Venstre skriver:
SUPERLIGA SUPERLIGA …. åbner 🥳🥳 så skal vi på stadions igen – fedt det er jeg tilfreds med … men man glemte andre idrætsgrene udenfor. Vi presser på 🙏💙
Opslaget opnår 70 reaktioner, heraf 12 kommentarer. Kommentarerne er positive. En enkelt gør opmærksom på, at tennis starter tidligt i maj.
Charlotte Broman Mølbæk fra SF skriver:
YES! I DAG ÅBNER DET INDENDØRS FORENINGSLIV FOR BØRN OG UNGE UNDER 18 🤩🙌 Hvilken forening har I savnet? Tag dem gerne – lad os give dem lidt opmærksomhed og medvind, de trænger med garanti til det 🤗❤️ Jeg er så glad for, at rigtig mange børn og unge i dag endelig kan komme tilbage i deres fællesskaber. Ligesom idrætsforeningerne er det generelle foreningsliv, musikskolerne og kulturskolerne en rigtig vigtig del af vores børn og unges liv. Efter i så lang tid at have været fanget derhjemme alene, kan de nu vende tilbage til deres kammerater og dyrke deres fællesskaber igen. Uanset om de spiller håndbold, skuespil eller trompet. Det er fantastisk! Fra starten af genåbningsforhandlingerne har børn og unge været vores prioritet i SF. Det er dem og deres fællesskaber, der blev ramt hårdest af nedlukningen, og derfor er jeg så glad for, at vi nu langsomt og forsvarligt kan åbne op og sende dem tilbage. Der er dog stadig mange, som må vente lidt endnu. De unge, som er over 18 år, må fortsat vente, med at komme tilbage til deres indendørs aktiviteter og foreninger. Vi kæmper videre, for at få alle børn og unge tilbage til deres fællesskaber, så hurtigt og forsvarligt som muligt.
Opslaget opnår 80 reaktioner, heraf syv kommentarer.
Kasper Sand Kjær fra Socialdemokratiet skriver:
En ekspertgruppe afleverede i går deres anbefalinger til hvordan vi griber de store forsamlinger og arrangementer an henover sommeren. Lige præcis det der med at samle mange mennesker er nok noget af det allersværeste når man står midt i en global epidemi. Regeringen har indkaldt Folketingets partier i næste uge til forhandlinger, så vi sammen kan finde en vej til en sommer med gode oplevelser og fællesskab – men uden at vi sætter det hele over styr og mister kontrollen over epidemien. Det bliver ikke nemt – men det er nødvendigt. Rundt i Europa kæmper man lige nu med tredje bølge, som betyder udgangsforbud, lukkede samfund og stramme restriktioner. Vi skal ikke havne det samme sted. Men samtidig har vi brug for igen at kunne være sammen og dele de store oplevelser sammen. Heldigvis står vi et godt sted i Danmark lige nu. Det bliver ikke som det plejer – men vi kommer til at gøre vores bedste for at finde den rigtige balance.
Opslaget opnår 40 reaktioner, heraf fem kommentarer. Der er ønsker om tidligere genåbning og forslag om testtelte ved indgangen til festivaller. Sand Kjær henviser til, at det er eksperternes vurderinger man følger – og at flertallet af festivaldeltagere er langt nede på vaccinationslisten.
Fitness, nu!
Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige skriver:
FÅ NU ÅBNET FITNESS! Det giver simpelthen ikke mening at holde dem lukket. Ja, det har det jo faktisk ikke gjort længe. Men kunne de kære magthavere ikke løfte hovedet fra deres regneark et øjeblik og kigge ud i virkeligheden. Lad mig bare lige nævne et par faktorer. – En nylig rapport konkluderer at smitten via kontaktflader er mindre en først antaget. – Eksperter har længe konkluderet at overvægt er problematisk ved corona. – Det fysiske generelle motions niveau er faldet hos befolkningen, hvilket på sigt kan koste dyrt. – Alle i risikogrupperne har fået tilbudt vaccine. Og hvis du stadig ikke er tryg, så kan du jo vælge at vente med at begynde. For det handler ikke længere om håndteringen af corona, men om at vinde fortællingen om håndteringen af corona. Borgerne er nu blot ludo-brikker i Christiansborgspillet. Derfor vil vi desværre nok se flere håbløse små ordninger, rigide regler og småjusteringer, der er så komplicerede og forvirrende at ikke engang politikerne kan finde rundt i dem selv længere. Men det er ligegyldigt for dem. For det giver medietid, hver gang man ændre bare lidt. Så nu skal genåbningen malkes…. Jeg ville ønske, de begyndte at tænke lidt mere på befolkningen.
Opslaget opnår hele 6,000 reaktioner, heraf 600 kommentarer. Kommentarerne har stærke ønsker om at få genåbnet fitness – og at det skal ske uden coronapas. Der er gennemgående meget lidt forståelse for såvel tidligere som nuværende restriktioner.
Efter corona
Zenia Stampe fra Radikale Venstre skriver:
DET HER ER JEG SÅ STOLT OVER I efteråret var mange spillesteder ved at gå konkurs. Det lykkedes ved hjælp af private donationer og hjælpepakker at bremse en bølge af massedød blandt spillestederne. Men det blev tydeligt, hvor skrøbelig økonomien mange steder er på den danske live scene. Derfor brugte jeg en del tid i efteråret på at arbejde sammen med spillestederne og deres organisation, Dansk Live, om at udvikle en mere langsigtet løsning for se mindre spillesteder. Vores københavnske kulturordfører, Christopher Røhl, var også en vigtigt sparringspartner! Vi bragte forslaget om en ny spillestedsordning op i finanslovsforhandlingerne – og fik det igennem! Siden har vi været i tæt dialog med både Dansk Live, Kulturministeriet og Kunstfonden om udmøntningen, og i dag åbner ordningen endelig! Jeg ved, at nogle musikere har været bekymrede for, om vi på denne måde kun kom til at støtte selve driften og administration af spillestederne og ikke dem, der optræder på scenen eller står omme bagved. Men den gode nyhed er, at vi med denne ordning ikke bare sikrer en solid økonomi under landets mange mindre spillesteder, vi skaber også endnu mere aktivitet og endnu flere jobs til kunstnere og teknikere. For når mange mindre spillesteder nu kan se frem til at få fast statslig driftsstøtte, så har de ikke længere brug for den direkte støtte til betaling af kunstnere (honorarstøtten), som de så kan give videre til andre spillesteder. For den skærer vi ikke på. Den kan derfor komme ud og skabe endnu mere musik og endnu flere jobs endnu flere steder i det danske land. Det har været et ekstremt hårdt år for hele Danmarks live-scene. Og det holder stadig hårdt. Det ved jeg! Men jeg er alligevel glad og stolt over, at det i det mindste er lykkedes at bruge krisen til at skabe en mere solid og langsigtet økonomi under vores spillesteder. Musikken skal spille igen! Og vi skal ikke bare tilbage på niveauet før corona. Vi skal endnu højere op!
Opslaget opnår 740 reaktioner, heraf 40 kommentarer. Kommentarerne er entydigt positive til Stampes arbejde for kulturen.
Stén Knuth fra Venstre skriver:
I Venstre, kæmper vi for at mindske bøvlet for foreningsdanmark. GDPR og hvidvask slår vores foreninger ihjel med bøvl og gebyrer. Det har vi sat på dagsorden i folketinget, og agter at holde fast i at vi får drøftet hvordan vi kan mindske det, en drøftelse vi gerne skal have inden sommerferien. Dernæst så har min gode kollega Eva Kjer Hansen samt som medindstillere Bertel Haarder, Anni Matthiesen og jeg selv, stillet beslutningsforslag om, at vi vil have regeringen til at arbejde for, at der kun skal være én indgang når markeder, større fester, større løb mv afholder arrangementer, som kræver myndighedernes tilladelse. Eksemplerne er skræmmende, fx. – Pinsemarked i Gram – 26 ansøgninger til myndighederne. Sørby Marked mere end 20 ansøgninger til myndighederne. Der skal være én indgang, én ansøgning, så vores frivillige ikke løber skrigende bort. De har det hårdt nok med GDPR, hvidvask og coronaresteiktioner. Vi taler også om rigtig mange arbejdspladser i det her, samt rigtig meget økonomi til vores foreninger. Så meget er på spil – hver dag tæller.
