Aktuelt · Biblioteker · Finanslov · Kunst og museer · Litteratur · Musik · Politik · Teater og dans
Det fik partierne i finanslovsaftalen
Især Venstre og De Radikale havde fremlagt mange konkrete krav til finansloven for 2021. Meget blev opfyldt – selv om Venstre ikke er med i aftalen.
Finanslovsaftalen er indgået mellem den socialdemokratiske regering og de fire støttepartier, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.
Partierne havde i forskelligt omfang lagt vægt på kulturområdet. De mest konkrete forslag lå fra Radikale Venstre og Venstre. Sidstnævnte kom ikke med i aftalen, men fik alligevel mange ønsker opfyldt.
125 mio. kr. fra Venstre
Det er mange år siden, Venstre har præsenteret et så omfattende finanslovsudspil på kulturområdet, som det man fremlagde for 2021. Samlet ønskede Venstre merudgifter på kulturområdet på over 125 mio. kr.
Musikkens år?
Flest penge ville Venstre afsætte til symfoniorkestrene, knapt 4 mio. kr. til Copenhagen Phil, så orkestret modtager samme støtte som de øvrige landsdelsorkestre. Derudover vil man afsætte 15 mio. kr. til deling blandt samtlige landsdelsorkestre.
Venstre vil dermed råde bod på de besparelser, som blev gennemført, da partiet selv sad i regering. Omprioriteringsbidraget, som medførte besparelser for alle landsdelsorkestre, blev iværksat, da Venstre selv havde kulturministerposten. Den særlige besparelse på Copenhagen Phil bakkede partiet op om i den daværende regering.
Merbevillingen til Copenhagen Phil kom med i finanslovsaftalen, ligesom der også kom en merbevilling til de øvrige landsdelsorkestre.
Venstre ville øge støtten til musikskolerne med 20 mio. kr. Hermed overbød partiet regeringens finanslovsforslag på det eneste område, Socialdemokratiet har lovet at styrke! Også her fik Venstre sit ønske opfyldt.
Venstre udfordrede regeringspartiet yderligere ved at fremsætte en konkret målsætning om, at mindst 25% af alle børn i 2025 skal deltage i en eller anden form for musikundervisning i musikskolen.
Endelig vil partiet øge bevillingen til Sangens Hus med 1,5 mio. kr. i 2021 og 2022 og derefter 4 mio. kr. årligt. Ligeledes dette øsnke blev opfyldt.
Folkeoplysning
Venstre ønskede at etablere en ny finansieringsmodel for folkeoplysningen. Til dette afsatte man 20 mio. kr. Partiet ønskede at styrke den del af folkeoplysningen, som arbejder med den grønne dagsorden, EU og sundhed for alle.
Bibliotekerne
Folkebibliotekernes materialekonti blev stærkt udfordret af nedlukningen i foråret, som førte til langt større efterspørgsel efter digitale biblioteksmedier. Dette har begrænset bibliotekernes muligheder for indkøb af fysiske materialer. Det ønskede Venstre at kompensere ved en engangsbevilling på 10 mio. kr. til folkebibliotekerne. Dette ønske blev ikke opfyldt.
Museer
Venstre havde en række forslag indenfor museumsområdet. Den største enkeltpost på 5-10 mio. kr. gik til styrkelse af Statens Museum for Kunsts afdeling i Thy, så den med tiden kan blive en selvstændig filial.
På museums- og kulturarvsområdet afsætter Venstre desuden:
- Industrimuseet Frederiks Værk 3,5 mio. kr.
- Regan Vest 2,6 mio. kr
- Dybbøl Mølle 1,0 mio. kr.
- Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg 5,0 mio. kr.
- Fregatten Jylland 4,7 mio. kr
- Gl. Estrup 1,5 mio. kr
- Dansk Mølleforening 5 mio. kr
- Danske Taler 0,8 mio. kr.
- Arbejdermuseet 0,8 mio. kr.
- Bornholms Museum 0,5 mio. kr.
- Dansk Jødisk Museum 2,0 mio. kr.
- Den Gamle By 3,0 mio. kr.
Venstres samlede merudgifter på museumsområdet udgjorde 35-40 mio. kr. De fleste af forslagene indgår med let ændrede beløb i finanslovsaftalen. Disse forslag indgår ikke i aftale: Industrimuseet, Fiskeri- og Søfartsmuseet, Dansk Mølleforening samt Danske Taler.
Hertil kom et ønske om en engangsbevilling til at gennemføre nogle af de aflyste genforeningsarrangementer, som blev forhindrede af coronarestriktionerne.
Litteratur
Venstre ønskede at afsætte 7-8 mio. kr. til Årets børne- og ungdomsbog. Bogen skal kåres efter indstilling fra landets 8. klasser og derefter uddeles til samtlige 8. klasseelever. Den er blevet løftet – med et lidt andet indhold – i finanslovsaftalen.
Teater
Venstre afsatte 3 mio. kr. til at styrke Aveny-T. Dette er ikke direkte omfattet af aftalen. Der er dog en væsentligt større ramme afsat til børne- og ungeteater, hvilket også Aveny-T kan komme til at nyde godt af.
