Aktuelt · Idræt · Kunst og museer · Medier og internet · Musik · Teater og dans
Facebooksommeren: genåbning og sport
Pandemisommeren 2021. Det er fortsat restriktioner og genåbning som fylder i den politiske Facebookdebat. Dette kobles naturligvis også til sommerens sportsbegivenheder.
Stén Knuth fra Venstre skriver:
I torsdags fremlagde Venstre, forslag til, at flere fans kunne komme ind til århundredes fodboldfest på hjemmebane. Fredag blev det skudt ned i epidemiudvalget. Men hen over weekenden skiftede flere partier så holdning, og nu ser det ud til, at det skal undersøges om og hvordan det kan lade sig gøre. Det glæder mig, også selvom vi er i 12. time for en beslutning, der vil skabe mere liv og glæde. Alt sammen naturligvis med passende sikkerhed. Det forhandles i morgen formiddag – god dag. PS Naturligvis skal restauranter og barer have justeret deres åbningstider også.
Opslaget opnår 25 reaktioner, heraf to kommentarer.
Malte Larsen fra Socialdemokratiet skriver:
EKSTRA HÅND TIL FORENINGERNE. Vi opretter en pulje på 59 mio. kr. til foreninger og aftenskoler til at skabe kultur- og idrætsaktiviteter for bl.a. børn og unge i løbet af sommeren og frem til efterårsferien, herunder sommerlejre, spejderaktiviteter eller undervisning. Desuden afsætter vi 10 mio. til støtte til lokale idræts- og spejderforeninger til at afholde planlagte aktiviteter fra denne sommer og året ud, som ellers ikke vil kunne finde sted pga. manglende indtægtsgrundlag som følge af COVID-19 restriktioner i sommerperioden. Billedet er fra sidste års get2sport, der blev afholdt på Langvang i august.
Opslaget opnår 20 reaktioner, heraf fire kommentarer.
I næste opslag kan Stén Knuth glæde sig:
Politik virker. I sidste uge foreslog jeg på Venstres vegne flere på stadion under EM i fodbold, det blev fredag hældt af brættet. Hen over weekenden skiftede flere partier holdning, og i nat har Sophie Løhde og Martin Geertsen kæmpet en flot aftale hjem til hele idrætten. 25.000 på stadion til EM. Fedt. Fyldte stadions den 1. august – om det så er travsport, speedway eller fodbold. Stærk aftale med et kæmpe Venstre aftryk, og en glad idrætsordfører, der igen fik set at politik virker.
Opslaget opnår 30 reaktioner, heraf fire kommentarer.
Jan E. Jørgensen fra Venstre blander sig også i debatten, og med noget større gennemslag:
Skal vi nu ikke få åbnet biograferne, teatrene, spillestederne og resten af kulturlivet?
Opslaget opnår 1.700 reaktioner, heraf 250 kommentarer. Mange benytter kommentarsporet til at gøre opmærksom på, at biograferne allerede er åbnet – og at der ikke er pladsproblemer, trods afstandskrav.
I næste opslag skriver Jan E. Jørgensen:
»Det er helt absurd, at teater, ballet, biografer, kirker og festivaler fortsat er underlagt skrappe restriktioner, samtidigt med at glade fodboldfans praktisk talt ligger oven på hinanden i tusindvis. Der er under 50 hospitalsindlagte – milevidt fra eksperternes skrækscenarie på 870 indlagte – og to tredjedele af befolkningen har påbegyndt en vaccination. Venstre forsøgte derfor på sidste møde i Epidemiudvalget at samle et flertal uden om regeringen for at få lempet hurtigere – men kun de blå partier stemte for
Opslaget henviser til en artikel på Berlingske: Midt i fodboldrusen: Ballet og folkefest kræver fair play.
Opslaget opnår 95 reaktioner, heraf 10 kommentarer. Kommentarerne er enige med Jan E. Jørgsensen.
