Aktuelt · Idræt · Kunst og museer · Politik
Facebook i valgkampen
Selv for kulturpolitikerne fyldte kulturpolitik ikke meget i valgkampen. Kun Zenia Stampe fyldte massivt på om kulturpolitik.
Mange hævder at valgkampen er flyttet til de sociale medier. Det gælder i så fald ikke for kulturpolitikernes bud på en fremtidig kulturpolitik. Der foregik åbenbart heller ikke meget i omverden, som påkaldte sig kulturpolitiske reaktioner. Zenia Stampe fra Radikale starter med et raseriudbrud:
Det her er simpelthen så groft, og jeg bliver nødt til at bede om jeres hjælp! Rasmus Jarlov lyver i dag om, at vi Radikale vil lægge stemmer til at indføre moms på kunstneriske rettigheder. Han skriver til mig: ”Hvis du går så meget op i kultur, hvorfor vil du så lægge afgørende mandater til at der kommer moms på kunstneriske rettigheder. Det er det største slag mod dansk kultur i årtier. 25% ekstra skat på film, bøger, musik med mere. I smadrer dansk kulturliv med det forslag og det er du i gang med at støtte.” Men Rasmus Jarlov lyver. Radikale Venstre har været imod regeringens forslag til kunstnermoms hele vejen igennem. Vi stemte IMOD at indføre kunstnermoms. Og vi sagde NEJ, da regeringen foreslog at finansiere fængselspladser i Kosovo med kunstnermoms. Det sidste kan man desværre ikke sige om Jarlov eget parti. De Konservative sad ovre hos justitsministeren og sagde JA til at finansiere fængselspladser i Kosovo med kunstnermoms. Jeg har linket til aftalen nedenunder og her fremgår det tydeligt, at de Konservative forpligter sig til at finansiere aftalen ved at oprette kunstnermoms (side 34 og 36). Så er det rigtigt, at de Konservative senere fik kolde fødder og stemte IMOD finansieringen af aftalen. Det skal de have ros for. Men de bør stadig have røde ører for overhovedet at have sagt ja til at begynde med. Advarslerne fra kulturlivet var allerede på det tidspunkt meget kraftige. Og i modsætning til de Konservative, så lyttede vi faktisk til advarslerne. Derfor gør det mig rasende, når Jarlov nu slår sig op på at være kulturens forkæmper, og anklager os for at ville smadre kulturen. Det var de Konservative, der overhørte advarslerne fra kulturlivet og sagde ja til at finansiere fængselspladser i Kosovo med kunstnermoms. Det er de Konservative, der har fremlagt en 2030-plan, hvor de skærer 700 millioner kroner i det statslige kulturbudget frem mod 2030.
Opslaget opnår 550 reaktioner, heraf 60 kommentarer. Langt de fleste kommentarer er negative, uenige i Stampes stempling af en politisk modstander som løgner. Nogle mener også at stilen fremmer politikerlede.
Synlige museer
Mai Mercado fra Konservative skriver:
Det her er Faaborg Museum! Et fantastisk mesterværk i sig selv. Tegnet af arkitekten Carl Petersen og med de smukkeste rum og mosaikgulve. En lille perle. Men en perle i forfald. Se bare det rum som selveste Johannes Larsen har malet. Du vil kunne se en stor revne der gennemskærer væggen lige i starten af videoen (over kommoden med uret). Det trænger gevaldigt til en renovering, men bygningen er fredet og det koster mange millioner. Så når TV 2 NYHEDERNE i dag sætter fokus på forskellen på støtte til kultur mellem land og by, så er det her et glimrende eksempel på, at en fantastisk spændende kulturinstitution desværre forfalder. Museet er hjem for Fynbomalerne. Ligesom vi har Skagensmalere, så kender I også fynboerne 😊Foruden Johannes Larsen er det fx Fritz Syberg, Peter Hansen og Anna Syberg (med flere). Museet har værker udført i perioden 1885-1925 og faktisk kommer der løbende nye værker til. Der er virkelig noget at se og opleve. Og bygningen er et værk i sig selv.
Opslaget opnår 90 reaktioner, heraf tre kommentarer.
