Aktuelt · Film · Finanslov · Kunst og museer · Medier og internet · Musik · Politik
Kulturens årshjul for 2023
Allerede før den nye kulturminister tiltrådte, lå en række arbejdsopgaver klar på bordet. Her er kulturpolitikkens årshjul for 2023.
Den nye kulturminister mangler ikke arbejdsopgaver. Dels vil han blive inviteret landet rundt for at møde kulturfolk af alle slags, dels er der på forhånd givet en række større opgaver, som skal løses. Foruden al den daglige administration, som skal klares. Efter reelt et halvt års regeringspause, er der også behov for pukkelafvikling i ministeriet.
Finanslov for 2023
Den første store opgave for regeringen bliver at få vedtaget en finanslov for 2023. Sidst i december vedtog Folketinget en midlertidig bevillingslov, som sikrer at driften kan fortsætte for styrelser og institutioner. Hvad der skal ske med de mange forslag som indgik i den tidligere socialdemokratiske regerings oprindelige finanslovsforslag for 2023 er uvist (se Søndag Aften arkiv).
Ifølge regeringsprogrammet vil finanslovsforslaget primært sikre driften og derudover indeholde få prioriterede områder. Kulturen er ikke nævnt blandt disse. Det bliver næppe i 2023 at der bruges penge på fx kulturpasset eller en museumsreform. Det er mere realistisk at forestille sig at disse elementer vil indgå i finansloven for 2024.
Forvent utilfredshed fra de som mister tilskud.
Megen interesse vil samle sig om processen i forbindelse med finansloven for 2023. Regeringen kan jo for så vidt vedtage sit eget finanslovsforslag uændret, men har klart signaleret at man ønsker bredere samarbejder. På kulturområdet er der en tradition for en omfattende separataftale, primært med partierne til venstre, men ofte også med Konservative. Ønskesedlerne fra mulige aftalepartier kan således blive interessante.
Finansloven forventes vedtaget i marts.
Musikhandlingsplan
Det var planen, at en ny musikhandlingsplan skulle aftales i januar 2023. Regerinsgskiftet forsinker dette, men det bør blive en af de hurtige aftaler, den nye minister kan præsentere.
Nedsætte råd
Regeringsaftalens råd om, hvordan kulturen kan løse tidens store kriser, bør også kunne nedsættes hurtigt. Der skal udarbejdes et kommissorium og findes medlemmer til rådet. Deadline for rådets arbejde bliver spændende. Desto længere tid rådet får til rådighed, jo grundigere arbejde vil man kunne gennemføre. Men desto kortere tid, jo mere sandsynligt er det, at den nuværende regering skal gribe de bolde, der kommer fra rådet.
Museumsreform
En museumsreform er klart på tegnebrættet. Der er dog hverken meldt noget ud om hvad reformen faktisk skal indholde eller hvilken proces regeringen forestiller sig. Det forrige forsøg på en museumsreform blev opgivet efter forberedende visonsoplæg og store konferencer (se Søndag Aften arkiv). Det er derfor ikke sandsynligt, at regeringen vil prøve med nen ny kommission eller lignende.
Mere sandsynligt er det, at man vil skrue på knapperne i forhold til de udkast det daværende flertal var tæt på at indgå aftale om i foråret 2019. Det er et område, hvor regeringen nemt kan vise handlekraft, fordi man har flertallet. Forvent utilfredshed fra de som mister tilskud.
Streamingafgift
Regeringen bør også internt kunne afklare, hvordan man gennemfører en ordning med forpligtelser til dansksproget indhold for streamingtjenesterne. En ny ordning vil kunne gennemføres med støtte fra højre side i folketingssalen. Venstre side vil beklage, at der dermed kommer færre midler til public service-puljen og til filmstøtte.
Blankmedieordningen
I 2021 enedes det daværende flertal om en ny blankmedieordning, som skal evalueres i 2023. Desuden var det aftalt, at undersøge muligheden for at inddrage af arbejdsgiverbetalt udstyr i ordningen. Dette skulle i givet fald sikres gennem et lovforslag i efteråret 2022. Venstre var imod den nye blankmedieordning. Moderaterne har endnu ikke forholdt sig til spørgsmålet.
Finanslov for 2024
Efter sommerferien vil regeringen præsentere sit finanslovsforlag for 2024. Her vil det være værd at holde øje med, hvor mange penge der afsættes til henholdsvis kulturpasset og museumsreformen.
Finansloven forventes vedtaget i november.