Aktuelt · Medier og internet · Politik
Facebook: Efter medieaftalen
Medieaftalen, som blev indgået mellem Regeringen og Dansk Folkeparti sidst i juni, stod naturligvis i centrum for de kulturpolitiske ordføreres debatlyst i juni og juli måneder.
Alle mener noget om medierne, og det gælder naturligvis også folketingets kultur- og medieordførere. Forhandlingerne frem mod den endelige medieaftale mellem Regeringen og Dansk Folkeparti og efterdønningerne til aftalen, har været dominerende for ordførernes Facebookopslag. Især har oppositionen været aktivt skrivende, hvorimod man på Facebook har indtryk af, at kulturministeren har stået ensomt og forsvaret aftalen. Det er kun kulturordførerne fra Venstre og Alternativet, som ikke har forholdt sig til medieaftalen på Facebook.
Medieaftale på vej
Kulturminister Mette Bock lagde ud fra forhandlingerne med dette opslag:
Medieforhandlinger:
Jeg har netop orienteret alle de mediepolitiske ordførere om, at vi på baggrund af S’ ønske om at få tilført flere ressourcer til forhandlingsbordet, for en uges tid siden er kommet med et konkret forslag om at tilføre medieområdet yderligere finansiering. Vi mangler fortsat klart svar fra S (har forståelse for, at det har været en travl uge). Vi skal imidlertid videre, og jeg indkalder til nyt møde, når situationen er afklaret. Som jeg tidligere har sagt, vil det være godt med et bredt forlig, men ikke for enhver pris. God weekend!
Opslaget opnår 12 likes og en enkelt kommentar, som spørger til finansieringen. Han får ikke noget svar.
Videre skriver ministeren:
Vedr. de igangværende forhandlinger:
Kan høre, at nogle medier i dag udlægger de igangværende forhandlinger om udvidelse af medieaftalens økonomiske ramme på den måde, at DRs økonomi nu foreslås yderligere reduceret for at finansiere udvidelsen af den økonomiske ramme for medieforhandlingerne. Det er IKKE tilfældet. Den økonomiske ramme om DRs økonomi i de kommende fem år er fortsat præcis, som beskrevet i medieudspillet.
DR er ikke PL-reguleret og der er intet nyt i, at de heller ikke bliver det fremover.
Jeg ser som sagt gerne, at vi får en bred aftale. Men ikke for enhver pris. Siden årtusindskiftet har cirka halvdelen af aftalerne været smalle, halvdelen brede.
Opslaget opnår syv likes og 18 kommentarer. Kommentarerne forholder sig ikke til indholdet i opslaget.
Og om forhandlingerne om delvist salg af TV2, skriver ministeren:
TV2:
Vi er endnu ikke nået til at drøfte TV2 i medieforhandlingerne og dermed heller ikke til at fremlægge det grundige forarbejde, der er gjort for at forberede et delvist salg med staten som fortsat majoritetsejer.
Regeringen er helt enig med DF i, at TV2 er en vigtig spiller på det danske mediemarked og at der naturligvis skal være klare fordele ved et salg.
Med afsæt i en medieverden under kolossal forandring vurderer vi, at en strategisk investor kan tilføre vigtig viden og synergi, som kan sikre yderligere udvikling af et stærkt TV2, baseret på public service forpligtelser og et solidt udbud af troværdigt, dansk kvalitetsindhold.
Men nu må vi se – der skal naturligvis et flertal til.
Opslaget opnår fire likes og fire kommentarer. Kommentarerne er utilfredse med Dansk Folkepartis indflydelse.
Dette besvarer Morten Marinus, Dansk Folkeparti, indirekte:
Vi har i Dansk Folkeparti besluttet, at vi ikke ønsker at støtte et salg/del-salg af TV2.
Han henviser til en artikel på tv2.dk: DF blokerer nu for salg af TV 2.
Opslaget opnår 20 likes, tre kommentarer og en deling.