Opslaget opnår 100 reaktioner, heraf otte kommentarer. Alle kommentarer er enige med Knuth.
Senere skriver Stén Knuth mere om samme tema:
Venstre, kæmper for at mindske bøvlet for foreningerne og hele frivillighedsdanmark. Både når det kommer til tåbelige og bureaukratiske regler om hvidvask og GDPR, men også når det kommer til de mange frivillige der hvert år skaber glæde for mange lokalsamfund, men også rigtig megen økonomi til foreningernes virke. Vi ønsker at skabe én indgang (én ansøgning) for organisationer eller frivillige der afholder markeder, fester, festivaler arrangementer i det hele taget hvor myndigheder skal spørges om lov. Tit og ofte skal man søge både 15-20-25 myndigheder for at lave arrangementer. Det slår de frivillige ihjel, det ødelægger mulighederne for foreningernes tilbud til os borger. Det ønsker vi at gøre noget ved.
Opslaget opnår 70 reaktioner, heraf 10 kommentarer. Kommentarerne bakker op om Venstres arbejde for foreningerne.
Zenia Stampe fra Radikale Venstre skriver:
Jeg tror, at der venter en ny kulturel guldalder efter corona! 2020’erne kan blive lige så brølende og fulde af livsappetit og kulturel skaberkraft som 1920’erne! Det har jeg skrevet en kronik i Berlingske om. I kronikken opfordrer jeg også til, at vi kulturpolitikere fortsætter det gode samarbejde, som pandemien har fremtvunget. Det vil derimod være århundredets forspildte mulighed, hvis vi lader kulturdebatten falde tilbage i skyttegravene. Lad os fejre Danmark med kultur. Sammen!
Opslaget henviser til en artikel på Berlingske: Zenia Stampe håber på en kulturel guldalder efter corona: Nu kommer vores brølende 20ere.
Opslaget opnår 460 reaktioner, heraf 40 kommentarer. Opslaget, og kronikken, giver tydeligvis et tiltrængt håb for de, som kæmper med udvikling af kulturen i denne tid.
SuperLeague
Stén Knuth fra Venstre reagerer hurtigt – næsten opgivende – på udspillet om en SuperLeague:
Jeg gør mig ingen illusioner, naturligvis handler fodbold også om penge. Men det handler ikke kun om penge. De fleste mennesker på denne jordklode kender fodbold, har hørt om det, spillet det og på det, mange har haft fantastiske oplevelser, mange som har drømt om det, og sikkert også nogle som har haft mareridt over det. Fodbolden har, som alle idrætsgrene, et formål der tjener mere end penge – nemlig fællesskabet. Et fællesskab på alle niveauer. Jeg synes fodbolden i går mistede sin uskyld. Det er trist – jeg bliver trist – for fodbolden er bare så meget mere end penge. Naturligvis håber jeg at man finder hinanden i alt det her, for ingen kan være tjent med den splittelse det her gør.
Opslaget henviser til en artikel på Ekstra Bladet: Super League-præsident står frem: Må redde fodbolden.
Opslaget opnår 30 reaktioner, heraf fem kommentarer. Kommentarerne tvivler på, at projektet bliver til noget.