Og yderligere et opslag fra Venstres kulturordfører:
Danmark har været en stor folkefest de seneste uger. Det begyndte allerede i Brøndby, da BIF vandt guldet, og så blev det udvidet til hele Danmark, da landsholdet leverede den ene pragtpræstation efter den anden. Tusindvis af mennesker i spontane, uorganiserede gadefester med øl i håret og glæde i ansigtet – uden coronafstand, men til gengæld med kram og kys. Tiltrængt oven på halvandet år i ufrihed. Og tilsyneladende uden nogen stigning i antallet af hospitalsindlagte som følge af corona. Tallet går én vej – ned. Lige nu er antallet under 40 – milevidt fra myndighedernes skrækscenarie på 870 medio april. Når nu vi har kunnet fodboldfeste i ugevis – kan vi så ikke lukke mere op andre steder også? Jeg tror det. Priden er et godt eksempel. Jeg kan ærligt talt godt forstå, at arrangørerne ikke kan forstå, hvorfor de ikke må feste, som de plejer. Der er flere uger til – og til den tid er endnu flere vaccineret. Lige nu har mere end to ud af tre fået første stik. Og der er andre – resten af kulturlivet – og endnu mere ubærligt: kirkerne, hvor gæster til bryllupper og begravelser må afvises i døren. Kære regering. Luk nu mere op. Det går den rigtige vej – på trods af genåbning – på trods af fodboldfester. Kom nu ind i kampen. Del gerne, hvis du vil lægge pres på regeringen. Her er statistikken over hospitalsindlagte. Antallet af patienter i respirator er under 10 – vi har over 1.000. Sundhedsvæsenet er ikke på vej mod kollaps.
Opslaget opnår 130 reaktioner, heraf 15 kommentarer. Kommentarerne er enige med Jan E. Jørgsensen.
Jan E. Jørgensen har mere om restriktionerne:
Jeg er hoppet i sommertøjet og kommer med en bøn om at få udfaset de sidste restriktioner i kirkerne og kulturlivet – nu.
Opslaget henviser til en artikel på TV2: Partier lægger pres på regeringen for at fjerne “ulogiske” restriktioner, men S holder fast.
Opslaget opnår 70 reaktioner, heraf 15 kommentarer. Reaktionerne er vidt forskellige, spændende fra de som mener, at der aldrig burde have været restriktioner til de som snarere spår yderligere nedlukninger.
Hvad er kunst?
En diskussion om Skat’s fortolkning af momslovens kunstdefinition, som Akademirådet er uenig i, får Jan E. Jørgensen til tasterne:
Det er godt nok en gammeldags forståelse af kunst, der ligger til grund for det her.
Opslaget henviser til en artikel på Netavisen Pio: Gakgak i Skat: Dette er ikke en skulptur!.
Opslaget opnår 15 reaktioner, heraf 5 kommentarer.
Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti skriver:
Hvad er dansk kultur? Jeg giver i Berlingske mit bud. Men hvad mener I? Del og debatter gerne 😀🇩🇰 Hele interviewet kan læses i avisen eller i linket nedenfor (ingen betalingsmur). “Dansk kultur hviler på en respekt for dette høren til. Det betyder ikke, at dansk kultur nødvendigvis skal være en pladderromantisk gang fædrelandspatos. Slet ikke! Det betyder, at man – på godt og ondt – kan mærke den danske sjæl, det danske sprog eller selvforståelse. Det kan gøres spottende og vrængende, som PH, eller opbyggeligt og dyrkende, som Jacob Knudsen. Uanset, hvad indgangen er, er det heri, det danske hviler”
Opslaget henviser til en artikel på Berlingske: Det første, Morten Messerschmidt ville gøre som kulturminister, var at lukke Radio Loud og retablere Radio24syv.
Opslaget opnår 830 reaktioner, heraf 100 kommentarer. Gennemgående dvæler kommentarerne ved nutidens dårlige kultur set i forhold til det, der engang var.
Charlotte Broman Mølbæk fra SF skriver:
Kulturpolitik er også stærk socialpolitik‼️ Det mener jeg, fordi uligheden bekæmpes, når vi har lige muligheder for at opleve og udleve kunst og kultur. Men også fordi vi gennem kunsten og kulturen mødes i stærke, meningsgivende fællesskaber om det, der begejstrer os. Forundrer os. Og udfordrer os. Gennem mange hjælpepakker har vi også sikret kunst og kultur ud til mennesker med handicap og psykiske lidelser i perioder med lange nedlukninger, ensomhed og så utroligt mange afsavn. Jeg synes, det er klogt, at vi hjælper mennesker ud af ensomhed og ind i fællesskaber og gode oplevelser, mens vi holder hånden under et utroligt hårdt ramt kulturliv. Men kunst og kultur har også en værdi i sig selv. En værdi der ikke bare kan måles eller opgøres i vækst eller penge i statskassen. At opleve en koncert, et teaterstykke eller kunstværk er meningsgivende nok i sig selv 😍 Vi mennesker har brug for mere og andet end blot at gå i skole, gå på arbejde, tjene penge og bruge dem igen. Stærk kulturpolitik er også stærk folkesocialistisk politik. Kunst og kultur skal være for os alle. Bred, niche og mangfoldig. Alle børn bør have ret til både at opleve og udleve kunst og kultur.