Søren Søndergaard, Enhedslisten, skriver:
Kulturministeren har stillet os et ultimatum om, at vi inden kl. 18.00 tirsdag aften, skal godkende udsalg af TV2 og massive besparelser på public service for at være med i de fortsatte medieforhandlinger. Noget er svært at svare på, men det var dette ultimatum ikke!
Han henviser til en artikel på politiken.dk: Røde partier afviser kulturministerens ultimatum: »Regeringens revolvertaktik er helt uholdbar«.
Opslaget opnår 120 likes, otte kommentarer og seks delinger.
Under forhandlingerne skrev også Naser Khader, Konservative:
Medieforhandlingerne fortsætter. S og SF har valgt at gå. S har spændt ben for forhandlingerne siden 30 maj. Nu gider vi ikke mere. Nu skal vi videre – med DF. Vi skal have landet en aftale meget snart. Vigtigt for hele mediedanmark.
Opslaget opnår 71 likes og 37 kommentarer. Den overvejende del af kommentarerne er stærkt kritiske overfor DR, og mener at der skal spares væsentligt mere end de 20%. Gennemgående er man glade for, at Socialdemokratiet har forladt forhandlingerne. Enkelte fremhæver, at DR når 84% af danskerne hver dag, og at der derfor må være ganske mange tilfredse seere og lyttere.
En enkelt kommentar spørger: “Hvor er det konservative aftryk på disse forhandlinger.
Det er jo bare en reel udflytning og nedprioritering af dansk indhold, i fjerner over 500 mio. fra public service selv efter at i har kastet lidt krummer over Storebælt for DFs skyld.”
Dette besvares ikke af Naser Khader.
Jacob Mark, SF, skriver:
Mette Bock smed S og SF ud af medieforhandlingerne i dag. Jeg blev spurgt til mødet, om vi kunne acceptere de store besparelser på DR og det delvise salg af TV2. Det sagde jeg nej til. SF vil have mere public service. Vi vil have mere godt indhold til børn og unge. Vi vil ikke bringe populære kanaler som Ramasjang, DR Ultra og P3 i fare. Og vi vil ikke risikere at dele af TV2 ender på udenlandske hænder.
Derfor sagde jeg nej til ministeren. Det samme gjorde S. Men vi sagde også begge, at vi gerne ville forhandle videre og prøve at finde et kompromis. Det ville den ultimative LA-minister ikke. Hun vil forhandle videre med DF alene, og “vi havde ikke noget at gøre i rummet.”
SF og S blev smidt ud. Hele rød blok er ude af forhandlingerne.
Dermed er der brug for et nyt flertal efter et valg, der laver et nyt forlig, der styrker public service og giver mere godt indhold til hele Danmark.
Jacob Mark henviser til en artikel på dr.dk: Mette Bock forhandler videre om smal medieaftale med DF.
Opslaget opnår 350 likes, 48 kommentarer og 26 delinger.
Næsten alle kommentarer er stærkt utilfredse med regeringens mediepolitik. Enkelte er stærkt utilfredse med DR.
Søren Søndergaard, Enhedslisten, glædede sig ligefrem over, at Socialdemokratiet og SF blev smidt ud af forhandlingerne:
Efter lidt tøven har Socialdemokratiet og SF nu også meldt klart fra overfor kulturministerens ultimatum om at spare mindst 800 millioner på mediestøtten og sælge ud af TV2. Med mindre Kulturministeren bliver underkendt af Finansministeren, så betyder det et smalt medieforlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Det vil ikke være godt for dansksproget og danskproduceret kvalitetsindhold indenfor nyheder, dokumenter, drama og børneprogrammer. Men det vil have den store fordel, at det kan laves om efter næste folketingsvalg, som kommer inden et år. Det kræver blot at vælgerne sender Løkke og hans regering på førtidspension!
Han henviste til en artikel på tv2.dk: Efter ministers ultimatum: Nu er S også ude af medieforhandlinger.