Om Team Danmark skriver Stén Knuth:
Atleternes stemme styrkes. De får en neutral enhed at rette deres bekymringer hen om mistrivsel, mobning, chikane mv. Team Danmarks (TD) rolle tydeliggøres ift myndighedsdelen, og så vil ingen ansat eller bestyrelsesmedlemmer fra de 62 specialforbund kunne sidde i TDs bestyrelsen. I Venstre, havde vi gerne set, at menige bestyrelsesmedlemmer i de 62 forbund kunne udpeges til at sidde med i TD´s bestyrelse, fordi der sidder rigtig mange kompetente bestyrelsesmedlemmer der kunne være med at kvalificere bestyrelsens arbejde. Det kom vi ikke igennem med, men vi er samlet set for denne reformering. Hele reformeringen af eliteloven udspringer af mishandling og mistrivsel af 16-18 svømmere, som blev afdækket i starten af 2020. Forfærdelige sager, som fik en række konsekvenser bl.a. reformering af loven her. Sammen med øvrige tiltag fra både TD og specialforbundene håber jeg atleterne i fremtiden fortsat mener at have verdens bedste sted at dyrke eliteidræt i, nemlig Danmark 🇩🇰
Opslaget opnår 10 reaktioner.
Techgiganterne
Socialdemokraternes Kasper Sand Kjær har en fjende, techgiganterne:
Techgiganterne har for meget magt. De bestemmer suverænt reglerne for debatten på deres platforme. De sætter vores ytringsfrihed under pres gennem uigennemsigtige censurmekanismer og manipulerer os til at ændre vores adfærd på en måde, som har både sociale, økonomiske, sundhedsmæssige og politiske konsekvenser.
Opslaget henviser til en artikel på Jyllands-Posten: Techgiganterne skal ikke have lov til at definere spillereglerne for vores demokratiske samtale.
Opslaget opnår 60 reaktioner, heraf seks kommentarer.
I næste opslag skriver Sand Kjær:
“Over tid har techgiganterne bid for bid udhulet danske mediers forretningsmodel. De annoncekroner, som før gik til både lokale, regionale og nationale medier, ender nu i lommen på de multinationale pengemaskiner. Værst ser det ud hos de lokale medier, hvor hver fjerde dagbladsredaktion og ugeavis har måttet dreje nøglen om de seneste ti år. Det sander til, og nyhedsørkener breder sig over hele landet. Det er først og fremmest et problem for vores demokratiske samtale. Og én ting er sikkert: Vi kan ikke lade stå til.” På Altinget har jeg skrevet lidt om techgiganternes ansvar for vores demokrati – og hvorfor de selvfølgelig skal bidrage til det økosystem, de i dag hiver penge ud af.
Opslaget henviser til en artikel på Altinget: S: Techgiganter skal bidrage til det økosystem, de er ved at undergrave.
Opslaget opnår 50 reaktioner, heraf 10 kommentarer. De fleste kommentarer tilslutter sig Sand Kjærs synspunkt. En enkelt finder ikke, at årsagssammenhængen mellem faldende annonceomsætning for danske medier og at pengene nu havner fos techgiganterne er dokumenteret.
