Søndag Aften

    Kulturpolitik - med andre ord

    • Arkitektur og design
    • Biblioteker
    • Film
    • Kunst og museer
    • Litteratur
    • Medier og internet
    • Musik
    • Politik
      • EU
      • Finanslov
      • Kommunerne
    • Teater og dans
      • Seneste

        Helt aktuelt

      • De eksklusive streamingtjenester

        marts 6, 2023

      • Bibliotekernes billige e-bøger

        marts 6, 2023

    Aktuelt · Finanslov · Kunst og museer · Medier og internet · Politik

    Rød eller blå?

    • juni 3, 2019
    Share
    Print Friendly, PDF & Email

    Indholdet af det kommende regeringsgrundlag afhænger naturligvis af, hvilke(t) parti(er) som indgår i den kommende regeringsalliance. Vi vover her et bud på, hvilke initiativer og konfliker vi kan se frem til i de kommende år – afhængigt af om det bliver rød eller blå side, som vinder valget.

    Enten en Venstreledet eller en Socialdemokratisk ledet regering. Det synes at være den nemme konklusion. Hvilke samarbejder disse mulige regeringer vil indgå, er det vanskelige spørgsmål. Magten ligger i stemmetallene.

    Medieområdet

    I den forgangne valgperiode var medieområdet det tunge konfliktområde. Der er ikke grund til at tro, at dette vil ændres.

    Genvinder blå side magten, vil den mediepolitiske aftale mellem VLAK-partierne og Dansk Folkeparti fortsætte uændret (se Søndag Aften arkiv). De initiativer, som er beskrevet i aftalen, vil blive gennemført, naturligvis med plads til korrektioner, fx når udbud af radio- og tv-kanaler gennemføres.

    Helt ubeskrevet er, hvordan partierne vil gennemføre en investeringsforpligtelse for udbydere af streamingtjenester, som er aftalt til forhandling efteråret 2018.

    Den samlede medieaftale skal evalueres i 2021. Her er aftalt, at man igen skal drøfte muligheden for privatisering af TV2. Det er vanskeligt at se et kommende politisk flertal for denne ambition. Det er muligt, en blå regering vil gentage ønsket i et regeringsgrundlag. Men derfra til virkeliggørelse er der ganske langt, viser historikken.

    Hvis rød side vinder magten, er det langt mere usikkert, hvad mediepolitikken vil indholde. Det igangsatte udbud af FM4 vil man ikke ændre ved. De af blå side aftalte udbud af andre radio- og tv-kanaler vil sandsynligvis ske ud fra de aftalte vilkår. Dog må man forvente, at rød side kan fjerne forudsætningen om reklamefinansiering. En ændring af dette stiller dog krav om større offentlig finansiering.

    Socialdemokratiet har været tilbageholdende med at kræve nyforhandling af medieaftalen vedr. DR, hvor de øvrige partier i den nuværende opposition har været meget klare i meldinger om, at DR skal have bedre økonomiske vilkår. Måske har man været for tydelige? Det er vanskeligt at forestille sig en kommende rød regering bede DR droppe nogle af de spareinitiativer, som er sat i gang.

    Derimod kan man forestille sig mindre kompensationer til DR, fx at tillade at DR kan søge Public Service-puljen på lige fod med andre medier.

    Socialdemokratiet profilerede sig kraftigt i medieforhandlingerne med afgift til streamingtjenesterne. Partiet vil være forpligtet til at gennemføre dette.

    Øst vs. vest

    Dansk Folkeparti har sat sit umiskendelige præg på den førte kulturpolitik i de seneste fire år. Det har i høj grad handlet om partiets dagsorden med at sikre kulturudbud i hele landet og ligeledes at sikre, at de bagvedliggende funktioner spredes over hele landet. Det er sket ud fra en opfattelse af, at den samlede befolknings levevis og holdninger bedst afspejles, hvis kulturens organisationer er fordelt over hele landet.

    Hvor regeringens fokus har været at sprede kulturinstitutioner for at sprede arbejdspladser, har Dansk Folkeparti ønsket at sprede kulturinstitutioner for at sikre holdnings- og erfaringsmæssig mangfoldighed. Det eksemplificeres tydeligt med kravet om, at indehaveren af den kommende FM4-sendetilladelse er placeret i Vestdanmark.

    En blå regering vil fortsætte dette spor: Fx styrke de nye regionale fonde, yderligere udflytning af kulturinstitutioner fra København til resten af landet eller ændringer i tilskudssystemer.

    Socialdemokratiet er grundlæggende enige med Dansk Folkeparti i behovet for ændret balance, men er mindre optaget af symbolske ændringer. En rød regering vil dog have svært ved at gennemføre tiltag svarende til flytningen af Dansk Sprognævn til Bogense. Man vil dog heller ikke rulle beslutninger tilbage.