Opslaget opnår 150 reaktioner, heraf 20 kommentarer.
Esport
Stén Knuth fra Venstre skriver:
ESPORT ER FOR ALLE, FOR ALLE KAN DYRKE ESPORT. Esporten rummer potentialer som vi kun lige har set begyndelsen af. Jeg har brugt de sidste par år på, at flytte Venstre hen hvor vi står i dag. Derfor er jeg også pavestolt over at kunne fremlægge Venstres esportsudspil, som kort fortalt handler om at få de unge ud af deres værelser og over i foreningen, som Danmark jo grundlæggende står på. Esport bør være et valgfag i folkeskolens 7. og 8. klasse. De unge får kompetencer som strategi, kommunikation, samarbejde og fokusering med sig. Esport dyrkes i dag på tværs af alder, køn, religion og udfordringer, hvilket allerede i dag benyttes af klubber, SFO´er, skoler, efterskoler og gymnasier. Og naturligvis rummer det også udfordringer. Oplysning til forældre, spilafhængighed, matchfixing, reklamer i spillene mv. – nogen af disse udfordringer skal løses af esporten selv, hvor andre dele skal vi som folketing ind over. Ikke at folketinget skal laver alle mulige og umulige regler, men Venstre er et moderne parti, som gerne sætter rammen og retningen for fremtidens esport, for esporten har muligheden for at blive den nye moderne forening.
Opslaget opnår 80 reaktioner, heraf 10 kommentarer. Nogle af kommentarerne er skeptiske ved tanken om at skolerne skal forpligtes til esport som fag, både af økonomiske årsager og fordi fagtrængslen i forvejen er stor.
Stén Knuth følger op:
Tak for alles tilkendegivelser omkring Venstre’s esportsudspil, som også affødte mange tilkendegivelser om, at der er rigtig meget i gang, og invitationer til at mødes og udveksle synspunkter. I dag har jeg afholdt møder med British Esports Association, Tom Dore, hvor også Sofus Bynge og Michael Dassa fra Esport Danmark deltog, og derudover med Børns Vilkår, Sørine M. Vesth Rasmussen. England er foran os på forståelse af, hvor mange sider esporten har og kan, på at bruge det læringsmæssigt, at prøve at sikre trygge rammer for børn og familier. Superspændende samtale som jeg kan høre de to forbund i samarbejde arbejder videre med. Og jeg får nogle politiske kontakter i England. Børns Vikår og Sørine er også meget optaget af fællesskaberne, trivsel, den gode digitale samtale, reklamer i spil og rigtig meget af det Venstre har adresseret i vores udspil, som værende udfordringerne i esportsmiljøet. Sørine er helt med på, at esporten kan være et rigtig godt redskab til at skabe bedre muligheder for at flere kan komme med. Begge samtaler kredser også om udsatte børn, de raske drenge i klassen, hele dannelses og uddannelsesperspektivet. Igen – tak for alle inputene, alle er læst og taget med. Er sikker på at det her er fremtiden der kan sikre flere med i fællesskaberne, flere i uddannelse og arbejde, flere udsatte grupper bliver inkluderet – glæder mig til de næste års arbejde med esporten i Danmark 🇩🇰
Opslaget opnår 10 reaktioner.
Analog sport
Stén Knuth fra Venstre skriver:
I Venstre, bakker vi fuldt op om, at topatleter bør have en barselsordning, og vi forventer at kulturministeren snarest nedsætter den foreslåede arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan en ordning kunne se ud, herunder finansiering.
Opslaget henviser til en artikel på TV2: Dansk Svømmeunion ønsker barselsordning for topatleter.
Opslaget opnår 20 reaktioner.