Kulturminister Joy Mogensen er også optaget af kampen mod techgiganterne:
En af de helt store udfordringer lige nu for vores kulturpolitik og demokrati er, hvordan vi håndterer techgiganterne, fx facebook og Google. De er verdens største og rigeste selskaber og de største kultur- og medievirksomheder. Det var aldrig meningen, at en håndfuld internationale virksomheder skulle blive så magtfulde og helt kunne undgå at bidrage til det fællesskab, de henter værdi fra. Derfor har jeg glæder mig til i aften, hvor Folketinget 1.behandler lovforslag, der skal sikrer, at kunstnere og journalister får betaling for det indhold, der bruges af fx YouTube eller facebook. Når det er sagt, så er de revideringer af den danske ophavsretslov, vi behandler her til aften, kun første skridt på vejen. Men jeg er særlig optimistisk i forhold til, at vi nok skal komme videre efter de nye toner fra. Den amerikanske regering har nemlig meldt sig i kampen for en minimumsskattesats, og dermed står demokratierne i verden nu stærkere overfor techgiganterne. Også disse selskaber skal betale en retfærdig skat til de samfund, de er en del af, og regeringen arbejder derfor aktivt for en global aftale, der sikrer en fair beskatning af den digitale økonomi. Imens arbejder vi i Kulturministeriet videre med at undersøge mulighederne for, hvordan de store streamingtjenester kan forpligtes til at bidrage til dansk indholdsproduktion. Ingen af disse tiltag kan alene rette op på den balance, der på mange områder er skredet med techiganternes lynhurtige indtog som dominerende globale aktører. Det vil tage år, og som vil kræve en indsats på mange forskellige områder. For der er mange problemer, der samler sig omkring de virksomheder: Skattely, ansvar for indhold, polarisering af den offentlige debat, demokratisk kontrol, fri konkurrence, arbejdstager- og intellektuelle rettigheder – for at nævne de vigtigste. Men vi har startet kampen med at få den rigtige regulering på plads på alle områder: Det er nødvendigt for at sikre demokrati og ansvarlighed og fair muligheder i internettets tid. Med lovforslaget i aften styrker vi den danske journalistik og den danske kunst. Med Bidens udmelding er der en ny energi i arbejdet mod en global skatteaftale. Det er med andre ord en af de aftener, hvor politik virkelig giver mening🤓
Opslaget opnår 260 reaktioner, heraf 60 kommentarer. Kun et par kommentarer glæder sig over aftalen. Resten handler om manglende genåbning.
Kasper Sand Kjær fra Socialdemokratiet skriver:
Har aftenvagten i folketingssalen med et vigtigt – også lidt teknisk – lovforslag. Det handler om en række ændringer af ophavsretsloven. Det er vigtigt fordi det samtidig også er det første anslag mod tech-giganternes enorme magt over vores demokrati, nyhedsforbrug og kultur. Lovforslaget styrker rettighedshavere både ift. tv, lyd, musik og pressepublikationer overfor Tech-giganterne. Det er helt afgørende for at sikre, at danske kunstnere, tv-producenter og medier får en betaling for deres arbejde. Og samtidigt nødvendige ændringer for at sikre, at tech-giganterne ikke har konkurrencefordele på grund af ny teknologi, som den eksisterende lovgivning ikke er indrettet efter. Tech-giganterne leverer services som ingen vil være foruden, men vi kan ikke lade dem profitere på et økosystem, som de er ved at undergrave. Hver dag producerer danske rettighedshavere indhold, som tech-giganter fra udlandet profiterer heftigt på. Forhandlingsbalancen mellem rettighedshavere og tech-giganter har alt for længe været helt skæv. Forslaget her er med til at genoprette forhandlingsbalancen, sådan at medier, kunstnere og producenter står stærkere i deres forhandlinger med tech-giganterne. Så de får betaling for deres arbejde, sådan at vi fortsat har danske medier, dansk tv, radio, film og musik i fremtiden. Det er et første vigtigt skridt mod at tage magten tilbage fra tech-giganterne! Jeg håber virkelig, at vi kan samle bred opbakning i Folketinget til forslaget.
Opslaget opnår 110 reaktioner, heraf 10 kommentarer. Opslaget får kun positive kommentarer.
Esport og sportsboykot
Stén Knuth fra Venstre skriver:
Esport Danmark har her til morgen kontaktet mig. De undres. De oplever som mange både i erhvervslivet og i foreningslivet regler, som bare ikke giver mening. Rigtig mange esportsforeninger i Danmark har lavet aftaler med deres lokale skoler om esportsundervisning. 7., 8. og 9. klasses elever kommer en eller to gange om ugen i skoletiden og får undervisning. Det er supergodt. Kompetencer som kommunikation, sprog, strategi, samarbejde og fokusering får de unge med sig. Kl 1600 når skoleelever går hjem står de samme lokaler hvor de samme elever kunne være efter kl 1600 tomme 😳😳😳😳 for den lokale klub må ikke holde åben. Det giver ingen, som i ingen, mening. Derfor er jeg i gang med at spørge undervisningsminister og kulturminister, om de ikke hurtigt kan få rettet det op, så klubberne kan holde åbent, og sådan at de samme elever som går der når de er i skole, kan komme og dyrke deres sport, fælleskaber og foreningen om aftenen. Tak Esport Danmark for at gøre opmærksom.