Opslaget opnår 139 likes, 18 kommentarer og 18 delinger. Alle kommentarer er enige. En enkelt tilføjer dog: “Man kunne så håbe på, at det måske kommende smalle forlig ville give ‘venstrefløjen’ anledning til at udvikle en egentlig selvstændig mediepolitik (og ikke bare business as usual), hvor man tog livtag med – eller bare begyndte at debattere – den enorme politiske og sociale slagside, som dagens mediebillede har. I stedet for at begå ‘selvtægt’ på mediestøtten og indføre en loyal partipresse ad bagvejen – som socialdemokraternes og fagbossernes PioPio er et udtryk for – så ville det være dejligt med en debat om, hvorfor de nuværende mediestøttekroner næsten udelukkende går til medier, der henvender sig til den velaflagte del af fast ejendom og god pensions-Danmark?”
Dette besvarer Søren Søndergaard ikke.
Medieaftale i hus!
Efter medieaftalen mellem Regeringen og Dansk Folkeparti har de fleste partier reaktioner. Først ude var naturligvis kulturminister Mette Bock:
Medieaftale i hus!
Jeg er stolt af den ny medieaftale, der trækker klart i den liberale retning.
Der rettes op på balancen mellem statslige og private medier med en DR-aftale, der reducerer DRs økonomi med 20 procent. Samtidig afskaffes licensen og det står klart, at DR ikke skal konkurrere med private medier, men koncentrere sig om det danske kvalitetsindhold, der ikke kan leveres af private.
Vi ligestiller – endelig – trykte og digitale medier på momsen, hvilket øger incitamentet til udvikling af de nye platforme.
Vi flytter mediestøtte fra de store, landsdækkende medier til de regionale og lokale medier.
Vi giver private medier mulighed for at etablere henholdsvis en ny radiokanal og en ny tv-kanal.
Og endelig reducerer vi samlet mediestøtten.
Sov godt!
Opslaget opnår 89 likes, 63 kommentarer og seks delinger. Kommentarerne er meget spredte. En del roser ministeren for aftalen. En del er skuffede, fordi licensbetalingen bliver til skattefinansiering – og ikke blot afskaffes helt. Ganske mange er skuffede, fordi de mener Dansk Folkeparti fik for stor indflydelse på aftalen. Nogle kritiserer stærkt besparelserne på DR og ændringerne for Radio24syv.
Morten Marinus fra Dansk Folkeparti reagerede med tilfredshed:
Så blev vi færdige og fik lavet en ny medieaftale ??????????
Vi er i DF meget tilfredse med, at aftalen styrker de regionale og lokale medier, at der bliver skabt nye medier vest for Storebælt, at TV2 ikke sælges, at FM bevares, og at de regionale filmfonde får markant flere midler.
Opslaget opnår 66 likes og 10 kommentarer. Alle kommentarer er tilfredse med forhandlingsresultatet.
Den første reaktion fra oppositionen på medieaftalen, kom fra Zenia Stampe, Radikale:
DANSK FOLKEPARTI SÆLGER UD AF DANSK KULTUR I NYT MEDIEFORLIG!
Regeringen og Dansk Folkeparti har i nat indgået det smallest mulige medieforlig. Dansk Folkeparti har fået nogle symbolske lunser om flytning af Radio 24Syv, mere kristendom og dansk musik på DR, men ellers er der først og fremmest tale om en markedsliberal aftale til gavn for de kommercielle og udenlandske mediegiganter.
DR udsættes for markante besparelser og må ikke længere konkurrere med de kommercielle kanaler og streamingtjenester. Der betyder, at DR må lave oplysning, nyheder og kultur, men at alt, hvad der handler om at samle og underholde familien Danmark, overlades til de kommercielle og udenlandske TV3, kanal 5, Netflix og HBO. De kommer til at tjene styrtende på øgede reklameindtægter og tv-abonnementer.