Også Charlotte Broman Mølbæk fra SF er glad for et museum, KØN:
Nu kommer der flere penge til KØN – Gender Museum Denmark ! 💪 Det er vigtigt, fordi der er behov for en stærk formidling af vores historie, for at vi kan styrke ligestillingen. Hvor vi kan spejle os i fortiden forbilleder og turde selv at være modige og skabe forandring. Og det skal vi! Men museet løfter også en vigtig opgave ift. seksualundervisningen – og den er der stort behov for, at vi gør langt bedre. Tjek bare museets afdeling for seksualundervisning, så kan man se, hvor håbløst det har været tidligere🤦🏻♀️ Tjek museet ud i Århus centrum. Det er oplevelsen værd
Opslaget opnår 100 reaktioner, heraf 20 kommentarer. En håndfuld reaktioner er positive, men mest udspiller der sig en diskussion om museets formål, som nogle mener har fjernet sig fra det oprindelige, da man skiftede navn til KØN.
Foreningslivet
Stén Knuth fra Venstre har vedholdende været optaget af foreningslivet gennem hele valgperioden:
NY VEJLEDNING FOR FORENINGERNE OG DE FRIVILLIGE. I kender mig. Mit hjerte brænder for foreningslivet, som jeg selv er rundet af. Jeg kommer til at kæmpe videre, og hvis jeg får opbakning til at fortsætte mit folketingsarbejde, ser jeg frem til at evaluere vejledningen, og kommer til at kræve, at vi kigger på, hvilke elementer der virker og, hvilke elementer vi fortsat skal forbedre. Vi skal hele tiden forbedre vilkårene for dem, der skaber aktivitet og fællesskaber på frivillig basis. I dag er en ny vejledning trådt i kraft for foreningerne. Den betyder lidt mindre dokumentation. Det er positivt, og vi er glad for, at Regeringen har lyttet til Venstre, og de mange frivillige, der har råbt op, fordi vores foreninger og frivillige drukner i bureaukrati og bøvl. Venstre havde gerne set, at vi tidligere var gået markant længere, men lidt har også sin ret. Den nye vejledning gør, at besøget med banken skal blive lidt lettere, fordi man ikke stiller de samme krav. Vi havde foreslået, at man skulle dokumentere noget mindre indtil, at man begyndte at overføre til udlandet, så kunne man øge til det dokumentationskrav, som vi kører med nu. Det kæmper vi videre for.
Opslaget opnår 20 reaktioner.
Superliga-kapitalen
Søren Søndergaard fra Enhedslisten skriver:
Danmarksmesterskabet i Superligaen bliver afgjort mellem tre klubber, hvor den ene er ejet af en russisk oligark, den anden af en oliesheik fra Qatar og den tredje ejet af en amerikansk kapitalkoncern. Sådan tegner fremtiden for dansk fodbold, hvis ikke der siges stop. Jeg siger tak for kaffe!
Opslaget opnår 120 reaktioner, heraf 30 kommentarer. Søndergaards opslag rammer åbenbart ikke plet. Nogle spørger, hvilke klubber han omtaler. Nogle synes fodbold er ligegyldigt. Nogle erindrer glade amatørdage og en enkelt spørger, hvem som ellers skal betale for god dansk fodbold. Søndergaard går ikke ind i debatten.
Den brede kulturpolitik
Zenia Stampe har sat sig for at skrive om kulturpolitik i valgkampen. Her er det første større opslag:
KAN JEG IKKE FÅ BRAGT ET ILTAPPARAT HERHEN? Så hånligt svarede Søren Pape mig, da jeg i åbningsdebatten spurgte ind til De Konservatives forslag om at indføre et nyt omprioriteringsbidrag på kulturen. Omprioriteringsbidraget er en del af den Konservative 2030-plan og vil reducere det statslige kulturbudget med over 400 millioner kroner frem mod 2030. 400 millioner kroner efter år med aflysninger og nedlukninger! 400 millioner kroner oven i de kæmpe nedskæringer, de Konservative allerede var med til at påføre kulturlivet under Løkke-regeringen. Og så håner og latterliggør han endda bekymringen. Det er forklaringen på, hvorfor jeg ser så indebrændt ud på billedet. Jeg blev faktisk vred. For i de sidste tre år har de Konservative ført sig frem som Danmarks store borgerlige kulturparti. Det var lige før man troede, at de fortrød deres egne store nedskæringer. Men det viser sig nu at være spil for galleriet. Rent vælgerbedrag. For når det kommer til stykket, så viser kulturen sig alligevel bare at være en brønd, de Konservative kan hente penge fra. Og Søren Pape – han har kun hån til overs for bekymringerne for kulturen. Øv! Men altid noget, at det blev afsløret, så kulturlivet kan få klar besked. Og desto vigtigere at slå fast, at hvis vi får indflydelse efter valget, så vil vi gøre det stik modsatte: Vi vil investere mere i kulturen. Så husk også at stemme for kulturen. Det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg siger det i denne valgkamp!