Charlotte Broman Mølbæk fra SF skriver:
Nej EM og andre sportsbegivenheder skal ikke bruges til sportwashing! 😡 Når der bruges store sportsbegivenheder til at legitimere uhyrlige regimer, så har vi et udenrigspolitisk problem. Derfor giver en national strategi god mening. I alt for lang tid har vi ladet fodboldlandsholdet og mange andre idrætsudøvere og deres forbund stå alene med dilemmaerne, når VM afholdes i Qatar og et OL i Beijing. Derfor har jeg kaldt ministeren i samråd. En regering bør bruge den indflydelse de har på at basale menneskerettigheder overholdes i de lande, hvor Danmarks idrætsudøvere deltager i store begivenheder. Og jo der er politik i sport. Og det misbruges af nogle af de værste regimer i verden til at rense sig og etablere gode handelsforbindelser Det skal vi da ikke lægge navn til‼️
Opslaget henviser til en artikel på DR: Balladen om kvartfinalen i Baku: SF kalder kulturministeren i samråd.
Opslaget opnår 60 reaktioner, heraf 10 kommentarer. Nogle mener, at det er utidig indblanding i sportsorganisationers selvbestemmelse. Nogle spørger, hvilke lande som skal med på negativlisten.
I næste opslag skriver Broman Mølbæk:
Det her er så forkert på alle måder😡 Derfor skal vi have en national strategi for hvordan vi sikrer at ALLE kan se fodbold og ikke diskrimineres. Danmark skal ikke være med til at legitimere den slags regimer. Vil vi virkelig finde os i det her? (Det handler om UEAF’s forbud mod regnbueflag ved EM-kampe, red.)
Opslaget opnår 90 reaktioner, heraf 20 kommentarer. Kommentarerne deler sig i to positioner: de som synes, at sport og politik skal adskilles og de, som ser UEFA’s handlinger som magtmisbrug.
Charlotte Broman Mølbæk fra SF skriver:
ALLE DANSKERE SKAL KUNNE HEPPE MED‼️
Desværre er det ikke alle danskere, der har muligheden for at se med på TV i aften. I det seneste medieforlig fjernede man den regel, at slutrundekampe skulle vise på DR eller TV2. Derfor vises kampen i aften kun på Viasats platforme, der jo som bekendt er en betalingsplatform. Det synes jeg er ærgerligt, for alle danskere skal kunne se med, når vi forhåbentlig banker belgierne i aften😤 Skulle vi ikke se at få gjort noget ved det, og få kampene tilbage på kanaler som vi alle kan se?
Opslaget opnår 140 reaktioner, heraf 25 kommentarer. De fleste er enige med Broman Mølbæk. En del mener ikke at TV2 skal med i en ordning, fordi det er en betalingskanal.
Nyt til foreningslivet
Stén Knuth fra Venstre skriver:
Væk med bøvlet. Nu er der godt nyt til foreninger! Mange foreninger er ved at drukne i papirarbejde, som slår engagementet og ildsjæle i stykker. Vil man arrangere en koncert, en byfest, et marked eller lignende, skal der sendes et hav af ansøgninger til forskellige myndigheder. Gregers fortæller her omkring udfordringerne for bl.a. Sørby Marked. Sammen med gode kræfter i Venstre – godt båret af Eva Kjer Hansen og Anni Matthiesen har vi foreslået en digital løsning, så foreningerne kan nøjes med én ansøgning. Det har i udvalgsarbejdet i dag endelig fået bred opbakning, så fremover kan livet forhåbentlig blive nemmere for de mange foreninger! Vi kæmper naturligvis videre med at komme helt i mål, for et er de gode politiske intentioner, noget andet er handling.
Opslaget opnår 50 reaktioner, heraf 20 kommentarer. Alle kommentarer oplever dette som gode nyheder.
Kasper Sand Kjær fra Socialdemokratiet skriver:
Vi skal styrke foreningslivet – helt afgørende for genstarten af hele vores samfund! Genåbningen af foreningslivet er i fuld gang, og hvor er det fantastisk, at børn såvel som voksne atter kan mødes til fodbold, spejder, gymnastik, badminton og i alle de andre fantastiske fællesskaber. Vi har brug for fællesskabet. Brug for at komme ud fra hjemmets fire vægge – det giver humøret et gevaldigt løft! En af de vigtigste lektier, som corona-pandemien har lært os er, at vi aldrig må tage vores foreningsliv og fællesskaber for givet. Og nu hvor vi er på vej ud af coronaens jerngreb om vores samfund har vi mere end nogensinde brug for samværet, bevægelsen og fællesskabet. Desværre er foreningslivet ramt af efterveerne fra pandemien, hvor mange medlemmer er faldet fra. Ligesom flere frivillige oplever, at bureaukratiet ved at gro dem over hovedet – alt for megen dyrebar tid bliver spildt på papirarbejde. En tredje udfordring er foreningernes fysiske rammer. Alt for ofte er kvaliteten af de lokaler kommunen henviser til for ringe. Vi står overfor en vigtig opgave, som handler om at styrke vores foreningsliv. Det er en af de vigtigste opgaver på kulturområdet – og en af dem jeg virkelig glæder mig til at arbejde med det kommende år. Det sidste halvandet år har handlet om at foreningslivet skulle overleve og komme igennem krisen. Nu handler det om at se fremad og styrke vores foreningsliv. Det starter i dag!