Det her medieforlig er ikke for danskerne eller dansk kultur. Det er først og fremmest for de store udenlandske og kommercielle mediegiganter. At Venstre og Liberal Alliance vil gå langt for at forkæle de private kan ikke undre. Men at Dansk Folkeparti vil sælge ud af vores danske kultur og nationale sammenhængskraft er afslørende for deres kultursyn: Dansk kultur er godt, når det kan bruges til at slå udlændinge i hovedet med. Men åbenbart ikke værd at forsvare og investere i, når det samler os danskere.
Det her er SÅ forkert i en tid med pres på dansk kultur, falske nyheder og polarisering. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at lave det om efter et valg!
(Forkortet af red.)
Zenia Stampe henviser til en artikel på tv2.dk: Minister om ny medieaftale: – Den er smal, men ambitiøs.
Opslaget opnår 459 likes, 129 kommentarer og 56 delinger. Stort set alle kommentarer er enige med Zenia Stampe, mange lufter samtidig deres generelle utilfredshed med Dansk Folkeparti.
En enkelt spørger – uden at opnå svar: “Bare lige til en helt almindelig vælger, hvis vi skal se bort fra “de andre er dumme” skrevet med versaler, hvilke af punkterne i aftalen vil I så rulle tilbage? Afskaffelsen af licensen? Momsfritagelsen for digitale medier? 2 nye public service-kanaler? Større public service-pulje? Øget støtte til regionale medier? Øget filmstøtte? Eller er det kun beskæringen af DR der får jer til at bruge udtrykket “rædselsfuld aftale”?”
Zenia Stampe havde ydermere denne reaktion:
Vi vil ikke finde os i attentatet mod dansk public service. Netflix og TV3 skal ikke overtage for DR, og reklamer hører ikke hjemme på public service. Det er en amerikanisering af det danske medielandskab, og det går ud over danskerne, dansk kultur og vores nationale sammenhængskraft. Vi vil lave det om, så snart vi får chancen!
Hun henviser til en artikel på dr.dk: Røde partier: Vi laver medieaftalen om hvis vi vinder valget.
Opslaget opnår 671 likes, 51 kommentarer og 22 delinger. Ganske få kommentarer udtrykker enighed. Langt de fleste er tilfredse med at der skæres på DR og er utilfredse med DR’s underholdningsprofil.
Mogens Jensens reaktion var:
Desværre har regeringen og DF indgået en dårlig, smal medieaftale, der betyder en massiv nedskæring på 1,1 mia. på dansk medieindhold og public service. Det betyder, at danskerne får færre danske programmer – nyheder, drama, dokumentar og børne-tv i årene fremover. Det er en svækkelse af dansk sprog og kultur i en tid, hvor der er behov for det stik modsatte i den hårde globale konkurrence domineret af internationale mediegiganter.
Han linker til en artikel på tv2.dk: Minister om ny medieaftale: – Den er smal, men ambitiøs.
Opslaget opnår 159 likes, 68 kommentarer og 32 delinger. Langt de fleste kommentarer er enige med Mogens Jensen. En lille håndfuld udtrykker disrespekt for DR i det hele taget. Ganske mange opfordrer Mogens Jensen til at lave om på medieaftalen efter det kommende folketingsvalg.
I et tilsvarende indlæg skriver Mogens Jensen:
Kulturministeren og regeringen ønskede desværre ikke et bredt medieforlig, men har nok engang sat ideologiske interesser før danskernes interesser. De 1,1 mia. kr. som man sparer på danskernes public service, bliver nu bl.a. brugt til at gennemføre skattelettelser og mange penge flyttes væk fra vores fælles public-service-medier og ud på det private mediemarked, hvor de bl.a. vil gå i lommerne på store kommercielle, mediegiganter. Det er en helt forkert prioritering.
Han henviser til en egen blogartikel på tv2.dk: Nej til nedskæring på 1,1 mia kr på dansk medieindhold.
