Aktuelt · Film · Finanslov · Kunst og museer · Politik
20 millioner kr. mere til kulturen
Finanslovsaftalen for 2024 afsætter 20 millioner kr. mere til kulturen end der var afsat i regerings oprindelige forslag.
Uanset hvor højt kulturministeren råber om egne evner til at skaffe flere penge til kulturområdet, så indebærer finanslovsaftalen kun en forbedring på 22,3 millioner kr. i 2024 i forhold til regeringens oprindelige finanslovsforslag fra august 2023. I de efterfølgende år, 2025-2027, afsættes årligt 3,3 million kr. mere end i finanslovsforslaget. Aftalen er indgået mellem samtlige folketingets partier undtagen Enhedslisten. Ændringen er så beskeden, at der hverken var anledning til at lave et doorstep-arrangement med kulturordførerne eller til at lade aftaleteksten ledsage af begejstrede og forklarende ord fra ordførerne.
Udmøntning af reserve
Den væsentligste ændring i forhold til regeringens finanslovsforslag består i at en reserve på 125 millioner kr. i hvert af de fire år nu udmøntes. Reserven stod i forslaget som “til initiativer fra regeringsgrundlaget”. Man har dog fundet en hel del andre formål end angivet i regeringsgrundlaget at anvende midlerne til.
Den væsentligste, som også indgår i regeringsgrundlaget, er 100 millioner kr. hvert af årene 2025 til 2027, i alt 300 millioner kr., som reserve til den kommende museumsreform. Midlerne er tænkt som overgangsløsning for de museer som mister mest i statstilskud ved den kommende museumsreform. Museumsledelserne får altså lidt tid til at indstille sig på radikalt ændrede tilskudsvilkår.
Herudover anvendes 25 millioner kr. årligt i de fire år til arkæologiske undersøgelser. Kulturministeriet tilføres – uden nærmere angivet formål – 3,3 millioner kr. årligt i de fire år, i alt 13 millioner kr. I alt tilføres Kulturministeriet 68 millioner kr. i de fire år 2024-2027.
Etårige bevillinger
Herudover indgår en række etårige bevillinger i 2024:
- en ekstraordinær bevilling til film, 40 millioner kr.
- museernes samlinger, 25 millioner kr.
- vedligeholdelse statens kulturejendomme (bl.a. Nationalmuseet og Ordrupgaard), 20 millioner kr.
- istandsættelse af fortidsminder, 15 millioner kr.
- pulje til lokale initiativer, 19 millioner kr.
Puljen til lokale initiativer udmøntes til en række enkeltinitiativer, først og fremmest til museer. Især på Museum Sønderjylland må man undre sig over, hvad der sker i Kulturministeriet. Først kommer et oplæg til museumsreform, som lægger op til at museet skal miste mellem 25 og 78 procent af sit nuværende tilskud. Dernæst vedtages en finanslov med en ekstrabevilling på 4,5 millioner kr., som skal “understøtte, at flere af museets udstillinger kan holdes åbent i 2024”.
Vejlemuseerne tildeles 3 millioner kr. til etableringen af oplevelsescentret Egtvedpigens Verden. Samme museum står i oplægget til museumsreform til at miste mellem 3 og 34 procent af det nuverende statstilskud. Er der så finansiering for den fremtidige drift? Er der nogen overordnet plan? Fortsætter politikerne med den slags engangsbevillinger., er der jo ingen som helst mening i at kræve en gennemsigtig museumsreform.
Andre museer, som nyder godt af puljen til lokale initiativer, er Faaborg Museum, Energimuseet og Danmarks Flymuseum (0,5 million kr. ud over 1 million kr., som allerede var afsat i finanslovsforslaget).
Også Nordkraft Big Band, Copenhagen Phil og projektet K7, som skal give unge gratis adgang til museer i en enkelt uge, nyder godt af puljen.