Opslaget opnår 90 reaktioner, heraf 5 kommentarer.
Flytning af uddannelser
Zenia Stampe fra Radikale skriver:
Endnu engang er Kulturministeren kørt ud på et sidespor af sin egen regering. I går var jeg til møde i Kulturministeriet. Vi skulle bl.a. diskutere udflytning af danseuddannelsen. Men da vi nåede til punktet, meddelte Kulturministeren, at der ikke var nyt ovre fra forhandlingerne ovre hos Uddannelses- og Forskningsministeren. Det bekræftede desværre mine bange anelser om, at vi som kulturordførere overhovedet ikke ville blive involveret i beslutningen. Det er under al kritik, når der er tale om en beslutning under Kulturministeriets ressort og med afgørende betydning for dansen og hele scenekunstområdet. Som kulturordfører bakker jeg 100 procent op om at oprette en statslig uddannelse i dans i Holstebro. Kommunen – og ikke mindst de radikale byrådsmedlemmer i kommunen – har længe arbejdet for at få en ny statslig danseuddannelse til byen som supplement til den, der allerede ligger i København. Det vil være et løft af hele danseområdet og gøre, at Holstebro kan blive for dansen, hvad Fredericia er for musicalen. Derfor bakker jeg også op om det gennemarbejdede forslag til en ny uddannelse i drama og dansepædagogik i Holstebro, som et samlet scenekunstmiljø i dag har fremsendt til alle kulturordførerne. De viser, hvordan en ny uddannelse ikke bare kan bygge oven på det faglige miljø Holstebro. Men også hvordan den kan supplere uddannelsen i København. For visionen om en ny danseuddannelse i Holstebro må ikke betyde, at vi samtidig lukker uddannelsen i København. Siden 2015 er der arbejdet benhårdt for at skabe en af Europas førende koreografi- og danseuddannelser. Kronen på værket kom i 2018, hvor det lykkedes uddannelsen at blive akkrediteret. Men akkrediteringen følger ikke automatisk med til Holstebro. For den bygger på tilstedeværelsen af et internationalt studiemiljø og forbindelsen til hele scenekunstbranchen. Hvis det ikke lykkes at holde fast i akkrediteringen, så vil der reelt være tale om nedlukning af en af Europas bedste danseuddannelser. Og så risikerer vi, at dansen i Danmark får et alvorligt tilbageslag – i stedet for det løft, som en ny danseuddannelse i Holstebro ellers kunne være. De her bekymringer delte jeg med Kulturministeren på mødet. Og jeg spurgte, hvad hun og Kulturministeriet gjorde i forhandlingerne for at sikre, at vi ikke kommer til at skylle mange års arbejde og en uddannelse i topklasse ud med badevandet. Svaret bekræftede desværre igen mine bange anelser. Kulturministeriet sidder slet ikke med i forhandlingerne. De har sådan set bare leveret på en bestilling oppefra om at udpege en uddannelsesinstitution på kulturområdet, der kan flytte ud. Men det har de gjort uden involvering af uddannelses- og scenekunstmiljøet, uden involvering af partiets kulturordførere og uden en grundig og saglig proces. Jeg havde så håbet på, at jeg som kulturordfører i det mindste kunne bringe nogle af bekymringerne ind i forhandlingerne. Men vi er sat uden for døren – som Kulturministeren selv. Jeg kan næsten ikke komme på en mere ydmygende måde at behandle kulturen på. Det har ellers ikke skortet på eksempler det seneste år. De store hjælpepakker på kulturområdet blev forhandlet i Erhvervsministeriet. Genåbning på kulturområdet blev forhandlet i Sundhedsministeriet. Sommerpakken på kulturområdet blev forhandlet i Erhvervsministeriet. Man må efterhånden spørge, hvorfor vi overhovedet har en Kulturminister, når Kulturministeriet er degraderet til stik-i-rend-dreng for andre ministerier. Jeg tror, at jeg taler på mange kulturordføreres vegne, når jeg siger, at vi ikke kan blive ved med at acceptere, at beslutninger under Kulturministeriets ressort bliver truffet uden for Kulturministeriets ressort. Enten giver regeringen Kulturministeren magten tilbage over sit eget ressort. Eller også er det måske på tide, at vi kulturordførere former et flertal uden om regeringen og tager magten over kulturen tilbage. Vi har gjort det under corona. Vi kan gøre det igen. For det her handler ikke om højre og venstre. Det handler om, at beslutninger med afgørende betydning for dansk kunst- og kulturliv selvfølgelig skal træffes med kunsten og kulturen for øje. Det bliver de ikke under den nuværende regering. Og det kan vi selvsagt ikke blive ved med at sidde overhørig. Vi vil have respekten tilbage til kulturen.