Opslaget opnår 116 likes, 27 kommentarer og 19 delinger. Alle kommentarer – på nær en enkelt – er enige med Mogens Jensen.
Kulturministeren reagerer på en del af de ikke-politiske kommentarer, der kommer til aftalen:
Medieaftale – nu med Orban:
Professor Frands Mortensen mener, at “Orban i Ungarn ville klappe i hænderne” over den nye måde at sammensætte DRs bestyrelse på, for magten koncentreres angiveligt fremover hos kulturministeren. Det er da helt utroligt, hvad man skal høre på!
Det nye er imidlertid, at de partier, der udpeger, ikke længere skal gøre det i blinde. Hidtil har de bare indleveret et navn fra hvert parti, hvilket har gjort bestyrelsessammensætningen helt tilfældig. I min optik skal en bestyrelse have medlemmer, hvis kompetencer supplerer hinanden i forhold til opgaven.
Fremover skal hvert parti nu pege på to kandidater. Herefter sætter vi os sammen og drøfter bestyrelsens sammensætning som en helhed, inden de beslutter sig endeligt for, hvilken kandidat de ønsker. Der bliver altså større mulighed for at få kompetencerne til at supplere hinanden og partierne kan beslutte sig på et mere oplyst grundlag.
Det er et skridt i retning af professionalisering. Eller i hvert fald muligheden for helhedstænkning. Hvis Orban vil lade sig inspirere heraf, er han da meget velkommen.
Opslaget opnår 17 likes og fem kommentarer. Kommentarerne er mildt skeptiske (sandsynligvis fordi forskellen fra gammel til ny udpegningsmetode ikke fremstår tydeligt).
Et andet opslag fra ministeren:
Politisk uenighed hører altså til i et demokrati:
Igen og igen kan jeg læse, at jeg angiveligt har “skræmt de øvrige partier væk fra medieforhandlingerne”, “opstillet ultimatum” etc.
Lad mig minde om, at politiske uenigheder altså er en del af et demokrati. Vi kunne godt have holdt S og de øvrige oppositionspartierne inde i en medieaftale. Men hvis prisen var, at DR-aftalen skulle åbnes ville vi ikke betale prisen. Hvis prisen var, at besparelsen på DR skulle tilbageføres til andre medieformål, ville vi ikke betale prisen. Hvis prisen var, at S sammen med DF krævede hele 24syv flyttet til Vestdanmark, ville vi ikke betale prisen. Hvis prisen var, at der skulle opkræves betydelige skatter eller afgifter på streamingtjenester og sociale medier, ville vi ikke betale prisen. Hvis prisen var, at de digitale medier ikke skulle momsfritages, men at de trykte medier tværtimod skulle pålægges moms, ville vi ikke betale prisen.
Derfor endte vi med et smalt forlig, der tager afsæt i den medievirkelighed, vi kender i dag. DR skal gennemgå et strategiskift, balancen mellem statsejede og private medier er blevet bedre, balancen mellem de landsdækkende medier og de lokale/regionale medier er blevet bedre og de trykte og de digitale medier ligestilles. Vi får desuden, med den nye radiokanal og den nye tv-kanal en langt stærkere dækning af den kultur og folkeoplysning, der bliver svigtet af medierne i dag. For kultur og reel folkeoplysning er i virkeligheden det bedste værn mod alt det, der truer os i tiden.
Det er, i min optik, rettidig omhu.
Opslaget opnår 67 likes, 46 kommentarer og en deling. De fleste kommentarer er enige med ministeren. Enkelte mener, at al offentlig finansiering af medier skal ophøre, andre at aftalen medfører en svækkelse af danske, uafhængige medier.