Opslaget opnår 70 reaktioner, heraf 10 kommentarer. Gennemgående savner man større logik i de gældende restriktioner.
Søren Søndergaard fra Enhedslisten skriver:
Til de politikere som siger, at sport og politik ikke skal blandes sammen, siger jeg: Det er for sent! Spørgsmålet er alene hvilken side, man vil stå på. Sammen med diktaturet i Qatar, som sikrede sig slutrunden ved korruption og hvor kampene skal spilles på gravpladser, hvor græsset er vædet af blod? Eller sammen med dem, som sætter menneskerettigheder i centrum – på og udenfor banen!
Opslaget henviser til en artikel på TV2: Solbakken truer med boykot af VM i Qatar.
Opslaget opnår 330 reaktioner, heraf 35 kommentarer. Der er et sandt virvar af forskellige kommentarer. En del mener, at skytset skal rettes mod Fifa, en del at man bør deltage, men med Amnesty på trøjerne. En del morer sig over, at det bliver nemt for Norge at boykotte….
Velkommen på biblioteket
Kulturminister Joy Mogensen fra Socialdemokratiet skriver:
Velkommen på biblioteket🤩 I dag åbnede mange forskellige aktiviteter i samfundet, takket være vaccinationer, coronapas og danskernes store parathed til at passe på hinanden. Jeg valgte at tage forbi en af vores dygtige biblioteker, Københavns Hovedbibliotek, der også for første gang kunne slå dørene op igen. Solen skinnede, og det var så inspirerende at høre om arbejdet med børn, læselyst og demokrati. Ingen tvivl om at på trods af al den teknologiske udvikling er folkebibliotekerne stadig stærkt drevne af den fri og lige adgang til viden som forudsætningen for at kunne være borger i et demokratisk retssamfund. En forudsætning, som vi i disse år mærker, at vi ikke må tage for givet. For hvis vi skal kunne leve sammen på tværs af vores forskelligheder, skal vi også kunne forstå hinandens virkeligheder. Og her spiller både adgang til fakta og god litteratur en stor rolle i vores måde at opfatte vores liv og samfund. Derfor er det så vigtigt, at bibliotekerne fortsat samler folk i al deres forskellighed fra hele samfundet og i alle aldre om læring, underholdning eller samvær💫
Opslaget opnår 200 reaktioner, heraf 30 kommentarer. Ganske få kommentarer handler om bibliotekerne, det er genåbning af andre områder, som optager. Enkelte spørger til nødvendigheden af coronapas for at komme på biblioteket.
Oscarfejring
Zenia Stampe fra Radikale Venstre skriver:
Tillykke til Thomas Vinterberg og resten af holdet bag Druk. Og tillykke til Mikkel E.G. Nielsen for Oscaren for bedste klipning. Hold kæft hvor er jeg stolt af dansk film! Og hvor er det dog samtidig en fed understregning af, hvor vigtigt det er at investere i kunst og kultur. Kunsten er vores åndelige fordøjelsessystem. Kunsten er vores stemme i verden. Og så er det også big business. For et år siden bad jeg kulturministeren og fødevareministeren redegøre for henholdvis den kreative branche og landbruget og resten af fødevarebranchens betydning for dansk økonomi. Det viste sig, at de to brancher havde nogenlunde samme størrelse. Eksporten og andelen af BNP er nogenlunde den samme, og mens landbruget og fødevareindustrien bidrager med 4 mia. kr. i direkte skatter og afgifter, så bidrager den kreative branche med hele 6,3 mia. kr. Jeg siger det ikke for at nedgøre dansk landbrug og fødevareindustrien. Tværtimod. Jeg sammenligner jo netop med vores verdensførende fødevareindustri for at understrege, hvor vigtig dansk kunst og kultur er blevet for vores økonomi og identitet. I dag er vi både et landbrugsland og et kulturland. I en tid, hvor kulturen konsekvent bliver sendt bagerst i køen, er det her en kærkommen lejlighed til at understrege, at kunst og kultur ikke bare er “for sjov”. Det er åndelig føde i verdensklasse og det er big business. Tænk, hvad vi kunne drive det til, hvis vi også investerede og prioriterede derefter.
