Aktuelt · Film · Finanslov · Kunst og museer · Medier og internet · Ophavsret · Politik
Ministerspørgsmål: Kulturarv, ophavsretslov og museer
Der blev stillet 257 spørgsmål til kulturministeren i folketingsåret 2022-2023. Superstjernen er Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti.
I det forgangne folketingsår bød 28 folketingsmedlemmer på i alt 257 spørgsmål til kulturministeren. Der blev spurgt ind til utallige emner, men interessen koncentrerede sig især om kulturarven, ophavsretsloven, museer og DR. I forhold til tidligere år er interessen for DR og andre medier dog væsentligt mindre.
Der blev især spurgt til disse emner (i parentes antal spørgsmål):
- Kulturarv (44)
- Ophavsret (30)
- Museer (22)
- DR (16)
- Film (15)
- Kulturbidrag (13)
- Idræt (9)
- Finanslov (9)
- Foreninger (8)
- Musik (8)
Kulturarven og de andre
De mange spørgsmål om kulturarven har især handlet om fredningsregler, bevaringsregler og den samlede prioritering af kulturarven. Men der har også været anledninger til at spørge til enkeltsager som Nyborg Slot, Kildeskovhallen, Frøslevlejren og flagningen på Kronborg.
Spørgsmålene om ophavsret har stort set udelukkende handlet om det lovforslag om at gennemføre et EU-direktiv, som var til behandling i foråret 2023.
Spørgsmålene om museer har været koncentreret om ganske få enkeltmuseer: Det Nationalhistoriske museum, Ordrupgaard og Museum Sønderjylland.
I forhold til tidligere år, har spørgsmålene til DR kun i ringe omfang handlet om programindhold. Der har især været spørgsmål til overenskomstforhold og til om medarbejderes udsagn om indhold levede op til alsidighedsforpligtelserne.
Mikkel Bjørn rydder bordet
Den uden sammenligning flittigste spørger var Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn, som i alt stillede 55 spørgsmål til ministeren, over 20% af samtlige spørgsmål.
Mikkel Bjørns mange spørgsmål fordelte sig bredt over mange felter. Kulturarven nyder Mikkel Bjørns store interesse, men han er også vågen, når han ser en mulighed for at diskutere identitetspolitiske tendenser. Bjørn har også stillet en række kritiske spørgsmål til det kommende kulturbidrag for streamingtjenester.
Top 5 spørgere var:
- Mikkel Bjørn (DF), 55 spørgsmål
- Søren Søndergaard (EL), 25 spørgsmål
- Charlotte Broman Mølbæk (SF), 23 spørgsmål
- Katrine Daugaard (LA), 16 spørgsmål
- Morten Messerschmidt (DF), 12 spørgsmål
Enhedslistens Søren Søndergaard har entydigt fokus på elementer af mediepolitikken. Han er optaget af, om DR overholder overenskomster og har stillet en række spørgsmål om finansloven – alle om medieaftalerne.
SF’s Charlotte Broman Mølbæk har været stærkt optaget af moderniseringer i ophavsretsloven, som skal skabe bedre beskyttelse på internet. Broman Mølbæk har også været optaget af, om der kan sikres kulturinstitutionerne et kriseberedskab ved fx nye pandemier.
Liberal Alliances Katrine Daugaard har emnemæssigt spredt sine spørgsmål. Der er spurgt til filmområdet, danseuddannelser, musik og meget andet.
Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har spurgt til filmøkonomi og moms på kunstnerisk virksomhed.
Listen med spørgere giver også en indikation om partiernes samlede spørgelyst:
- Dansk Folkeparti (73)
- SF (34)
- Enhedslisten (26)
- Liberal Alliance (16)
- DanmarksDemokraterne (13)
- Konservative (5)
- Venstre (4)
- Socialdemokratiet (2)
- Radikale Venstre (2)
- Siumut (1)
- Javnaðarflokkurin (1)
Alle danske partier, undtagen Moderaterne, Alternativet og Nye Borgerlige fandt anledninger til at stille spørgsmål til kulturministeren.