Opslaget opnår 900 reaktioner, heraf 180 kommentarer. Her går de mange kommentarer i alle mulige retninger. Nogle mener, at Stampe overser provinsens og i særdelehed Holstebros fortræffeligheder, nogle synes uddannelsesmålet med Bologna-processen er ved at dø, mange udtrykker negative følelser over for Socialdemokratiet og kulturministeren i særdeleshed – og en del spørger til alt muligt andet end opslagets emne.
Spillestederne
Næste sag fra Zenia Stampe handler om de rytmiske spillesteder:
Hurra! Det lykkedes! Lad musikken SPILLE!!! Her i efteråret var flere mindre spillesteder i alvorlige problemer på grund af corona. Jeg holdt møder med flere af dem og deres brancheorganisation Dansk Live, og det gik op for mig, hvor skrøbelig deres økonomi var. Forstå mig ret: Der er veldrevne spillesteder. Det er vigtige søjler, som vores musikliv hviler på. Men deres rammer var simpelthen ikke skruet solidt nok sammen. Vi var fra Christiansborg ikke gode nok til at passe på musikken i hele Danmark. Derfor foreslog jeg og Radikale at lave en ny spillestedsordning for de mindre spillesteder: De skal i fremtiden have statslig driftsstøtte ligesom de lidt større regionale spillesteder. Det giver et økonomisk fundament under de indtægter, som de kan skaffe på anden vis – fra bl.a billetsalg, barsalg, private fonde, kommunal støtte mm. Det er et stærkt signal om, at Christiansborg anerkender de mindre lokale spillesteder og genrespillestedernes betydning for den rytmiske musikscene i Danmark. Det er også en anerkendelse af de enkelte udpegede spillesteder. De gør det godt og er vigtige at værne om og udvikle. Det lykkedes at komme igennem med ordningen i fbm. finanslovsforhandlingerne i efteråret. Og nu er ordningen blevet en realitet: Fjorten spillesteder over hele landet er i dag blevet optaget i ordningen. Det bliver et vigtigt vitamintilskud til rock, jazz, hip hop, mm. i Danmark. Det er et løft af den rytmiske musik. Men det er større end det! Det er et synligt bevis på, at årtiers langsom kvælning af kulturen gennem konstante nedskæringer er stoppet. Nu investerer vi igen i kulturen. Fordi den er vigtig
Opslaget opnår 420 reaktioner, heraf 60 kommentarer. Kommentarerne er glade for den nye ordning og for Stampes indsats for sagen.
Egtvedpigen spøger
Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti skriver:
Så er den gal igen! Nationalmuseet er igen spændt for en politisk vogn. Og det handler om noget så dansk som Egtved-pigen. For mens man gerne lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden (og tak for det), så manipulerer man med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til indvandrer! Museets nyskrevne propaganda fortæller om, at “bronzealderfolket har altså levet i en kosmopolitisk og meget dynamisk verden”. Og hvorfor? Tja, en nærliggende forklaring kunne jo være, at man vil promovere et bestemt verdenssyn, der ”tilfældigvis” passer godt ind i en moderne, kulturradikal tankegang…? Men Nationalmuseet skal ikke føre politik og ensrette, men gøre os klogere og nysgerrigere. Det bliver et NEJ TAK herfra!
Opslaget henviser til en artikel på Avisen Danmark: Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?.
Opslaget opnår 2.700 reaktioner, heraf 500 kommentarer. En del kommentarer mener, at den nuværende ledelse for Nationalmuseet er en skandale. Men langt de fleste kommentarer mener faktisk, at Messerschmidt her går galt i byen med en påstand om uredelighed i formidlingen af Egtvedpigens oprindelse.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. juni til 31. juli 2021.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!