Endelig har ministeren også et svar til Lisbeth Knudsen, Mandag Morgen:
REPLIK til Lisbeth Knudsen i Mandag Morgen om den nye medieaftale: Vi har brugt halvandet år på forberedelsen af medieudspillet. Vi har inddraget borgere i alle aldre, medier, producenter, distributører og politikere. Den netop indgåede medieaftale blev smal. Ikke fordi det var et ideologisk ønske, men fordi kompromiserne ville være blevet for store, hvis aftalen skulle være bred…
Hun henviser til en egen kommentar på mm.dk: Mette Bock: Demokrati er besværligt og mediepolitik er en kampplads.
Opslaget opnår ti likes og to kommentarer.
Og så til noget helt andet
Zenia Stampe skriver et langt opslag om regeringens kulturpolitik:
VI MÅ TAGE DANSK KULTUR TILBAGE FRA NATIONALISTERNE OG NEOLIBERALISTERNE
Regeringen og Dansk Folkeparti har en kulturpolitik, der hænger så dårligt sammen, at Saudi Arabiens VM-forsvar ville have præsenteret en mere stringent argumentation, hvis man spurgte.
Det ene øjeblik lægges ansigtet i bekymrede folder, og man taler om dansk kultur som noget, der er sårbart og truet. Det andet øjeblik starter man grønthøsteren og møder nødråb med en opsang om nødvendige prioriteringer og nationalt råderum.
Regeringen har alt for længe haft held til at sløre selvmodsigelsen. Godt hjulpet af et af kulturdebattens helt store holdkæft-bolsjer: Omprioriteringsbidraget. Krydret med en masse pressestunts og uforpligtende initiativer.
Men dansk kultur bliver ikke stærkere af, at en kulturminister vil rangordne danske værdier i endnu en kanon, eller af at en integrationsminister bruger dansk kultur som en våd avis til at slå udlændinge i hovedet med. Det kommer der hverken mere eller bedre dansk musik, lyrik, litteratur, film, teater, dans eller billedkunst ud af.
I oppositionen har vi desværre ladet regeringen slippe alt for let afsted med udenomssnak og røgslør. Og vi har ladet Dansk Folkeparti dominere kulturdebatten i en grad, der har efterladt mange i den vildfarelse, at det også er Dansk Folkeparti, der har størst ambitioner for kulturen. Men det er netop en vildfarelse; Dansk Folkepartis interesse for dansk kulturpolitik skal ikke forveksles med en generel prioritering af dansk kultur.
For Dansk Folkeparti handler det om at fremme den rigtige kultur. Partiet hviler på et nationalkonservativt kultursyn. Beskyttelsen af kulturarven vægtes højt, mens det nye og moderne anses som værdiløst pjank.
Det er forklaringen på, at vi ikke hører protester over kulturbesparelserne fra Dansk Folkeparti. Deres eneste anke mod besparelserne er, at de skal indhentes gennem grønthøstermetoden. Dansk Folkeparti ville hellere være i en position, hvor de har magten til at sige dur, dur ikke: Ind med Fregatten Jylland, ud med Arken i Ishøj. Ind med guldalderen, ud med installations- og konceptkunst. Ind med dansktoppen, ud med P3. Frem for alt: Ind med politisk styring og ud med mangfoldighed, ekspertise og armslængde.
(forkortet af red.)
Zenia Stampe henviser til en egen kronik i Berlingske:
Vi har overladt dansk kultur til nationalister og neoliberalister.
Opslaget opnår 443 likes, 122 kommentarer og 70 delinger. Nærmest alle kommentarer er enige med Zenia Stampe, mange formulerer enigheden ganske overvældende: dette var åbenlyst stærkt tiltrængt for mange. De som ikke er enige, forholder sig ikke til opslagets indhold, men kun til afsender.
I et andet langt opslag skriver Zenia Stampe:
Nu har ministeren svaret. I mandags havde jeg en kronik i Berlingske om kulturpolitik, og nu har vi svaret fra Mette Bock.
Hun siger, at det ikke er nogen naturlov, at der også i fremtiden er besparelser på kulturområdet. ”Pengene kan gå tilbage til kulturområdet, hvis vi argumenterer tilstrækkeligt tydeligt,” skriver hun. “Derfor har jeg fra første dag som kulturminister opfordret alle til at bidrage til at sætte kulturdebatten højere på dagsordenen i Danmark.”
