Aktuelt · Medier og internet · Musik · Politik · Teater og dans
2022 – kulturåret der kommer
Medieaftale, analyseinstitut, ny musikhandlingsplan, ny filmaftale samt hjælpepakker og gentagne restriktioner. Det er noget af det, vi kan forvente i det kulturpolitiske år, 2022.
Det er altid en vanskelig kunst, at spå om den fremtidige kulturpolitik. De fleste kontroverser i medierne er båret af aktuelle begivenheder og absolut ikke planlagt. Et eksempel fra det forgangne år er aftalen om kunstneriske uddannelser som blev indgået i december – hvor selve arbejdet først blev igangsat i januar 2021.
Visse ting er dog sat i søen, så man kan være rimeligt tryg ved at sætte dem ind i en kalender for 2022.
Ny medieaftale
Hvor galt det kan gå med spådomme, dokumenteres nemt ud fra tilløbene til en ny medieaftale. Vi havde forventet at den kom i 2020, så i 2021 og nu altså i 2022. Løfterne har været der flere gange. Meget tyder på, at det faktisk sker i begyndelsen af 2022: en ny mediepolitisk aftale. Den skal i givet fald afløse VLAK-regeringens mediepolitiske aftale fra marts 2018 omfattende 2019-2023.
Regeringen har udtalt sig usædvanligt spagfærdigt om mulige hensigter, bortset fra et udtalt ønske om at styrke lokale og regionale medier. Naturligvis ud fra ønsket om “bedre balance” og ønsket om at etablere en afgift på streamingmedier – en afgift som i henhold til VLAK-aftalen allerede skulle være aftalt i efteråret 2018. Afgiften på streamingmedierne bliver således fem år forsinket, det skyldes til dels, at det er mere kompliceret, end man oprindelig antog (se Søndag Aften arkiv).
Der er også løse fugle i den gamle VLAK-aftale, som fortjener endelig afklaring: nye tv- og radiokanaler, radio- og tv-nævnets funktion og fremtidige udbudsregler.
Regeringens støttepartier har primært udtrykt ønsker om at sikre DR. Venstre har udtrykt, at man fortryder de voldsomme besparelser på DR man igangsatte. Såvel Konservative som Dansk Folkeparti ønsker stadig at spare på DR. Den interessante del af forhandlingerne kommer således til at foregå med Venstre.
Kulturens Analyseinstitut
Ifølge finanslovsaftalen for 2022 skal regeringen og støttepartierne i første kvartal 2022 aftale det nærmere grundlag for det kommende Kulturens Analyseinstitut (se Søndag Aften arkiv). Udgangspunktet er, at regeringen ikke var interesseret i at etablere en ny institution, hvilket dog blev presset igennem af støttepartierne. Partiernes forventninger – og ønsker – til Kulturens Analyseinstitut er således forskellige. Hertil kommer at mange af kultursektorens organisationer også har stærke forventninger. Måske især forventninger om at bestemme over, hvad instituttet skal analysere. Tovtrækkeriet om Kulturens Analyseinstitut kan i høj grad komme til at handle om instituttets armslængde i forhold til såvel politikere som til organisationer.
Corona
Det er rimeligt nemt at forudsige, at corona fortsat vil præge kulturpolitikken i 2022. Der vil stadig være diskussioner om kompensationer og hjælpepakker, ligesom nedlukninger og genåbninger stadig vil præge kulturlivet.
Udflytninger af uddannelser
Efter sommerferien påbegyndes de nye danse- og musikuddannelser i Holstebro som følge af aftalen om udflytning af uddannelser (se Søndag Aften arkiv). Der vil både blive diskussioner om konsekvenserne for Den Danske Scenekunstskole og de københavnske musikuddannelser og diskussioner om optaget i i Holstebro. Den nuværende kulturminister står både som ansvarlig for den samlede udflytningsplan, da hun var uddannelsesminister og nu som ansvarlig for gennemførelsen på Kulturministeriets område.
Finansloven for 2023
Går man ud fra, at statsministeren ikke udskriver valg i utide, bliver finansloven for 2023 denne regerings sidste mulighed for at fremlægge egne offensive forslag på kulturområdet. De første tre finanslove har været præget af status quo-finanslovsforslag fra regeringen, hvorefter støttepartierne har fået plads til at få point for at afskaffe omprioriteringsbidrag, redde DR-kanaler og andre kulturinstitutioner.
Efter de første to et halvt år med den socialdemokratiske regering, er der fortsat mange som – med rette – spørger: hvilken kulturpolitik har regeringen?
Finansloven for 2023 bliver den ultimative chance for regeringen til at markere en egen, offensiv kulturpolitik.
Musikhandlingsplan
Den nuværende musikhandlingsplan udløber ved udgangen af 2022. Såfremt der skal flere penge i den næste aftale, skal dette indgå i finansloven for 2023.
Scenekunstaftale
Den gældende scenekunstaftale fra 2019 mellem næsten alle folketingets partier (undtagen Enhedslisten, Nye Borgerlige, Alternativet og Frie Grønne). Dele af aftalen skal fornyes, hvis initiativerne skal videreføres.