    Museumsreform

    Efter sigende nåede regeringen ganske langt i forhandlinger om en ny tilskudsmodel for museerne (se Søndag Aften arkiv) . De mange regneeksempler, forhandlerne har været gennem, skal nødigt gå i glemmebogen. En blå regering skal færdiggøre arbejdet med en museumsreform. En rød regering vil sandsynligvis også fortsætte arbejdet. Forhandlingerne kompliceres af, at det er aftalestof, som går på tværs af blok-skillelinjerne.

    Arbejdsmarkedets Feriefond

    Der ligger en virkelig vanskelig opgave og venter i form af at løse problemet med krav om tilbagebetalinger fra en lang række museer til Arbejdsmarkedets Feriefond (se Søndag Aften arkiv). Sagen har været udsat gang på gang.

    Det bør stå meget højt på en kommende kulturministers dagsorden at samarbejde med den kommende beskæftigelsesminister om at skabe en løsning. Det gælder uanset om, det bliver rød eller blå side, som skal skabe løsningen. En komplikation på rød side er, at ændringerne for Arbejdsmarkedets Feriefond i sin tid blev gennemført, da Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister (se Søndag Aften arkiv).

    Den ene af de mulige statsministre er således sårbar, hvis løsningen ikke skaber langsigtet tryghed for museerne.

    Blankmediereform

    Et svagt udvalgsarbejde førte til, at en reform af blankmedieordningen blev udskudt til efter valget. Alle partier håber, at parterne vil finde en løsning. Uanset om det bliver blå eller rød side, som vinder valget, kan det blive en kompleks sag (se Søndag Aften arkiv).

    Uddannelser

    Efter nedsablingen af rapporten om de kunstneriske uddannelser, er der røget mange fredspiber for at sikre mod uro på uddannelsesområdet. Dette ændrer dog ikke ved de grundlæggende spørgsmål, som rapporten stillede: er de kunstneriske uddannelser rustede til den stærkere internationale konkurrence?, har ledelserne tilstrækkelig styrke?, hvordan sikres højere beskæftigelse? – samt det spørgsmål, som ikke blev stillet: er ressortfordelingen mellem uddannelsesministeriet og kulturministeriet den rette? (Se Søndag Aften arkiv).

    Foreløbig vil det være svært for en ny minister at åbne disse diskussioner. På et tidspunkt skal man finde en måde at åbne for diskussionen. Uanset om det er blå eller rød side.

    Privatisering

    Et typisk blåt krav i et regeringsprogram vil være øget privatisering, enten i form af privatisering af institutioner (fx salg af TV2) eller større egenindtægter for de enkelte institutioner. De seneste års krav om 2%-besparelser kunne have ført til en større afsøgning af alternative finansieringskilder. Sparekravet er dog nærmest over én kam udmøntet i form af afskedigelser eller matrikelreduktioner. Der er ikke empirisk belæg for at tro, at krav om større egenindtægter er realiserbare.

    Det handler således mest om, hvor ideologisk en ny blå regering ønsker at fremstå.

    Kulturel ulighed

    Ud over den geografiske ulighed, har mange af oppositionspartierne også fokus på økonomisk ulighed. Det har traditionelt ført til diskussioner om fx fri entré til museer. Der er ikke noget, som tyder på, at Socialdemokratiet vil genoplive debatten om museumsentré.

    Derimod har såvel Socialdemokratiet som de sandsynlige støttepartier en række tanker om såkaldte “kulturklippekort”, typisk for unge, flygtninge eller andre “sårbare” grupper.

    Sådanne kulturklippekort er afprøvet i udlandet, men næppe grundigt evalueret, ligesom der er erfaringer fra Det Kongelige Teaters tilbud til årgang 2000. Ej heller dette er formelt evalueret.

    Skal der rykkes på tanken om et kulturklippekort, må rød side gøre dette i den kommende (mulige) regeringsperiode. Man må håbe, at diskussionen om dette bliver bred, ikke blot som en finanslovsvedtagelse i 12. time. Man må også håbe, at der bliver afsat midler til evaluering.

    Økonomisk ramme

    Det helt afgørende for kulturinstitutionerne bliver den økonomiske ramme, der afsættes til området. Blå side har så at sige en færdig plan i form af rammerne, som beskrives i finansloven for 2019. Det indebærer, at 2%-besparelserne skal fortsætte, men blive indenfor kulturområdet til omprioriteringer. Omprioriteringsbidraget bliver således ændret til et egentligt – omprioriteringsbidrag.

    Konservative signalerer, at man helt vil afskaffe 2%-besparelserne. Man har dog ikke præciseret fra hvornår.

    Socialdemokratiet har annonceret et ønske om fortsat at have en omprioriteringsbidrag, nu blot på 0,5%. Den øvrige del af den nuværende opposition ønsker omprioriteringsbidragene helt fjernet. Alternativet ønsker 1 mia. kr. lagt oveni.