Udsattesport
Partiet ønskede at skabe et “forbund” for de mange foreninger indenfor udsattesport. Til dette afsattes 5 mio. kr. Dette er ikke imødekommet.
450 mio. kr. fra Radikale Venstre
De Radikale var højdespringere i krav om merbevillinger på kulturområdet. De samlede krav udgjorde godt 450 mio. kr.
Det største enkeltkrav var at annullere anden fase i besparelserne på DR. Det medfører en merbevilling på 255 mio. kr. Dette ønske blev opfyldt.
Børn og unge
De Radikale havde en række forslag til at styrke kunst og kultur for børn og unge:
- Udvidelse af huskunstnerordningen, 10 mio. kr.
- Udvidelse af refusionsordningen for scenekunst, 20 mio. kr.
- Levende Musik i Skolen og andre børnerettede initiativer, 10 mio. kr.
- Engangsbevilling til styrkelse af skoler og daginstitutioners bogsamlinger, 25 mio. kr.
Disse ønsker er nærmest ord til andet gennemført i aftalen om finansloven.
Generel styrkelse af kunst og kulturliv
Partiet ville etablere:
- Kulturens analyseinstitut, 10 mio. kr.
- Ny spillestedsordning, 10 mio. kr.
- Ny ordning for arbejdsophold for kunstnere, 7 mio. kr.
- Nyt kunstnerfradrag ved salg af unikke værker, 50 mio. kr.
Finanslovsaftelen indebærer etablering af en ny spillestedsordning på netop 10 mio. kr. i 2021. De øvrige ønsker blev ikke imødekommet.
Udvidelse eller forlængelse af eksisterende bevillinger
Partiet foreslog disse merbevillinger:
- Danmarks Underholdningsorkester, 11,6 mio. kr.
- Copenhagen Phil, 3,9 mio. kr.
- Det Kongelige Teater, 20 mio. kr.
- Den Danske Ordbog, 1,5 mio. kr.
- Skibsbevaringsfonden 1,4 mio. kr.
- Gl. Estrup, 1,5 mio. kr.
Samtlige disse ønsker blev imødekommet i finanslovsaftalen med samme beløbsangivelser.
Engangsbevillinger
Endelig havde De Radikale ønsker om konkrete engangsbevillinger:
- Bibliotekernes materialekonti, 7 mio kr.
- Statens Museum for Kunst i Thy, 29 mio. kr.
- Jeppe Aakjær Museet, 5 mio. kr.
Finanslovaftalen indebærer en anlægsbevilling til Jeppe Aakjær Museet. De øvrige ønsker blev ikke imødekommet.
Enhedslisten
Enhedslisten havde på kulturområdet fem områder, man stillede krav om. Udgangspunktet var, at noget skulle opfyldes på alle fem områder, for at man ville indgå i en aftale.
1) Anden fase af besparelserne i DR skal aflyses. Desuden ønsker man en ændret finansieringsmodel i medieaftalen.
2) Styrket indsats for børn og unge.
3) Videreførelse af en række bevillinger, som ophører ifølge regeringens finanslovsforslag, bl.a. Gl. Estrup, Arbejdermuseet, Dansk Jødisk Museum og Skibsbevaringsfonden.
4) Ligestilling af Copenhagen Phil med øvrige landsdelsorkestre.
5) Undersøgelse af nye museer, f.eks. kolonihistorisk museum eller nyt teknisk museum.
Alle disse fem krav blev opfyldt i aftalen om finansloven for 2021.
SF
SF har et eneste centralt kulturpolitisk krav, aflysning af anden fase af DR-besparelserne. Partiet ønsker at sikre DR’s økonomi for en længere årrække, så virksomheden ikke skal indgå i finanslovsforhandlinger hvert år.
Dette ønske blev opfyldt gennem fiunanslovsaftalen.
Mange samstemmende ønsker
Det er tydeligt, at der var en række samstemmende ønsker fra de politiske partier. Regeringens tre støttepartier var enige om at aflyse anden runde i besparelserne på DR. Alle partier var enige om at igen ligestille Copenhagen Phil med de øvrige landsdelsorkestre og om fastholdelse af en række af de puljer, som faldt bort i regeringens finanslovsforslag.
Det er værd at notere, at der desuden var nogle fællesnævnere i forslagene fra Venstre og De Radikale, fx Statens museum i Thy og bibliotekernes bogindkøb.
En række af partierne havde konkrete forslag til nye museer eller øgede museumsbevillinger. Dette tydeliggør behovet for en reform af museernes tilskudssystem og en tydeligere arbejdsdeling mellem folketinget og Kulturstyrelsens bevillingssystem. Til det store flertal af museer sikrer Kulturstyrelsen en objektivt fastsat årlig bevilling. Dertil kommer konkrete politiske ønsker til enkelte museer, som har helt særlig bevillingsfokus. Disse museer skal leve op til andre kriterier end de øvrige museer.