Aktuelt · Medier og internet · Politik
DF’s menukort til medieaftale
Regeringen er afhængig af DF for at få sit medieudspil igennem. Spørgsmålet er, hvad DF vil kræve. Her er menukortet, som viser DF’s ønsker og krav.
I april 2016 offentliggjorde Dansk Folkeparti sit mediepolitiske udspil, Medier til hele Danmark. Udspillet har siden være partiets udgangspunkt i mediedebatten, og da det kun delvist er imødekommet af regeringens medieudspil, vil Dansk Folkepartis udspil fra april 2016 givetvis stå centralt i debatten.
Sejre
Allerede inden forhandlingerne starter, er der en række punkter, hvor Dansk Folkeparti kan notere, at man har opnået det ønskede:
- Reducering af DR’s budget med 20%. Godt nok var DF’s krav en reduktion med 25%, men 20% må anses for en stor sejr for partiet.
- Reduktion af DR’s TV-kanaler fra seks til fire. Er bogstaveligt opfyldt i regeringens udspil.
- Krav om, at DR skal lægge flere af sine produktioner til eksterne producenter, er imødekommet, men dog ikke endeligt præciseret.
- Krav om større åbenhed om DR’s økonomi er imødekommet (men endnu ikke virkeliggjort). Kravet er gentaget i regeringens udspil.
- Analyse af muligheden for at udskille ensembler og DR Koncerthuset fra DR. Analysen blev gennemført, men har ikke fået den ønskede konsekvens (se Søndag Aften arkiv).
Manglerne
Dansk Folkepartis udspil stillede en række andre krav til DR’s virksomhed, som ikke er imødekommet i regeringens udspil:
- Udbud af P3,
- Lukning af P7 Mix,
- Begrænsning af DR’s netaktiviteter,
- Styrkelse af DR i provinsen, blandt andet ved at etablere TV-studier ved alle regionalradioer,
- Styrkelse af dansk kultur og litteratur i DR,
- Nedlæggelse af DR Medieforskning,
- Loft over direktørlønninger i DR.
Blandt øvrige krav fra Dansk Folkeparti skal nævnes:
- TV2 tilbage til Odense (regeringens udspil vil sikre at TV2 fastholder nuværende aktivitetsniveau i Odense, men altså ikke styrke det),
- Radio24syv til Aarhus,
- Mere nyhedsdækning om Grønland og Færøerne (gælder både DR og TV2).
Stridspunkterne
Regeringens medieudspil indeholder desuden en række forslag, som vil give modstand fra Dansk Folkeparti.
Kravet om besparelser på TV2-regionerne går klart imod Dansk Folkepartis udtalte ønske om at styrke provinsen. Her må man forvente, at DF sætter hælene i.
Dansk Folkeparti er også skeptiske til salget af TV2. Selv om regeringens forslag kun er at sælge 40% af selskabet, skræmmer sporene fra statens tidligere frasalg af virksomheder.
Det samme gælder regeringens udspil om at reducere tilskuddet til Radio24syv med 33%. Denne besparelse vil Dansk Folkeparti forsøge at sætte sig imod.
Med i dette kommer Dansk Folkepartis ønske om at flytte Radio24syv til Aarhus. Dette krav møder naturligt nok modstand fra Radio24syv og ses som mange som et angreb på radiostationen.
Spørgsmålet er, om ikke Dansk Folkeparti med succes vil kunne konvertere ønsket om flytning af den eksisterende Radio24syv til et ønske om, at enten den nye tv-kanal med kulturoplysning og folkeoplysning eller den nye DAB-radiokanal med kultur og klassisk musik placeres udenfor Københavnsområdet? Det er sandsynligvis lettere at få opbakning til at etablere nyt i provinsen end til at flytte en eksisterende virksomhed.
Regeringens udspil ændrer på den seneste aftale om udfasning af FM-båndet, hvorefter al luftbåren radiolytning vil ske via det digitale DAB+-signal. Diskussionen om, hvornår FM-båndet skal slukkes, indeholder ingen ideologiske overtoner, derimod en risiko for at mange borgere kan blive sure, når deres apparater ikke længere virker. Her kan Dansk Folkeparti opnå en økonomisk set billig gevinst i forhandlingerne med regeringen.
Endelig har Dansk Folkeparti udtrykt et klart ønske om, at den nuværende konstruktion med en politisk valgt bestyrelse for DR skal fortætte. Dette bryder regeringen ved at foreslå en politisk mere uafhængig og mere professionel bestyrelse. For Dansk Folkeparti har bestyrelsesposten i DR været en god ideologisk platform. Man må derfor forvente, at DF vil forsøge at fastholde den nuværende model.