Så når kulturen bliver beskåret, er det altså ikke, fordi vi har en regering og en kulturminister, der ikke prioriterer kulturen? Nej, lyder den ministerielle formaning. Det er fordi vi har et kulturliv, der ikke er gode nok til at tale deres sag.
Så dansk kultur skal altså først tappes for blod gennem de faste årlige besparelser. Og dernæst skal kulturen have at vide, at det er dens egen skyld. Samtidig med at dansk kultur fremstilles som svag og truet og vigtig at beskytte? Det er jo en helt absurd form for victim blaming.
Eller vent lidt. Måske er det bare udtryk for klassisk neoliberal logik? Hvis en gruppe eller et område bliver udsultet, så er det dybest set deres egen skyld. For de har ikke været gode nok til at kæmpe på markedet for holdninger og argumentation. Helt som en virksomhed må lukke, hvis den ikke kan klare sig på det økonomiske marked.
(Forkortet af red.)
Zenia Stampe henviser til en kommentar af kulturminister Mette Bock i Berlingske: Kald mig nationalkonservativ, destruktiv eller neoliberal, Zenia Stampe – men kultur er andet og mere end penge (det er ikke kun opslagene på Facebook, som er lange, også overskrifterne i aviserne har en pæn længde!).
Zenia Stampes opslag opnår 292 likes, 50 kommentarer og 21 delinger. Alle kommentarer er enige med Zenia Stampe.
Mogens Jensen, Socialdemokratiet skriver:
Journalist Mikkel Juul Krongaard kritiserer Socialdemokratiets kulturpolitik og får selvfølgelig et svar her…
Mogens Jensen henviser til en egen artikel i Piopio.dk: Socialdemokratiet har en stærk kulturpolitisk vision.
Mogens Jensens opslag med svaret opnår 28 likes og to delinger.
I et andet opslag skriver Mogens Jensen:
Arbejderbevægelsens forenings- og forsamlingsbygninger, der i Danmark rummer bl.a. Arbejdermuseet, er nu optaget på Danmarks nationale tentativliste til at blive UNESCO-verdensarv sammen med en række tilsvarende bygninger i verden. STORT tillykke til Arbejdermuseet, der har arbejdet mange år for dette – med støtte fra Socialdemokratiet som det ses af nedenstående.
Han henviser til en kronik i Berlingske: Arbejdermuseet bør på Unescos verdensarvs-liste.
Opslaget opnår 68 likes, fire kommentarer og to delinger. De tre kommentarer er positive, en enkelt er negativ.
Også om mere generel kulturpolitik, skriver Mette Bock:
Interessant indlæg. Besparelser er ikke gode i sig selv. Men pointen om, at ændrede økonomiske forudsætninger i bedste fald kan fremtvinge nytænkning, deler jeg.
Mette Bock henviser til en artikel på Altinget.dk: Naturkraft: Politiske besparelser er til gavn for kulturinstitutionerne.
Opslaget opnår tre likes og to kommentarer. Kommentarerne dissekerer den artikel Mette Bock henviser til og konkluderer nærmest samstemmende: “Jeg håber ministeren vil vise mere indsigt og udsyn end det, som vi præsenteres for i dette indlæg.”
Også Morten Marinus havde tid til at beskæftige sig med andet end mediepolitik:
I dag var jeg i Hune og give den glædelige besked om, at jeg har peget på, at Centeret for Papirkunst skulle have en økonomisk håndsrækning, og at kulturministeren og finansudvalget har godkendt dette.
Han henviser til et klip på tv2nord.dk: Penge til Centre for Papirkunst.
Opslaget opnår 18 likes, tre kommentarer og en enkelt deling. Kommentarerne er tilfredse.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. juni til 31. juli 2018.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.