Opslaget opnår 1.050 reaktioner, heraf 50 kommentarer. De fleste deler Stampes glæde og er glade for markeringen af kunstens betydning. Enkelte mener ikke, at Zenia Stampe skal blande politik ind i sin hyldest til Oskarvinderen.
Kulturfradrag
Birgitte Bergman fra Konservative skriver:
Kulturministeren mener ikke at S’ kernevælgere får noget ud af et kultur- og oplevelsesfradrag. Som ministeren kommenterer i artiklen nedenfor, så mener hun, at det “blot fungerer som en skattelettelse for dem, der i forvejen bruger kulturen.”🧐 Har ministeren lige gjort sine egne vælgere, til en kunst og kulturløs flok, der kun har interesse i en håndbold kamp? 😱 Og hvilke bud kommer ministeren og regeringen med?🤷♀ Vi er kommet med vores bud på et kultur- og oplevelsesfradrag. Vi er kommet med en turismepakke, hvor vi bl.a. lægger op til billigere entré til kulturinstitutioner, at omfatte forlystelsesparker af pakken og sikre både hjælp til storby- og kystturismen. En stor del af de internationale turister rejser på grund af kulturoplevelser, og de skal have en ekstra grund til at vælge netop Danmark til. Der er forsat ikke indkaldt til forhandlinger og åbningen af Danmark går forsat for langsomt 😡
Opslaget henviser til en artikel på Kulturmonitor: Joy Mogensen slår fast: Kulturfradraget får ingen flyvehøjde i denne omgang.
Opslaget opnår 100 reaktioner, heraf 10 kommentarer. Kommentarerne forholder sig ikke til selve forslaget eller opslaget, men derimod udelukkende til ministerens kvaliteter.
I et andet opslag gør Bergman opmærksom på problemerne for Øresundsakvariet:
ØRESUNDSAKVARIET MÅ IKKE LUKKE ! Øresundsakvariet er et helt enestående sted og er aktiv i utroligt mange sammenhænge. Tusindevis af skolebørn, familier og turister besøger akvariet og bliver klogere på det fantastiske liv i Sundet 🐠. Tun og marsvin springer rundt og marsvinssafari er et hit om sommeren. I mange år har det været forbudt at bundtrawle i Øresund. Og for nogle år siden forhindrede vi konservative sandsugning i sundet. Det betyder, at vi i dag har et sundt sund med et rigt liv. Noget som jeg sætter utrolig stor pris på. Vores velbesøgte og populære Øresundsakvarium på Nordhavnen i Helsingør kæmper igen for sin overlevelse. Og jeg har lagt alle kræfter i for at redde akvariet. Hvis det ikke lykkes at skaffe en ny permanent finansiering på et par millioner kroner om året, så kan resultatet blive, at attraktionen i Helsingør må dreje nøglen om. Det må ikke ske. Derfor beder jeg allerede nu forsknings- og uddannelsesministeren og kulturministeren om at forholde sig til problemet. Rettidig omhu før regeringens finanslovsforhandlinger efter sommerferien. Øresund og akvariet er en perle – Enig ?
Opslaget henviser til en artikel på Helsingør Dagblad: Øresundsakvariet kæmper for sin overlevelse: – Vi er nødt til at gøre noget, ellers lukker vi.
Opslaget opnår 330 reaktioner, heraf 30 kommentarer. Kommentarerne er glade for Bergmans arbejde for Helsingør.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 30. april 2021.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.