Opslaget opnår 2.000 reaktioner, heraf 180 kommentarer. Der er gennemgående glæde over Stampes opslag. En del benytter dog anledningen til blot almindelig hån mod Konservatives Søren Pape.
I næste opslag er sigtekornet rettet mod Inger Støjberg:
Inger Støjberg og De Konservative mener, at svaret på tidens store kriser er MINDRE kunst og kultur og FÆRRE kultursaloner. Vi mener at svaret er MERE kunst og kultur og FLERE kultursaloner i hele Danmark. Jeg er derfor glad og stolt over i dag at kunne præsentere vores nye kulturudspil, der investerer 400 millioner kroner mere i kulturen om året frem mod 2030. Og lad mig være ærlig: Det har været et kæmpe arbejde at lave udspillet. Jeg har stort set siddet hver eneste aften i august og september for at blive færdig. Men det var vigtigt for mig at lave noget, der var grundigt og gennemarbejdet. Dansk kulturpolitik har i alt for mange år været præget af nedskæringer, lappeløsninger, feberredninger og symbolpolitik. Kulturlivet fortjener bedre. Vi vil investere flere midler i kulturen – men vi vil også behandle kulturområdet med den grundighed og seriøsitet, det fortjener. Så nu ligger der 30 siders gennemarbejdet kulturpolitik med konkrete analyser og løsningsforslag på alle de store kunst- og kulturområder. Og et løfte om at tage det med ind i forhandlingerne efter et valg! Men allerede her i valgkampen er der grund til at kæmpe for kulturen. For som sagt går flere partier til valg på at skære i kulturen. De bruger også kulturen til at skabe splittelse i vores samfund. Med udspillet håber vi at kunne sætte en anderledes positiv dagsorden for kulturen i valgkampen. Når krisen rammer skal vi samles om kulturen. Det lærte vi under corona.
Opslaget opnår 630 reaktioner, heraf 70 kommentarer. Opslaget – og udspillet – vækker virkelig begejstring. Mange centrale kulturaktører glæder sig højlydt over kvaliteten i udspillet.
Og så handler det om de Radikales eget kulturudspil:
ENDNU MERE KULTUR I VALGKAMPEN Jeg fortsætter kampen for at få kulturen ind i valgkampen. Og det går faktisk over al forventning. I sidste uge lykkedes det bl.a. at få Berlingske, Ritzau, Kulturmonitor, P1 og Radio4 til at dække vores kulturudspil. Og i denne weekend har Politiken givet spalteplads til en stor kronik om kultur. Jeg skriver om de borgerliges trusler mod kulturlivet – men også om, hvordan kulturen både er et fundament for nationen, folkestyret, økonomien og samfundsudviklingen. Her er et lille uddrag: “Samlet set tegner der sig et billede af en rasende flok af borgerlige anti-kulturpartier, der erklærer kamp mod kunsten og den kulturelle samtale. Kun Venstre har valgt en anden og mere pragmatisk vej, og det skal de have ros for. Men alle deres blå kolleger har på kulturområdet fået vildskab i blikket og sparekniven hvæsset. De dyrker en falsk splittelsesfortælling med kunsten og kulturen på den ene side – og nationen, folket og folkestyret på den anden side. De glemmer, at det nationale kun eksisterer i kraft af kulturen. Det er kunstnerne, der har sat ord, lyd og billeder til vores nation. Hvad ville Danmark være uden guldaldermalerne, højskolesangbogen, PH-lamperne og Matador? Uden Holbergs komedier, Oehlenschlægers digte, H.C. Andersens eventyr, Søren Kirkegaards filosofi og Grundtvigs salmer? Uden Karen Blixen, Benny Andersen, Tove Ditlevsen, Lars von Trier, Kim Larsen og Anne Linnet? Alt det er Danmark. Det er indkogt danskhed manifesteret i kultur. De glemmer også, at selve demokratiet hviler på kulturen. Det var de litterære samtalesaloner, der bar den danske guldalder i første halvdel af 1800-tallet. Her