    Såfremt rød side enes om helt at afskaffe enhver form for omprioriteringsbidrag, savner man at besvare spørgsmålet: hvordan skal man så kunne ændre noget som helst i næste valgperiode? Og: Hvor vil man finde penge til mulige nye initiativer?

    • Tilbage Hjælp partierne!
    • Næste Hvad vil partierne?

      Læs også:

    • Kulturens årshjul for 2023 januar 9, 2023
    • Boet efter S-regeringen december 5, 2022
    • 512 spørgsmål til kulturministeren november 7, 2022
    • Finansloven 2023: Småpenge kommer, småpenge går september 5, 2022

    1 Comment

    1. gate io 交易 所 siger:
      20. januar 2023 kl. 02:45

      好文章!你的文章对我帮助非常大。谢谢!你觉得可以吗?我想把你的文章分享到我的网站:
      gate io 交易 所

      Svar
    • AAA
    • NYHEDSBREV

      Vil du have det månedlige nyhedsbrev?

      • Tidligere udgaver
    • Artikler der fortjener flere læsere

      • Syngende ur i Birmingham
      • Græsk museumsprotest
      • Facebook i marts: snyd med a-skat, moms og woke
      • Fyret for at vise Muhammed-maleri
      • Brasilien får igen et kulturministerium
    • Mest læste

      • Lige mange kulturpenge til vest som øst
      • Gratis tirsdag til museer for pensionister
      • Medieaftale til 2025
      • Det internationale engagement fader ud
      • Finansloven 2023: Småpenge kommer, småpenge går
    • Arkiv

      • marts 2023
      • februar 2023
      • januar 2023
      • december 2022
      • november 2022
      • oktober 2022
      • september 2022
      • juni 2022
      • maj 2022
      • april 2022
      • marts 2022
      • februar 2022
      • januar 2022
      • december 2021
      • november 2021
      • oktober 2021
      • september 2021
      • august 2021
      • juni 2021
      • maj 2021
      • april 2021
      • marts 2021
      • februar 2021
      • januar 2021
      • december 2020
      • november 2020
      • oktober 2020
      • september 2020
      • august 2020
      • juni 2020
      • maj 2020
      • april 2020
      • marts 2020
      • februar 2020
      • januar 2020
      • december 2019
      • november 2019
      • oktober 2019
      • september 2019
      • august 2019
      • juni 2019
      • maj 2019
      • april 2019
      • marts 2019
      • februar 2019
      • januar 2019
      • december 2018
      • november 2018
      • oktober 2018
      • september 2018
      • august 2018
      • juni 2018
      • maj 2018
      • april 2018
      • marts 2018
      • februar 2018
      • januar 2018
      • december 2017
      • november 2017
      • oktober 2017
      • september 2017
      • august 2017
      • juni 2017
      • maj 2017
      • april 2017
      • marts 2017
      • februar 2017
      • januar 2017
      • december 2016
      • november 2016
      • oktober 2016
      • september 2016
      • august 2016
      • juni 2016
      • maj 2016
      • april 2016
      • marts 2016
      • februar 2016
      • januar 2016
      • december 2015
      • november 2015
      • oktober 2015
      • september 2015
      • juli 2015
      • juni 2015
      • maj 2015
      • april 2015
      • marts 2015
      • februar 2015
      • januar 2015
      • december 2014
      • november 2014
      • oktober 2014
      • september 2014
      • august 2014
      • juni 2014
      • maj 2014
      • april 2014
      • marts 2014
      • februar 2014
      • januar 2014
      • december 2013
      • november 2013
      • oktober 2013
      • september 2013
    • Tags

      biblioteker biografer Birgitte Bergman Charlotte Broman Mølbæk Copenhagen Phil corona Dansk Folkeparti Det Kongelige Teater DR e-bøger ebøger Enhedslisten ereolen.dk EU Facebook film Finanslov Joy Mogensen kommuner Konservative kulturarv Kulturministeriet København licens medieaftale Mette Bock Mogens Jensen Morten Marinus Museer Musik musikskoler Nationalmuseet Norge public service Radio24syv scenekunst SF Socialdemokratiet Statens Kunstfond streaming Sverige Søren Søndergaard TV2 Venstre Zenia Stampe
    • Støttet af Statens Kunstfonds Tidsskriftstøtteudvalg
    • Home
    • Aktuelt
    • Rød eller blå?
        • Arkitektur og design
        • Biblioteker
        • Film
        • Kunst og museer
        • Litteratur
        • Medier og internet
        • Musik
        • Politik
        • Teater og dans
        • Kontakt
        • Nyhedsbrev
        • Om Søndag Aften
        • Privatlivspolitik

        © 1997-2021 Søndag Aften. All rights reserved.