Aktuelt · Finanslov · Idræt · Kunst og museer · Musik
Stilstandsfinansloven for 2023
Finansloven for 2023 er endelig på plads. Så gik der tid med det.
CulturCommentar:
Med ”aftalen om finansloven for 2023” mellem regeringen og SF, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti og dermed en snarlig vedtagelse, kan Kulturministeriet endelig foretage de udbetalinger, som har afventet vedtagelsen. Regeringen har vist evnen til at indgå en bred aftale, uagtet at man som flertalsregering har vetoret mod forslag fra oppositionen.
Finanslovsaftalen medfører 27 millioner ekstra til kulturområdet i 2023. Team Danmark er den største enkeltmodtager med 5 millioner kr. De øvrige godt 21 millioner kr. er fordelt med bevillinger på 1-3 millioner kr. til 13 forskellige institutioner, alt sammen aftalemæssigt præsenteret under overskriften “pulje til lokale initiativer”. Man kan så spørge, hvor meget lokalt der er over en bevilling til alle landets symfoniorkester eller til institutionen Danske Taler. Overskriften er åbenbart politisk passende.
Kulturarven vinder igen
Vinderen af 2023-finanslovsaftalen blev ubetinget kulturarven. De i alt 27 millioner kr. kan rubriceres således:
- Kulturarv 18 millioner kr. (Frøslevlejren, Den Gamle By og Gammel Estrup, Industrimuseet FrederiksVærk, Folk og Roots musikcenter, Kaj Munks Præstegård, Ringkjøbing Fjord Museer, HC. Andersen Art Center, Dybbøl Mølle, Museer i Aarhus samt Danske Taler).
- Idræt 5 millioner kr. (Team Danmark)
- Musik 2,5 millioner kr. (landsdelsorkestrene og Nordkraft Big Band)
- Debat 1,0 million kr. (Kulturmødet Mors)
Den udvikling tidligere beskrevet i Søndag Aften, hvor kulturpolitikken i højere og højere grad handler om kulturarven (læs Søndag Aften Arkiv: ”kulturarvsministeriet”.) fortsættes altså.
Det er værd at bemærke, at der ikke er afsat penge til nye initiativer, ikke er afsat penge til udviklingsprojekter, knapt er afsat penge til udøvende kunstnere og da slet ikke er afsat penge til skabende kunstnere.
Den største enkeltbevilling er til Team Danmark og begrundes med at det vil give flere medaljer til Danmark. En helt symbolpolitisk argument, som savner enhver form for evidens. Hvorfor så ikke ti millioner kr. – så mermedaljehøsten ville blive fordoblet?
Kontraproduktivt for reform
Naturligvis vil de institutioner som omfattes af aftalens prioriteringer blive glade. Men der har reelt ikke været nogen offentlig politisk debat om prioriteringerne. På øvrige finanslovsområder kan man kende bevillinger ud fra de politiske partiers prioriteringer. Det er helt fraværende på kulturområdet. Der er ikke et eneste forslag, som ikke kunne have været en del af regeringens oprindelige udspil.
Kulturministeren udtrykker ligefrem begejstring for finanslovsaftalen. Konsekvensen af aftalen er: Mere mursten, mere formidling af kulturarv, mindre udvikling, mindre kunst.
Samtidig må man konstatere, at de mange kulturarvsbevillinger reelt er kontraproduktive i forhold til ministerens eget ønske om at gennemføre en museumsreform, som både skal være gennemsigtig og forståelig. I forvejen er museumsstøtten et virvar af forskellige historiske aftaler, nu føjes yderligere en et-årig aftale til – som regeringen siger at man vil gøre op med.
For de som ønsker at kunsten igen skal spille en rolle i den politiske debat og i kulturministeriets prioriteringer er opgaven at formulere krav og ønsker som kan ændre den politiske dagsorden.
Kulturministeriet er allerede langt i arbejdet med forslaget til finanslov for 2024, som skal fremlægges til august. Man må håbe, at regeringen her vil fremlægge anderledes markante initiativer, som ikke blot signalerer drift og reparationsarbejde.
Som Tøsedrengene sang tilbage i 1980’erne:
Så gik der tid med det
Vi fik noget at bruge tiden til
Så gik der tid med det
Satte ingenting på spil
Tom Ahlberg
Ansv. redaktør