sad nogle af Danmarks største nationale ikoner – Adam Oehlenschlæger, H.C. Andersen, Søren Kirkegaard, H.C. Ørsted, N.F.S. Grundtvig – og inspirerede hinanden til at skabe dansk kulturarv. Da der i 1840’erne blev holdt stormøder på københavnske teatre, var det med til at berede vejen for vores første danske grundlov. Den lov, der stadig i dag er kernen i vores demokrati. De glemmer også, at meget af den kunst, der i dag fremstår som en uomgængelig del af dansk kulturarv, i sin egen tid blev opfattet som provokerende. Hammerhøis malerier skabte skandale. De fynske malere blev beskyldt for at være åndløse. Willumsen var for vild. En profileret dansk overlæge mente sågar, at kunsterne var blevet ramt af en psykose. Han havde været inde og se en udstilling med Picasso, Matisse og Chagall! Det viser bare, hvordan det nye og fremmede med tiden godt kan gå hen og blive det etablerede og samlende. Og at kunsten er bedre end noget andet til at foregribe og forme, hvad der er på vej. I dag udvikler vi fortsat vores samfund gennem kunst og samtaler. Ofte tager samtalerne udgangspunkt i et konkret kunstværk eller en kulturel begivenhed. Det kunne være Thomas Vinterbergs film ”Druk” om midtvejskrise og alkoholkultur; Stine Pilgaards humoristisk-poetiske møde med vestjysk højskolekultur; Glenn Bechs rasende opgør med klassesamfundet; Tobias Rahims musikalske livtag med moderne maskulinitet; Eller Allan Ottes landskabsmalerier fra det industrialiserede landbrugsland. Det er blot få aktuelle eksempler på, hvordan danske kunstnere bidrager til den nationale samtale om, hvem vi er, hvad vi kommer af, og hvor vi er på vej hen. Det er en samtale, der finder sted i hele Danmark. Fra de mindste forsamlingshuse, biblioteker og foreninger til de største scener og museer. Fra statslige kulturinstitutioner til højskoler og kulturhuse overalt i kongeriget. Det er gennem samtalerne om kunst og kultur, at vores nation, folkestyre og samfund styrkes og udvikles.”
Opslaget henviser til en artikel på Politiken: Vi skal have flere kultursaloner i hele Danmark.
Opslaget opnår 200 reaktioner, heraf 15 kommentarer. Et par af kommentarerne er glade for kronikken, men de fleste forholder sig ikke til kronikkens indhold.
Slutspurten
I valgkampen slutspurt markerer både Søren Søndergaard fra Enhedslisten og Zenia Stampe sig. Her Søndergaard:
Kultur har ikke fyldt meget i valgkampen. Og når folk spørges om det er et vigtigt emne, så ligger det helt i bund. Jeg synes, at det er mærkeligt. For jeg kender ikke ret mange mennesker, hvor kulturel aktivitet ikke spiller en rolle hver eneste dag – når de hører musik, tænder for TV, går en tur i biografen, læser i en bog, ser på et billede, er med i en forening … eller har børn, som er det.
Opslaget henviser til en artikel på Altinget.dk: Enhedslisten: Her er de fire kulturkampe, vi vil kæmpe efter valget.
Opslaget opnår 110 reaktioner, heraf 10 kommentarer.
Stampe slutter valgkampen med at skrive
STEM FOR KULTUREN Mange har ment, at kulturpolitik har fyldt for lidt i valgkampen. Det er jeg enig i. Men jeg synes, jeg har gjort mit. I hele august og september knoklede jeg for at blive færdig med et stort kulturudspil. Jeg nåede det akkurat. Udspillet blev færdigt. Det er finansieret og kommunikeret. 400 nye millioner kroner til kulturlivet. En gennemgang af al lovgivning. Prioritering. Organisering. Formålet er mere og bedre kunst og kultur til alle danskere.
Opslaget opnår 180 reaktioner, heraf 10 kommentarer.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 31. oktober 2022.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.